NB I

Nem szabad megszédülni a dobogón

Rangadó
Rangadó

2014. 11. 05. 08:55

Kovács Zoltán klubigazgató tudja, mik a lila-fehérek hiányosságai, amelyeket minél előbb orvosolni szeretne.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megbosszulta a kihagyott büntetőt az Újpest, amely az MTK legyőzésével fellépett az élvonal tabellájának harmadik helyére. A lila-fehérek tehát a klub hagyományaihoz méltó pozícióban állnak és támadófocit játszanak. A Magyar Kupa címvédőjeként idén is a legjobb nyolc közé jutott a csapat, amelynek szerepléséről Kovács Zoltán klubigazgató beszélt a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában.

– Négy és fél éve nem volt a dobogón az Újpest…
– Nem szabad megszédülni. A céljainkat ugyanúgy szem előtt tartva, szerényen és még nagyobb alázattal kell dolgozni tovább – kezdte a korábbi válogatott támadó, Kovács Zoltán.

– Gondolt rá, amikor visszatért a Megyeri útra, hogy ilyen tendenciát kell mutatnia a csapatnak?
– Csak úgy érdemes, ha az ember célokat tűz ki maga elé. Jelenleg előkelő pozícióban vagyunk, de nem szabad, hogy ez bárkit is megtévesszen. A játékosoknak még keményebben kell dolgozniuk, de úgy látom, hogy rend van a fejekben. Az MTK-meccs után öt-tíz percig tartott az örömködés, és utána már a hétvégi, hazai mérkőzés került a fókuszba.

– Így lehet sikeresnek lenni formális befejező csatár nélkül?
– Szerintem már láttunk a világfutballban nálunk komolyabb helyen is olyan csapatokat, akik klasszikus csatár nélkül álltak fel. Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy négy csatárunk van, aztán mindegyik elfogyott. Ezzel nem kell foglalkozni, vannak jó futballisták a keretben, és ez fontos. Nem lehetnénk harmadikok, ha nem lenne jó a szakmai stáb és nem lennének jó játékosaink, akik igenis képesek arra, hogy megoldják ezt a feladatot, hogy klasszikus center nélkül játsszunk. Aki odakerül abba a pozícióba, annak kutyakötelessége megtenni az alapfeladatokat. Vannak olyan szélsőink, támadóink, akiktől egyáltalán nem áll távol, hogy gólt szerezzenek.

– Miféle újdonságokat hozott a klubhoz az edzői filozófiában Nebojsa Vignjevics? Mitől igazán Újpest-kompatibilis tréner?
– Tiszteli a klubot, a hagyományainkat, a törekvéseinket, és ami nagyon fontos, hogy egy felkészült, tudatos szakember. Mi pedig megpróbálunk mindenben segíteni neki.

– Mitől indult be ezen az őszön a csapat? A Fradi legyőzése adhatott ekkora lökést?
– Már a Fradi-meccs előtt is mérkőzéseket tudtunk domináns futballal uralni, ami a kapott gólok számában meg is mutatkozott, hiszen a második legkevesebb gólt kaptuk a bajnokságban, és egyszer kaptunk ki. A hat döntetlenünkből négy meccsünket agyonnyertük, és ott volt az, ha van egy olyan játékos, akinek a füléről is bepattan a labda, akkor most még jobban állnánk. Nem vagyunk persze elégedetlenek a sorsunkkal, és nem is szeretnénk túl nagy felhajtást magunk körül. Tesszük a dolgunkat, tudjuk, hogy vannak olyan klubok, akik előrébb járnak nálunk akár két-három évvel is, a költségvetés vagy a játékoskeretet tekintve. Mi dolgozunk, tudjuk, hogy mik a hiányosságaink, ezeket szeretnénk orvosolni minél hamarabb.

– Az látszik, hogy Bardhi kiugró játékos. Milyen esély van arra, hogy őt hosszabb távon is meg lehessen tartani?
– Ha én döntök, akkor nagy. Kilencvenötös születésű fiatalemberről van szó, neki még mindenképp jót tenne legalább egy év az Újpestben, és ahogy tehetsége és a mentalitása is diktálja nyilvánvalóan lesz egy komolyabb lépés a karrierjében. Elengedhetetlen, hogy ilyen munkakörülmények és ilyen mentalitásban még egy évet dolgozzunk velünk.

– Az ön szemében kik a keretben még az ilyen kiemelkedően megvédendő értékek?
– Nem szívesen emelnék ki senkit, mert ennek a csapatnak az egység az ereje. Elkezdhetném sorolni, hogy milyen kapusaink vannak. Balajcza Szabolcs válogatott szinten véd, de ott van mögötte egy U21-es szerb válogatott, a harmadik számú hálóőr pedig U21-es magyar válogatott. Mondhatnám, hogy a szélsőink, Szuljics és Simon a legpiacképesebb játékosaink, de akkor miért ne említsük meg Litauszki Róbertet, aki levezényli a védekezésünket, vagy Nagy Gábort, aki szerintem hétről-hétre a legkomolyabb középpályás-munkával rukkol elő a magyar mezőnyben.

– Simon Krisztián és Forró Gyula ott van a válogatott legfrissebb keretében. Ki lehet a következő a mostani csapatból?
– Ha magyarosítjuk, akkor Bardhiból lehet válogatott futballista, mert egy ilyen típusú játékosra szerintem szükség lenne. Ennek a csapatnak az az egysége, hogy a külföldi és a magyar is érzi a célt. Tudtuk, hogy építőköve lehet a csapatnak, hogy rend és fegyelem legyen. Vannak még ugyan kisebb-nagyobb vadhajtások, de ezt kezeljük. Ott van Dusan Vasziljevics, akinek az a feladata, hogy a pályán vezéregyéniség legyen. Sokat beszélgetünk erről, mert bármennyire is rutinos játékos, neki ez egy új szerepkör. Vannak feltörekvő játékosaink, Balogh Balázs eldöntötte a legutóbbi mérkőzésünket. Érzik ennek a felelősségét, hogy fontosabb szerep hárul rájuk, és nem a kiesés ellen kell küzdeni, ahogy sajnos az elmúlt egy-két évben. Jóval merészebb céljaink lehetnek, az anyagi háttér a tulajdonosnak köszönhetően rendben van. Reméljük, hogy ez hosszútávon is biztosított, mert csak így lehet tervezni és dolgozni.

– A klub tradícióit, hagyományait illetően milyen teendője van, akár a korábbi nagy játékosokra való odafigyelést tekintve? Nagy László most volt hatvanöt, Zámbó Sándor pedig hetvenéves…

– Ennek megfelelően fel is köszöntöttük őket. Az én értékrendemben teljesen természetes dolog, hogy az igazi legendákat a polcra helyezzük. Ha kell, akkor nagyon szívesen kikérem a tanácsukat is, mert mindenkitől lehet tanulni. Első ténykedésem alatt is természetes volt, hogy akik Újpest-mezben valaha pályára léptek, azoknak szabad bejárásuk van és nagyon kedves vendégként tekintünk rájuk.

– Halasztás kértek és kaptak is klubkártya bevezetésére. Ha önön múlna, akkor ez nem csak tavaszig tartana?

– Próbálok ez ügyben lépéseket tenni. Folyamatosan kommunikálunk a szurkolóinkkal. Nyitott fülekre találtam, és segítőszándék dolgozik az ultrákban is. Megértik, hogy a klubot büntetik a távolmaradásukkal. Mindig nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy nagyon nagy szükségünk van rájuk, hiszen a legjobb táborral rendelkezünk. Ez a játékosoknak óriási segítséget nyújt a nehéz pillanatokban. Ez számít, és buta az, aki ezt nem veszi komolyan.

– Kevés szurkoló is tud károkat okozni. Hogyan próbálja ezt visszafogni, hogy a klubnak ne kelljen büntetéseket fizetnie?
– Ez nagyon érdekes, mert a hazai mérkőzéseinken példás rend uralkodik, egy petárda sajnos eldurrant. A vezető szurkolókkal folyamatosan egyeztetünk, és ők nyitottak a párbeszédre, érzékelik a törekvéseinket. Szeretném megköszönni, hogy újra fantasztikus hangulatot teremtenek. Ez is hozzátartozik ahhoz, hogy most harmadikok tudunk lenni. Látszik a tudatos munka, építkezünk, tervezünk, de ez a szurkolók nélkül nem megy.

– Milyen helyezéssel lenne elégedett a szezon végén?
– Az év elején azt mondtuk, hogy legyünk a hatban. Ebben ugye nem cáfol a harmadik hely, de ezt ne én mondjam meg. A játékosoknak kell ebben óriási motivációt és lehetőséget érezniük. Az edzéseket, a meccseket és az öltözői hangulatot elnézve szerintem nagy esély van arra, hogy a csapat itt teleljen, mert a játékosok nagyon komolyan veszik a feladatukat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah (C) vies with Roma's Croatian defender Aleksandar Kolarov (L) and Roma's Czech striker Patrik Schick during the UEFA Champions League first leg semi-final football match between Liverpool and Roma at Anfield stadium in Liverpool, north west England on April 24, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.