NB I

„Valami van, amit Kispestként ismerünk, de egyre távolabb kerül tőlünk”

Az egyik legismertebb Kispest-szurkoló blogger éles szavai az új igazolásokról és a Hemingway-éráról. Lesz-e még nagy csapat a Bozsik-stadionban?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kilenc új légiós szerződtetését jelentette be a Bp. Honvéd vezetése. Visszajött a korábbi sikeredző, Marco Rossi is. A szurkolók szerint lelkendezésre semmim ok, koncepció és fejlődés továbbra sem látható Kispesten. A Rangadó.hu megkérdezte az internetes szurkolói kör egyik legismertebb Honvéd-drukker bloggerét, Gazsó Istvánt (blogger-neve: Végh Hanta), pontosan mi is a kispesti szurkolók gondja. Nem volt rövid a kérdezz-felelek…

– Olvasom a blogotokon a tavaszra várt Kemenes – Ikenne-King, Elez, Kosznics vagy Ignjatovics, Morgan – Meza, Ontivero, Hidi – Kone, Punosevac, Izazola összeállítást. Meglepődve látom, hogy magyar kapust tippeltek. Honnan ez az optimizmus?
– Nem optimizmus, csak a szerzőtárs viccel. A két-három, esetleg négy beharangozott és kívánt igazolás helyett ma bejelentettek kilencet, csupa-csupa légióst, közöttük több olyat is, aki csak fél évre érkezett. Ha őket vesszük alapul és azt, hogy ki szeretnénk használni a nálunk eltöltendő idejüket, akkor valami ilyesmi lehet az optimális kezdőcsapatunk.

– Marco Rossi miért adja ehhez ismét a nevét? Ennyire kellett neki a meló?
– Hogy őszinte legyek, én nem hiszek jelenleg abban, hogy Rossi minden információnak a birtokában van. Amíg nálunk volt, az első időszakában folyamatosan kért egy minőségi középcsatárt, amit végül sosem kapott meg. Az igazolási szezonokban még véletlenül sem a hiányposztra hoztunk játékost, össze is omlott a csapata. Emlékezhetünk, öt vereség után távozott is tavaly tavasszal. Most megint egy fura helyzet áll elő, mert a télen Csábi kezdte el a felkészülést, Csábi takarította ki az öltözőt, Csábi tervezett igazolni, Csábival játszott eddig a csapat úgy, és olyasmit, amit Csábi szeretett volna a tavasszal látni. Ehhez képest jött egy sor új játékos, köztük olyanok is, akiket Csábi egyértelműen nem kért. Rossi viszont bevállalta. (Vélhetően Rossi, és a klub igazoláspolitikájáért felelős Fabio Cordella kapcsolata is közrejátszhat az újrázásban.) Hogy Marco miért adja hozzá a nevét, azt pontosan nem tudom.

– Konkrétan arról beszélünk, hogy Csábit azért rúgták ki, mert nem a menedzsment (jelentsen ez bárkit, Hemingwayt, Cordellát) által futtatni kívánt játékosokat akarta a csapatba építeni? Szimpla, jól ismert üzleti érdekek játszanak szerepet?
– Konkrétan: igen. De ez sem ilyen egyszerű. Azt látni lehetett, hogy Csábi melyik próbázókban lát fantáziát, és melyikekben nem, ezt nyilatkozta is a kirúgását követően, bár a neveket gondosan kerülte. És, hogy miért bonyolult az egész? Mert van egy akadémia is a Honvéd háta mögött, ami alapból termeli a futtatásra alkalmas játékosokat, akikből a klubnak akár még pénze is lehet, ha sikerül egyiket-másikat értékesíteni. Ezzel párhuzamosan van egy másik érdekkör, aki(k) hozzák ide a játékosokat, hogy majd az jó lesz, esetleg el lehet adni őket. Emlékeim szerint ilyenre nemigen volt példa a Cordella-féle eresztésből.

– A harmadik szál pedig a fél évre kölcsönbe érkező fiatalok, ami viszont teljesen értelmezhetetlen. Húszéves középhátvédje van a saját akadémiánknak is, a sokszoros utánpótlás-válogatott Bobál Dávid személyében. Szélsőnk is van, elég csak Holenderre és az iszonyatosan nagy tehetség Prosserre gondolni. Ők vajon mit gondolhatnak most? Végre úgy tűnt, a kezdő közelébe kerülhetnek, erre hoznak valakit a helyükre, aki fél év múlva úgyis távozik. Hogyan építsünk így be/fel fiatalokat? Milyen lelkiállapotuk lehet?

– Csábit kedveltétek, mint edzőt? Egy meccset se nyert vele a csapat…
– Csábi egy kispesti legenda, ezzel nehéz vitatkozni. Hogy milyen edző, arról egyelőre fogalmunk sincs, mert hogy is lehetne? Ősszel kapott néhány meccset egy szétesett kerettel, ahol ki tudja kinek az emberei és miért játszottak. Azóta tart a három hónapos szünet, játszottunk néhány felkészülési meccset, de nem hiszem, hogy azok alapján meg lehetne mondani. Úgy tűnt, van egy koncepciója, van egy elgondolása arról, hogy egy akadémiával rendelkező Honvédot hova kellene elhelyezni a térképen. Igazán megkaphatta volna lehetőséget.

– Ki irányít jelenleg Kispesten a szurkolók szerint?
– Külső, szurkolói szemszögből az egész ősz úgy tűnt, mint egy macska-egér játék a honvédos kötődésű Csábi elvei, és a nemzetközi igazgató között. Ment a harc a pozíciókért, hogy ki döntsön a keretről. Érdemes megfigyelni, Kispesten a Hemingway-korszakban egyáltalán nem volt, és most sincs sportigazgató, aki összefogná a klub játékospolitikáját a legkisebbektől, az akadémián át a kirakatcsapatig. Néha azt érezni, játékszerei vagyunk valami külső erőnek. Például ott van a sokat említett akadémia, ami nem kevés állami forrást emészt föl, elég csak a TAO-pénzekre (jó, tudjuk, a TAO nem állami pénz) és az akadémiai támogatásokra gondolni. Kemény tíz-, vagy akár százmilliókba fáj az adófizetőknek évente, hogy ezek a srácok ne juthassanak játéklehetőséghez a Honvédban. Folyamatosan hangoztatjuk, hogy a cél a saját nevelések csapatba építése, de látjuk, hogy mindez csak játék a szavakkal, egyre kevesebben hisznek benne.

– Ott lesztek a csapat mögött tavasszal, ha Kemenes mellett tíz ismeretlen légiós játszik Honvéd-mezben? Tegyük hozzá, egyes szurkolói körök már rég ki vannak tiltva a Bozsik-stadionból…
– Kérdezed a szurkolókat, de szerintem ne ebből az irányból közelítsük meg, hanem inkább onnan, hogy létezik-e még az, amit egy kispesti szurkoló Kispestnek (Honvédnak) gondol, ismer a lelke mélyén? Mert az a kemény, hogy egyre többekben az a válasz fogalmazódik meg, hogy nincs jelenleg Kispest. Vagyis van valami, aminek az a neve, mint amit Kispestként ismerünk, de valahogy nagyon, de nagyon távol került tőlünk. Egyszerűen nincs, nem maradt bármi belőle, amivel még azonosulni lehetne.

– Szerinted bennmarad a Honvéd?
– Igen, ez nem lehet kérdés. Én mást el sem tudok képzelni. Viszont, hogy van-e értelme egy ilyen Kispestnek az NB I-ben, azt már nem az én felelősségem megállapítani.

– Pietro Pini idején, vagy most volt/van mélyebben a klub?
– Aki visszasírja a Pini-érát, az hülye. Elég megnézni, mit hagyott maga után. Egy teljesen szétesett klubot, foszladozó mezekkel, omladozó stadionnal, nézők nélkül. Nem akarom összevetni a kettőt, mert más minőséget képviselnek. Akkoriban nem volt pénz, most viszont inkább morális válság van. A klub és a szurkolók kerültek iszonyatosan távol egymástól. Mindkettő rossz, de más síkon játszanak. A jelenlegi modell talán fenntartható nagyon sokáig, csak épp a többség nem kér belőle.

– A Hemingway-érára hogy fog emlékezni szerinted a Honvéd-drukker utókor?
– Nézd, ha valaki tíz évig tulajdonosa a Bp. Honvédnak, akkor az az ember beírja magát a klub történelmébe. Ez elkerülhetetlen. Viszont ha álmomból felkeltve azzal a kérdéssel állsz elém, hogy mire emlékszem ezekből az évekből, akkor olyan dolgok fognak előjönni, mint a felújított stadion, a két kupagyőzelem, egy-két remek túra, de sajnos olyanok is, mint az állítólag (de soha meg nem erősítetten) bundázós csapat, a tömeges légiós-körforgó, a sok-sok kilátástalan idény, a teljes hektikusság, a szavak szintjén létező, de tettekben egyáltalán nem látszó célok. Ha futballnyelven kéne mondani rá valamit, akkor ez volt az első félidő középső negyedórája egy rém unalmas, végül null-nullra végződő meccsen. Tologattuk a labdát, és ennyi.

– Mikor lesz újra nagy csapat a Honvéd?
– Ha az Újpest mindig jövőre nyer bajnokságot, akkor mi akadályozzuk majd meg a címvédését.

Olvasói sztorik