NB I

Olcsón tervezték a Bozsik-stadiont

Rangadó
Rangadó

2015. 04. 01. 17:00

Nagyjából 200 millió forintba kerültek a kispesti létesítmény tervei, ami kicsit a piaci árak alatt van; egyelőre nincs csúszás a projektben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ujbozsik.taccs.hu oldal a többi között közérdekű adatigénylés segítségével igyekszik nyomon követni a tervezett új Bozsik-stadion építését. Az oldal szerkesztőinek tervei szerint rendszeresen beszámolnak a fejleményekről. Első cikkükből (ami teljes egészében itt olvasható) a stadiontervek elkészítésének háttere ismerhető meg.

Mint írják, a február végén tartott szurkolói ankéton bemutatták az új kispesti létesítmény látványterveit. Arról azonban nem volt szó részletesen, hogy ki, miből és mennyiért rendelte meg azokat, milyen elvárásokat támasztott a tervezővel szemben, valamint, hogy mi lesz a tervek sorsa.

Ki és mit épít (tervez)? – teszik fel a kérdést, így válaszolva rá: ez a rész a legkevésbé tiszta jelenleg. A Nemzeti Stadionfejlesztési Program a kormány egyik prioritása az előző és a jelenlegi ciklusban, az új Bozsik terveit azonban a szakszövetség, az MLSZ rendelte meg.

A tervezési feladatra kiírt pályázatra három érvényes ajánlat érkezett be 193,5 és 227,9 millió forint közötti értékben. A július 29-i döntés értelmében a legolcsóbb ajánlattevőt, az Óbuda Építész Stúdió Kft-t hirdették ki győztesnek, majd kötöttek vele szerződést augusztus 5-én.

A szerződés érdekessége, hogy három fél között jött létre:

megrendelő: MLSZ

közreműködő: BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.) műszaki-szakmai közreműködőként

és tervező: Óbuda Építész Stúdió

A szerződés 4. pontja értelmében a BMSK lesz a stadionberuházás kizárólagos közbeszerzési tanácsadója, beruházáslebonyolítója és építési műszaki ellenőre. „Ha jól értelmezzük, egyedül a tervek megrendelése nem tartozik hozzájuk az új stadionnal kapcsolatban, azt egyelőre – előttünk még – tisztázatlan okból az MLSZ végezte” – fogalmaz a cikk szerzője.

A BMSK, saját közlése szerint, jelenleg ugyanúgy nem kezelője az állam részére még 2014 decemberében visszaadott Bozsik-stadionnak, ahogy a fenntartással és üzemeltetéssel megbízott, és az első állami források kedvezményezettjeként megjelölt Nemzeti Sportközpontok sem.

A terveket elkészítő Óbuda Építész Stúdió (az Óbuda Group tagjaként) nem az új Bozsik-stadionnal debütál a sportlétesítmények világában. Korábban olyan építkezésekben vállaltak szerepet – projektmenedzserként, műszaki ellenőrzéssel vagy ingatlanfejlesztési tanácsadással –, mint például a Groupama Aréna, a Hajós Alfréd Uszoda, a Gyakorló Jégcsarnok vagy a Papp László Aréna

Az oldal építész forrásánál megtudakolta az összesen 193,5 millió forintos tervezési díj mértékét. Azt a választ kapta, hogy a szakmában átlagosan a teljes bekerülési érték öt százalékára teszik a tervezés (generáltervezéssel együtt számolt) díjtételét, ami esetünkben az összes 5500 millió forintnak mindössze a 3,52 százalékát jelenti, vagyis az új Bozsik tervezésének költségei valamivel a piaci átlag alatt maradtak.

Az úgynevezett generáltervezés a stadion építésének kezdetéig – ami az ígéretek szerint a 2015. szeptemberi bontás után kezdődik közvetlenül – abszolút vállalható, tehát jelenleg nincs csúszásban a projekt ezen szakasza.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Barcelona's Spanish midfielder Andres Iniesta (C) hugs Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi before leaving the field during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) final football match Sevilla FC against FC Barcelona at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid on April 21, 2018.  / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.