NB I

Az újpesti Kovács Zoltánnak nyomoznia is kell

A sportigazgató folyamatosan tárgyal a kiszemeltekkel, akiknek az emberi kvalitásai talán fontosabbak, mint a futballtudásuk.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu is beszámolt róla, hogy csütörtök délelőtt ünnepélyesen átadták a világ első teqball-termét a káposztásmegyeri Aquaworld hotel sportrészlegében. Az új sportág első bázisát egy Újpest–Fradi rangadóval avatták fel, hiszen a Kovács Zoltán, Fehér Csaba páros ellenfele Telek András és Lisztes Krisztián volt. A IV. kerületi helyszínen vendégsiker született, hiszen a zöld-fehér duó összesítésben 2-1-re nyert.

A rögtönzött játék után az Újpest FC sportigazgatóját, Kovács Zoltánt először első teqball-tapasztalatairól kérdeztük, de természetesen szóba került a csapat őszi szereplése és a téli tervek is.

– Elnyerte a tetszését ez az új, asztali sportág?
– Nagyon jó játék! Egyébként szeretek lábteniszezni és pingpongozni – van is otthon asztalom –, ez pedig annak a keveréke. Nagyon nehéz volt hozzászokni, aztán utólag tudtuk meg, hogy a Telek András, Lisztes Krisztián páros egy hete itt lakik a hotelben és órákon keresztül játszanak, úgyhogy hízelgő, hogy csak szoros mérkőzésen kaptunk ki, sőt egy játszmában legyőztük őket – kezdte a Rangadó.hu érdeklődésére Kovács Zoltán. – Ez egy fantasztikus játék, akár klubok is beszerezhetik, mert a gyerekek technikai képességeit is remekül fejleszti. Onnantól kezdve, hogy nem lehet egymás után kétszer ugyanazzal a testrésszel hozzáérni, abszolút nem mindegy, hogyan és milyen irányban veszi át a labdát. Ebben a félórában, néhány meccs alatt szerintem ezer körül volt a labdaérintésszám, ami nagyon fontos. A gyerekeknél nagyon korán el lehet kezdeni, a felnőtteknek pedig egy-egy könnyedebbnek szánt napon be lehet iktatni a programba.

– A Ferencváros és a Soroksár már kipróbálta, egy csapatépítő foglalkozás keretében talán az Újpestnek is érdemes lenne…
– Az első teqball-teremnek köszönhetően akár itt is lehet játszani, de a feltalálóktól hallhattuk, hogy ezt a klubok meg tudják rendelni és kiszállítják, tehát néhány napra bérbe lehet venni, de meg is lehet vásárolni. Biztosan fogunk élni a lehetőséggel, mert nagyon jó játék, amellyel nagyon gyorsan lehet fejleszteni a technikai képességeket.

– Az Újpest játékosai már a téli pihenőjüket töltik, de a sportigazgató mikor mehet szabadságra?
– Mondhatnám, hogy soha, mert mindig jár az ember agya, és folyamatosan tárgyalunk a kiszemeltekkel, az edzővel egyeztetve folyamatosan azon dolgozunk, hogy kikkel tudnánk erősíteni. A kiszemelt játékosokat ellenőrizni kell, kvázi nyomozni kell, hogy ki milyen emberi kvalitásokkal rendelkezik, mert az talán még fontosabb, mint a futballtudás. Ennek megfelelően elég sokat dolgozunk, de ez nem panasz, hanem öröm. Remélem, a felkészülés kezdete előtt lesz néhány szabadnapom, illetve nagyon várom a karácsonyt, mert az a legszebb ünnep, akkor együtt a család.

– Az elmúlt évekhez képest mindenképpen pozitív volt ez az ősz az Újpest számára, tehát erre a csapatra lehetne építeni. Ennek fényében milyen változásokra kell számítani télen?
– Az elmúlt évek csalódást keltő szereplései után az ősz mindenképpen nagy szakmai előrelépés volt. Nagyon örülünk, de egyáltalán nem vagyunk megelégedve, sőt a játékosok és az edzői stáb nevében is mondhatom, hogy éhesek vagyunk a további sikerekre, nincs miért hátradőlni. A szerdai Ligakupa-mérkőzés azt mutatta, hogy négy-egyes hátrányból is továbbjuthattunk volna, ha… Számos helyzetet kialakítottunk, és ez az egész őszre elmondható. Sokkal előkelőbb helyen állhatnánk, de tudjuk, hogy valami hiányzik, és azt gondolom, megtaláltuk az okait is, tehát tudjuk, mi hiányzik. Ezt mindenképpen pótolnunk kell, és senki nem dughatja homokba a fejét, nem véletlen, hogy különféle statisztikák szerint a labdabirtoklásban mi voltunk az őszi bajnokok, de ezért nem adnak pontokat. Ez nagyon szép, stílusos támadófutballt játszunk, de valamiért kimaradtak a helyzetek. Ezen nagyon sokat kell dolgozni, önkritikusak vagyunk magunkkal, és nem vagyunk megelégedve az ősszel.

Olvasói sztorik