NB I

Az MLSZ boszorkányüldözése

Lassan tragikomédiába való, hogy olyan dolgokért is bünteti a szövetség a klubokat, ami nonszensz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Miért jó vagy nem jó a szurkolónak, ha regisztrálva van? Avagy: ultrák kontra szövetség, klubvezetők kontra szurkolók. A SportKlub televízió Pályán kívül című műsora ennek járt utána Orosz Pál, Sipos Jenő, Mártha Bence, illetve ferencvárosi és székesfehérvári szurkolók megszólaltatásával.

Lehet válságban egy klub, lehet rossz formában egy csapat, de az igazi drukkereire mindig számíthat. Igen ám, de a közelmúltban előfordult, hogy egy szurkolótábor bojkottálta kedvencei mérkőzéseit, és a riválisok fanatikusait is erre biztatták. Az MLSZ az európai szövetség szabályaihoz ragaszkodik, ezért szeretné bevezetni a regisztrációt. De vajon mik az előnyei és mik a hátrányai, illetve megéri-e megnehezíteni az egyébként is kevés szurkoló bejutását a mérkőzésekre?

A klubvezetőknek némileg meg van kötve a kezük, hiszen a szabályokat be kell tartaniuk és tartatniuk.

– Semmiféleképpen nem szabad megengedni azt, hogy lelátói megnyilvánulások miatt esetleg egy olyan kategóriába soroljanak minket a nemzetközi futballszíntéren, ahova nem szeretnénk tartozni – mondta Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója. – Gondolatszabadság van, tehát mindenki azt gondol, amit akar, de a megnyilvánulásokat kordában kell tartani. Elfogadhatatlan, hogy az MLSZ, illetve az UEFA azért büntesse a klubot, mert bizonyos szurkolók nem tudnak uralkodni magukon. Az új stadion teljesen másfajta miliőt fog jelenteni a futballban Magyarországon, ilyen korszerű, modern stadion nem létezik jelenleg. Ha egy szép helyre megyünk be, akkor másként viselkedünk, mintha egy csúnya helyre megyünk be. Bizonyos adatvédelmi törvények vannak, amiket mindenkinek figyelembe kell vennie, és anélkül nem lehet dolgozni. Ez nem úgy van, hogy a szurkolói adatokat bárki felhasználhatja. Ha én nem akarok balhét csinálni egy stadionban, akkor nem zavar, hogy regisztrálva vagyok, mint szurkoló.

A szurkolást az MLSZ – összhangban az UEFA előírásaival – mostanában minden eddiginél szigorúbb keretek közé igyekszik szorítani, és ez nem tetszik az ultráknak, akik azt mondják, a rivális csapatok és drukkerek zrikálása belefér a lelátói magatartásba…

– A szenvedélyes szurkolást nem lehet kordában tartani, az előjön az emberekből, viszont ez nem jogosít fel a rendbontásra, ebben egyetértünk – mondta Őri Márk, a Videoton szurkolótábora illetve a Szurkolói Iroda egyik vezetője. – Szerintem semmit nem kellene visszavenniük az ultráknak, inkább meg kellene becsülni azokat, akik a hangulatot csinálják, és meg kellene becsülni azt a huszonkétezer embert, aki kilátogat egy Ferencváros–Újpest mérkőzésre, és aki a lefújás után a győzelmet ünnepli, annak nem a police.hu-n kéne mutogatni a fényképét. Nem érdekünk, hogy bármilyen botrányba keveredjünk stadionon belül, vagy kívül. Szeretnénk a magyar labdarúgást élvezni – lehet, hogy mazochisták vagyunk, nem tagadom –, de megakadályoznak bennünket.

A Fradi-szurkoló Kemény Márton úgy fogalmazott: az FTC vezetői megpróbálják definiálni, hogy kiket szeretnének látni a stadionban, de el kellene fogadniuk, hogy a Ferencvároshoz hozzátartozik a szurkolótábora is.

– Az MLSZ részéről érzünk némi boszorkányüldözést. Lassan tragikomédiába való, amit hónapok, évek óta művelnek. Elsősorban a büntetésekre gondolok, hiszen mostanság olyan dolgokért is büntetnek, ami nonszensz. Valaki bekiabál egy-két kötőszót, és százezreket beszednek a kluboktól – nyilatkozta egy másik Fradi-szurkoló, Csuti Péter.

Az MLSZ a fokozatosság elvéhez tartja magát: először figyelmeztet, csak azután büntet, mert van, ami a szenvedélyes szurkolásba sem fér bele.

– A szenvedélyes szurkolás és az egyéb bekiabálások, trágárságok között nagy különbség van, ezt próbálja kezelni a fegyelmi bizottság – mondta Sipos Jenő, az MLSZ új szóvivője. – Most úgyis szünet következik a bajnokságban, le lehet ülni egymással, tisztázni lehet az álláspontokat, hogy mik azok a szövegek, illetve szurkolási módok, amik beleférnek, amelyen nem vonnak szankciót maguk után. Az MLSZ minden segítséget megad ahhoz, hogy a szurkolók gyorsan és biztonságosan bejussanak a stadionokba, a mérkőzés végén pedig biztonságban hazajuthassanak. Nagyon fontos, hogy a rendező klub és a vendégklub kommunikáljon egymással a meccs előtt arról, hogy hány szurkoló várható, mi a javasolt időpont a stadionhoz érkezéshez, és milyen módon tudnak belépni a szurkolók a stadionba.

A lassú, nehézkes, körülményes beléptetés kiküszöbölésére a megoldás a szurkolók szerint a korszerű beléptetőrendszer, a klubvezetők és az MLSZ szerint viszont a szurkolói kártya kiváltása lenne, mert ahhoz csak egyszer kellene megadni az adatokat. Sajnos, mint oly sok minden más Magyarországon, ez sem működik hiba nélkül. Csuti Péter elmesélte, hogy a Puskás Akadémia – Ferencváros mérkőzésre olyan vendégdrukkereket nem engedtek be, akik életükben először mentek volna Fradi-meccsre, és érvényes jeggyel, illetve szurkolói kártyával is rendelkeztek.

A műsorban elhangzott, hogy a Videoton–Ferencváros, a Kaposvár–Videoton és az MTK–Diósgyőr mérkőzésen is komoly problémák voltak a szurkolók beléptetésével, akiknek egy része ezért lemaradt az első félidőről.

Olvasói sztorik