NB I

Olcsón tervezték a Bozsik-stadiont

Nagyjából 200 millió forintba kerültek a kispesti létesítmény tervei, ami kicsit a piaci árak alatt van; egyelőre nincs csúszás a projektben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ujbozsik.taccs.hu oldal a többi között közérdekű adatigénylés segítségével igyekszik nyomon követni a tervezett új Bozsik-stadion építését. Az oldal szerkesztőinek tervei szerint rendszeresen beszámolnak a fejleményekről. Első cikkükből (ami teljes egészében itt olvasható) a stadiontervek elkészítésének háttere ismerhető meg.

Mint írják, a február végén tartott szurkolói ankéton bemutatták az új kispesti létesítmény látványterveit. Arról azonban nem volt szó részletesen, hogy ki, miből és mennyiért rendelte meg azokat, milyen elvárásokat támasztott a tervezővel szemben, valamint, hogy mi lesz a tervek sorsa.

Ki és mit épít (tervez)? – teszik fel a kérdést, így válaszolva rá: ez a rész a legkevésbé tiszta jelenleg. A Nemzeti Stadionfejlesztési Program a kormány egyik prioritása az előző és a jelenlegi ciklusban, az új Bozsik terveit azonban a szakszövetség, az MLSZ rendelte meg.

A tervezési feladatra kiírt pályázatra három érvényes ajánlat érkezett be 193,5 és 227,9 millió forint közötti értékben. A július 29-i döntés értelmében a legolcsóbb ajánlattevőt, az Óbuda Építész Stúdió Kft-t hirdették ki győztesnek, majd kötöttek vele szerződést augusztus 5-én.

A szerződés érdekessége, hogy három fél között jött létre:

megrendelő: MLSZ

közreműködő: BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.) műszaki-szakmai közreműködőként

és tervező: Óbuda Építész Stúdió

A szerződés 4. pontja értelmében a BMSK lesz a stadionberuházás kizárólagos közbeszerzési tanácsadója, beruházáslebonyolítója és építési műszaki ellenőre. „Ha jól értelmezzük, egyedül a tervek megrendelése nem tartozik hozzájuk az új stadionnal kapcsolatban, azt egyelőre – előttünk még – tisztázatlan okból az MLSZ végezte” – fogalmaz a cikk szerzője.

A BMSK, saját közlése szerint, jelenleg ugyanúgy nem kezelője az állam részére még 2014 decemberében visszaadott Bozsik-stadionnak, ahogy a fenntartással és üzemeltetéssel megbízott, és az első állami források kedvezményezettjeként megjelölt Nemzeti Sportközpontok sem.

A terveket elkészítő Óbuda Építész Stúdió (az Óbuda Group tagjaként) nem az új Bozsik-stadionnal debütál a sportlétesítmények világában. Korábban olyan építkezésekben vállaltak szerepet – projektmenedzserként, műszaki ellenőrzéssel vagy ingatlanfejlesztési tanácsadással –, mint például a Groupama Aréna, a Hajós Alfréd Uszoda, a Gyakorló Jégcsarnok vagy a Papp László Aréna

Az oldal építész forrásánál megtudakolta az összesen 193,5 millió forintos tervezési díj mértékét. Azt a választ kapta, hogy a szakmában átlagosan a teljes bekerülési érték öt százalékára teszik a tervezés (generáltervezéssel együtt számolt) díjtételét, ami esetünkben az összes 5500 millió forintnak mindössze a 3,52 százalékát jelenti, vagyis az új Bozsik tervezésének költségei valamivel a piaci átlag alatt maradtak.

Az úgynevezett generáltervezés a stadion építésének kezdetéig – ami az ígéretek szerint a 2015. szeptemberi bontás után kezdődik közvetlenül – abszolút vállalható, tehát jelenleg nincs csúszásban a projekt ezen szakasza.

Olvasói sztorik