NB I

FTC: az ezüstérem és a csoportkör a cél

Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ha akarnák, még egy csapatot ki tudnának állítani.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt arról, hogy a klub kimondott célja az ezüstérem, de még az aranyról sem mondtak le. Emellett idén szeretnének bejutni egy nemzetközi kupa csoportkörébe is. A Ferencváros 2015-ben még veretlen tétmérkőzésen.

– Ez nem csak a szakmai stábnak és nekünk tetszett, hanem a szurkolóknak is. Ez abból is látszik, hogy egyre többen vannak a hazai mérkőzéseken. Most már azért tízezer körüli nézőszámmal megyünk, ami nagyon jó – fogalmazott Orosz Pál, aki szerint beérni látszik a munka gyümölcse. – Olyan tavasz van eddig mögöttünk, amilyet mindig is szerettünk volna, azt majd meglátjuk, ez mire lesz elég. Nekünk kimondott célunk az ezüstérem megszerzése, nyilván az MTK-nak és a Debrecennek is lesz beleszólása, vagy akár másnak is, de mindenféleképpen szeretnénk megszerezni az ezüstöt, és a bajnoki címről sem mondunk le egészen addig, ameddig matematikai esélyünk van.

A vezérigazgató hozzátette: a közvetlen riválisaikkal szembeni mérkőzések nagyobb részét hazai pályán játsszák a tavasz hátralévő részében. Thomas Doll viszonylag bő kerettel és motivált játékosokkal dolgozhat.

– Szokták ezt úgy is mondani, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, ha akarnánk, még egy csapatot ki tudnánk állítani adott esetben, és ez nem vicc, tényleg így van – vázolta a helyzetet a klubvezető, aki megerősítette, hogy ez cél volt a klubnál, mivel a jó teljesítményhez kell a konkurenciaharc a labdarúgásban is. A fiatalokról is ejtett pár szót. – Ők is szeretnének bekerülni a csapatba természetesen, és azt látják, hogy ez nem könnyű jelen pillanatban. Ha megnézzük a kispadunkat, elég hosszú, az edző stáb bármikor hozzá tud nyúlni a padhoz, és adott esetben a kezdőcsapaton is változtathat. Viszont az egy jó dolog, hogy a fiataloknak van lehetőségük, a Ligakupa-meccseken is pályára tudnak lépni, és a második csapatunk is szépen szerepel Lipcsei Péter vezetésével.

– Szerencsére most egy csapat vagyunk, lehet érezni, hogy nincsen semmiféle feszültség, nincsenek klikkek a csapaton belül, egymásért küzdenek a játékosok. Ez idő, munka és hozzáállás kérdése, szerintem az is fontos, hogy Thomas Dollnak olyan játékosmúltja van, amilyen, hiszen komoly csapatokban játszott. Ha valamit mond, arra oda kell figyelni. Azt se feledjük, hogy a Hamburggal vezetőedzőként bronzérmes volt a Bundesligában – mondta a német szakemberről.

Orosz Pál reagált arra is, hogy állítólag a jó szereplésre már pár Bundesliga-csapat is felfigyelt.

– Majd ha megkeresik, akkor beszélünk róla, de én beszéltem Thomasszal, és mielőtt bármiféle más gondolat lenne a fejében, ő szeretne a Ferencvárossal bizonyítani, szeretne bajnokságot és kupát nyerni a Ferencvárossal, és mindannyian szeretnénk úgy kijutni nemzetközi porondra, hogy csoportkörbe jussunk.

Orosz nemrég jött haza Svédországból az Európai Klubok Szövetségének éves közgyűléséről, ahol sok érdekesség elhangzott.

– A többi közt az is, hogy jelentősen megnövekedik az EL- és BL-pénz, már a selejtezőkörökben fizetett összegek is. Nagyon nem mindegy egy csapat költségvetésében, hogy adott esetben meddig jut el, mondjuk, hogy az első-második selejtezőkör után kiesik, vagy pedig bejut a csoportkörbe. Ha bejut, az már egy Ferencváros-szintű költségvetés esetén is nagyon szignifikáns összeg – ismertette Orosz, aki a nemzetközi szereplést érintő törekvésekről is szólt. – A reális cél az, hogy szeretnénk idén bekerülni a csoportkörbe, az nagyon-nagyon jó lenne, igazából a mostani kereten már olyan nagyon sok erősítést nem kell ehhez végezni, talán egy-két poszton maximum, majd a szakmai stábbal egyeztetünk, de ez reális célnak tűnik. Ehhez az kell, hogy vagy a dobogó valamelyik fokán végezzünk, vagy megnyerjük a Magyar Kupát.

A szövetség bemutatott egy kézikönyvet a klubmenedzsmentről, amelynek megírásában a Ferencváros és Orosz Pál is közreműködött.

– A marketingrész a Ferencváros része volt, az a megtiszteltetés ért engem és a klubot, illetve ezáltal a magyar labdarúgást, hogy olyan csapatokkal együtt, mint például a PSV Eindhoven, ennek a könyvnek kvázi társszerzői lehetünk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik