NB I

Mi jön még, végbéltükrözés?

A fehérvári ultrák is bojkottálni akarják a csapatuk meccseit, ha jön a kötelező szurkolói kártya; Őri Márk, a Red Blue Devils vezetője elmondta, miért és miből van elegük.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Őri Márk nem csak a Videoton legnagyobb szurkolócsoportját, a Red Blue Devilst vezeti, ő az MLSZ által annak idején életre hívott Szurkolói Iroda vezetője is. A kapcsolat régen nem működik a szurkolói csoportok és a szövetség között, a kötelezően bevezetendő szurkolói kártya pedig az utolsó csepp a pohárban az ultráknál. Őri a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta: szerinte sok a tudatos ferdítés az MLSZ kommunikációjában – a cél pedig a szervezett szurkolás eltüntetése a stadionokból.

– A Szurkolói Irodát annak idején Csányi Sándor együttműködési szándékának megfelelően hoztuk létre, hogy együttműködjünk az MLSZ-szel. De valójában mindig csak utólag véleményezhettünk egy-egy szurkolókkal kapcsolatos döntést, ahelyett, hogy minket is megkérdeztek volna előtte – kezdte Őri Márk.

– Nincs szereptévesztés ebben? A klubok dolga, hogy a szurkolókkal egyeztessenek gazdasági vagy szakmai kérdésekben?
– Nálunk fejlettebb futballkultúrákban jobban megbecsülik a szurkolókat. A klasszikus, hőskori klubrendszernek a szurkoló is tagja volt. Amióta gorombán üzlet a futball, persze kevesebb a beleszólás, hiszen tulajdonosok, részvényesek irányítanak. Csak hát Magyarországon nem üzleti alapokon működik a sportág, láttuk az elmúlt évtizedekben a sumákolásokat, szélhámosságokat, a fogadási csalókat. Egy velejéig romlott rendszer, amiből néhányan talán próbálnak kitörni, de az egész nagyban függ az állami támogatástól. Akkor viszont milyen alapon hirdeti az MLSZ, hogy a lelátón nincs helye a politikának? A VIP-páholyban politikusok ülnek, a lelátón meg ne legyen politika? Nem a nemlétező családokra kellene hivatkozni, hanem meg kellene nézni, kik járnak meccsre valójában, és mivel lehetne őket kiszolgálni. Meg, hogy milyen színvonalú a futball, amit kapnak.

– Ebben a közegben, ezen a színvonalon működött a futballunk már jó ideje. Mi változott most, ami kiverte a biztosítékot az ultráknál?
– Egyre több értelmetlen dolgot találtak ki az illetékesek. Először volt a névre szól jegy, de csak a kiemelt kockázatú meccsekre. Aztán ugyanez minden meccsre. Megszavazta a parlament a tenyérszkennert meg a biometrikus azonosítót, amit egyáltalán nem értünk, most kijött a szurkolói kártya – miközben a stadionok konganak az ürességtől. A Győr elleni meccsünkön voltak itt Balatonon nyaraló Anderlecht-szurkolók, megnézték Juhász Rolandot: ezek után ilyen nem lesz, ha csak kiváltott kártyával lehet bemenni.

– A kártya bevezetése miben hátráltatja az ultrákat?
– A folyamat maga a probléma. Mi már a bérlet kiváltásánál megadtuk az adatainkat. De egyelőre csak azt látjuk, egyre többet akarnak, regisztráció után klubkártya, vénaszkenner – mi jöhet még? Végbéltükrözés? És ez a demagógia, hogy majd a kártyák miatt nem lesz balhé, miközben évek óta nem volt semmilyen verekedés a stadionokban… Mostanában csak a trágár rigmusok miatt tudnak büntetni, minden meccs után jönnek is a büntetések. Pedig nem kellene. Ha a szurkoló érez bizonyos szabadságot a stadionban, nem a szövetséggel fog foglalkozni. Ha hagynak minket szurkolni, zászlókat, koreográfiákat készíteni, plusz jó a meccs a pályán, akkor a másik táborral meg a szövetséggel egyáltalán nem foglalkozunk.

– Ugyanakkor a klub szempontja is érthető: a Videoton vezetőit tudtommal nem lehet azzal vádolni, hogy az ultrák ellen vannak, ám amikor sokadszorra kell befizetniük a sok százezres büntetést a rigmusok miatt, mitől lenne érdekük, hogy az ultrák érdekében lépjenek fel a szövetség előtt, mondjuk a regisztráció ügyében?
– Szerintem ez mutatja legjobban, hogy az MLSZ tudatosan fordítja szembe a klubokat a saját szurkolóikkal.

– Mi lenne a célja ezzel?
– Megszüntetni a szervezett szurkolói csoportokat. Nem kellünk mi a lelátóra, ezt a szándékot érezzük. Ha a szövetség valóban szövetségi rendszerben működne, figyelembe venné a klubok érdekeit. A klubok pedig mondhatnák, hogy a szurkolókat nem így kellene megregulázni, változtassunk a büntetési tételeken. Régen a pályára rohanásért, székek összetöréséért, pirotechnikáért járt büntetés, ma meg már egy lelátói rigmusért.

– Hogy az ultrák mit gondolnak az MLSZ-ről, az egy dolog. De nem lehetne olyan kompromisszumot kötni saját magukkal, hogy a még meglévő kevés néző kedvét nem kezdem el a meccs tizedik másodpercében egy trágár kórussal tovább rontani, inkább a szurkolásba vonom be őket is?
– Két dolgot tudok erre mondani. Ha a szurkoló nem érezné az állandó nyomást a szövetség és a klubok részéről, akkor fele ennyi trágárság nem lenne. A másik, hogy ez nem magyar jelenség. Dortmundban hetvenezer ember szidja a Schalkét. Egy Juventus–Milanon mi van?

– De ott kimegy sok tízezer ember a meccsre, és jó részük nem trágárkodni. Itthon meg csak csökken a létszám.
– És vajon csak emiatt? Voltam Torinóban Juventus–Roma meccsen, ahol az egész stadion a Milant szidta, az öreg bácsik is. A felvetés is butaság: tényleg a trágárság miatt nem járnak az emberek meccsre?

– Szerintem azért nem járnak, mert a színvonal és a lelátói körítés együtt nagyon silány képet ad. Lehet, hogy Torinóban is trágárkodnak a nézők, de a pályán olyan a színvonal, hogy fel sem vetődik, hogy ne menjenek ki. Angliában, Németországban hatalmas tömegek járnak meccsre, ülőhelyeken, azonosított adatokkal.
– Németországban továbbra is nagyon komoly az ultramozgalom, a stadionokban megőrizték az állóhelyi részeket és a névre szóló jegyeken kívül nincs külön szurkolói kártya. Ott hamarabb bejutottam a jegyemmel a meccsre, mint itthon egy háromezer-hatszáz nézős mérkőzésre. Attól függ, hogyan szervezik a dolgot. Ahol sokkal több a bérletes, ott sokkal egyszerűbb bejutni is. De vannak egészen szimpla különbségek, például, hogy a pénztáros néni mennyi idő alatt képes bevinni egy adatot a gépbe itthon és odakint. Trágárság van ott is, csak közben a nézők olyan színvonalú szolgáltatást kapnak, amit itthon vagy harminc éve nem kapunk.

– Az adataikat is ezért nem akarják megadni az ultrák, vagy azért, mert van mit takargatniuk?
– Ez is félrevezetés. Azok a Fradi-szurkolók, akik most a tenyérszkenner ellen tiltakoznak, a legelsőként váltottak ki ebben az országban szurkolói kártyát. Megadták az adataikat. Most is megadták volna, ha a világon sehol nem létező vénaszkennert nem akarják rájuk tukmálni. Azt mondani, hogy a balhé miatt nem akarnak adatot szolgáltatni, hazugság. Mi, fehérváriak nem akarjuk kiváltani a szurkolói kártyát, ők kiváltották. A stadion átadása előtt egy hónappal derült ki, hogy még van ez a szkenner is. Persze, le lehet adni a médiának, hogy a csőcselék nem akar adatot megadni a balhék miatt. De ha tényleg ezek az emberek riasztanák el a tömegével áramló családokat a pályákról, akkor nem a Fradi–Újpest lett volna huszonkétezer néző előtt, hanem a Pápa–Paks.

– Az mire jó, hogy szeptembertől nem mennek be az ultrák a meccsre szurkolni? A csapatot és a klubot sem segítik ezzel.
– Fel akarjuk hívni a figyelmet és nem csak a fociszurkolók figyelmét. Nem csak arról a néhány száz ultráról van szó. Nekünk is van családunk, gyerekeink, feleségünk, akik kijártak eddig, ha ez a rendszer életbe lép, senki sem fog. Persze, lehet azt mondani, hogy majd a szponzorok megoldják, de így milyen „futballcsaládról” beszélünk? A szurkolóknak – és ebben az ultrák is benne vannak – az lenne az érdekük, hogy minél több ember jöjjön a stadionokba. A kluboknak szintén. Közös stratégiára lenne szükség, és akkor nem az MLSZ gyalázása lenne a fő téma. Egy szolgáltatás soha nem lehet kötelező jellegű. Ha az MLSZ azt mondaná, hogy aki nem akar, nem vált ki kártyát, megadja az adatait és megkapja a jegyét, aki meg akar, váltsa ki a kártyát, mert úgy gyorsabban bejut, az teljesen rendben lenne. De kötelező szolgáltatás a világon sehol nincs.

– Mi lesz a vége? Az ultrák nem mennek be, a meccs lemegy nélkülük is, a fehérvári nézőszámon – cinikusan szólva – sokat nem változtat egy ilyen bojkott. Mi ebben a jó?
– A Videoton nézőszáma évről évre a harmadik-negyedik helyen van összesítésben, persze a nyolcvanas évekhez képest kevesebben járnak, akkor volt UEFA Kupa-döntős csapat, most nincs. De nem igaz, hogy Fehérváron nincs közönség. Hogy mi lesz? Nem csak az RBD tűnik el, hanem a családtagok is, meg azok, akik eddig kijártak. Azt mondják, baszok én rá, megnézem a tévében. Elég lesz belőle. Legyen jó foci, aztán majd kiváltják a kártyát, aztán meglátják, ha nincs belőle hátrányuk, kiváltja más is. Amíg foci nincs, marad az MLSZ szidása a lelátón. Kompromisszumot kellene találni, mert mindenkinek az az érdeke, hogy biztonságban, de a fanatizmus megőrzésével legyenek tele a stadionok.

Olvasói sztorik