NB I

Simon jobb annál, hogy a Charltonba menjen

Kovács Zoltán sportigazgató két-három olyan játékost igazolna, akik azonnali erősítést jelentenek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hatodik helyen, a nagy rivális Ferencváros mögött telel az Újpest FC. Az utóbbi évekhez képest ez egyelőre szép előrelépés, így most nagy kérdés, hogy a kelendő játékosok maradnak-e a liláknál. A téli játékosmozgásokról és tavaszi várakozásairól Kovács Zoltán sportigazgató beszélt a DigiSport televízió kedd reggeli adásában.

– Az utóbbi évekhez képest mindenképp előrelépett a csapat…
– Mindenképp előreléptünk a pozíciót, és a pontok számát tekintve is. Ami leginkább büszkeséggel tölthet el minden Újpest-érzelmű szurkolót, hogy hosszú idő után sokkal meghatározóbb szereplője a csapat a bajnokságnak. Persze mondhatják, hogy miért nem a bajnoki címért küzdünk, de ott még nem tartunk. Vannak bizonyos fokozatok, amiket sokszor nem lehet átugrani – kezdte Kovács Zoltán.

– Az őszi szezon után milyen jelzőkkel illetné az Újpest stílusát?
– Szervezett, dinamikus, labdabiztos és domináns támadófutballra törekszik. A rúgott gólok száma ezt nem feltétlenül tükrözi, de a kialakított helyzetek és a mutatott játék igen. A kapott góljaink száma is azt mutatja, hogy nagyon stabil lábakon állt az együttes. Elcsépelt közhely, de mindig egy védekező csapat támad. Azért hárul a szokottnál is nagyobb feladat a védőkre, mert eléggé feltolva védekezünk, nem a kapunkhoz közel. Az elvesztett labdákat már az ellenfél térfelén megpróbáljuk visszaszerezni. A kapott gólok száma mindenképp büszkeségre adhat okot, és az is, hogy domináns támadófutballt nyújtottunk. Az már az egyéni képességekhez tartozik, hogy az adott játékos mennyire tudja kihasználni az adódó lehetőségeket.

– A lőtt gólok számával nem lehetnek elégedettek…
– Nagyon kevés gólt rúgtunk. A csapat stabilitása miatt lehetünk mégis ilyen jó pozícióban. Az lenne nagyon nagy baj, ha kevés helyzetet tudnánk kidolgozni, és nem akarnánk támadni, futballozni, hanem az ellenfél hibáira építve felhúznánk egy falat a saját kapunk előtt. Örömmel konstatáltam, hogy jobb volt a hangulat a szurkolók részéről. Látták a törekvéseinket és érezték, hogy valamit szeretnénk adni nekik, ők pedig jó néhány mérkőzésen érzékeltették, hogy vevők erre. A visszajelzések azt bizonyítják, hogy jó úton járunk.

– Kik most a keret leginkább megvédendő értékei?
– Hivatalos ajánlat gyakorlatilag nem érkezett. Konkrétabb egyedül Simon Krisztián esete volt, érte egy partnerklubunk, a Charlton Athletic tett ajánlatot. Krisztián ezt nem fogadta el, de ezért őt nem lehet elítélni. Ha én játékos vagyok, akkor lehet, hogy én sem fogadtam volna el. Biztos vagyok benne, hogy az a futball nem feküdt volna neki, és talán azt is el lehet mondani, hogy Krisztián ennél értékesebb játékos. Pláne abban a tekintetben, hogy néhány éve már aláírt szerződése volt a Hoffenheimnél. Azóta csak jobb játékos lett, akkor még csak ígéret volt, most pedig egy stabil válogatott labdarúgó. Azt gondolom, hogy nőtt az értéke, és remélem, ez meg is mutatkozik egy konkrét ajánlatban. Ha a piaci értékeket nézzük, akkor Szuljics is keresett játékos lehet, de érte sem érkezett még semmilyen ajánlat.

– Szeretnék őt megtartani?
– Mindig nagyon érzékeny dolog, hogy egy klubnak milyenek az anyagi lehetőségei, és mik a sportszakmai céljai. A tulajdonos nyilván azért fektet be, hogy a pénzét egyszer viszontlássa, úgyhogy megfelelő ajánlat esetén elgondolkozunk. A másik oldal a sportszakmai része, az Újpest sportigazgatójaként az edzővel harmóniában azt mondom, hogy legyen jó erős az Újpest. Ehhez szükségem van minél több jó játékosra, de pénzből élünk és pénzből gazdálkodunk.

– A Charltonnak vagy egyfajta elsőbbsége? Ha valakinek itt megy a játék, akkor mehet oda, ha pedig valaki ott nem kell, akkor az jöhet Újpestre?
– Lehetne ilyen, de az a tapasztalatom, hogy aki komoly erősítést jelenthetne nekünk, azt vagy nem engedi a klub, vagy nem is akar jönni. Fordított esetben egy magyar játékosnak a Standard Liége vagy a Chartlon előrelépés lehet szakmailag. Nyilván a fizetés is magasabb ezekben a klubokban, de mindig a játékos és az ügynöke felelőssége, hogy meg tudnak-e állapodni. Ebbe a klub nem szólhat bele.

– Mennyire van szabad keze az igazolásokban?
– Egyelőre úgy állunk, hogy javaslattételi lehetőségem van. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy szabad kezem van. Vágyom rá, álmodozom róla, és remélem, hogy egyszer ilyen is lesz, de ettől függetlenül a munka megy, aztán majd meglátjuk, milyen kompromisszumokat lehet kötni. Nekem egyértelműen ez a célom, hogy az Újpest még dominánsabb szereplője legyen a bajnokságnak, és végre beszélhessünk olyan komoly célokról, mint a bajnoki cím, és nemzetközi kupaszereplés. Ehhez nyilván be kell fektetni.

– Milyen posztra szeretne erősíteni?
– Van egy tizenhárom-tizennégyes erős keretünk, amellyel komoly célokért lehet küzdeni, de komoly célokért menni ez kevés, mert az edző nem tud rotálni. A magyar futballban is szükség van egyfajta rotációra. Lehet, hogy a tabellán előttünk álló csapatok is csak azért vannak előttünk, mert sokkal bővebb kerettel dolgozhatnak. Két-három játékosra mindenképp szükségünk van, de úgy, hogy ezek a játékosok azonnali erősítést jelentsenek.

– Hogyan készül a csapat a tavaszi szezonra?
– Törökországba megyünk, a felkészülés második részét pedig itthon töltjük el. Ha ilyen időjárás van, akkor még a füves pályán is tud edzeni a csapat. Törökország legnagyobb hozadéka természetesen az időjárás, és hogy nagyon erős csapatokkal tudunk játszani. Szerb, norvég, cseh és japán első osztályú csapattal is találkozunk. Télen itthon ilyen ellenfelekkel szemben nem tudnánk pályára lépni, ez mindenképp a felkészülésünk minőségét javítja.

– A tavaszi célkitűzést meg lehet úgy fogalmazni, hogy javítani a bajnoki helyezésen, megverni a Fradit és megvédeni a Magyar Kupát?
– Ez így jól hangzik. A futballunk érdeke, hogy az Újpest minden sorozatban a lehető legtovább versenyben legyen. A Fradi elleni győzelem nagyon fontos a szurkolók és a játékosok lelki állapota miatt is. Komoly holtpontokon át tud segíteni egy csapatot, amikor egy sikeres derbivel fut neki a hátralévő mérkőzéseknek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik