NB I

Dobogóra lépett az Újpest

Kanta József kihagyott tizenegyese után Balogh Balázs gólja döntött a hajrában az MTK ellen az élvonal 13. fordulójában.
OTP Bank Liga, 13. forduló
MTK – Újpest FC 0-1 (0-0)
Bozsik-stadion, 2000 néző. Játékvezető: Iványi
MTK: Hegedüs L. – Poór, Kelemen, Vukmir, Hidvégi – Vass Á., Pölöskei Zs. – Bese (Csiki, 77.), Kanta J., Hrepka (Cseke, 82.) – Torghelle. Edző: Garami József
Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Litauszki, Forró – Sztaniszavljevics, Nagy G. – Simon K. (Vadász, 91.), Vasziljevics, Balogh B. – Bardhi (Koszovics, 80.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Balogh B. (85.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A listavezető Videotont immár szinte egyedüliként üldöző MTK a dobogóra pályázó Újpestet fogadta a kispesti Bozsik-stadionban. A liláktól Szuljics, Kabát Péter és Kim Ojo hiányzott, a pályaválasztó kék-fehérek pedig Horváth Zsolt játékára nem számíthattak.

A tizedik percben Nego beadásába Vasziljevics és Hegedüs Lajos sem tudott beleérni, így elpattogott keresztben a kapu előterében. A 27. percben Pölöskei Zsolt lövése ment fölé, a másik oldalon Forró Gyula beadását Sztaniszavljevics fejelte a kapu fölé. Az első félidő utolsó – említésre méltó – momentuma ként – Kanta József távoli lövése szállt fölé. Rendkívül unalmas, eseménytelen játékrész volt.

A fordulás után Torghelle a tizenhatoson belül lefejelte a labdát Bese Barnabásnak, de az ő lövését Balajcza megfogta. Az 51. percben Bardhi beadását Nagy Gábor fejelte a kapu felé, de Hegedüs magabiztos volt és megkaparintotta az arrafelé ólálkodó Litauszki elől. Hat perccel később Balogh Balázs közelről magas a kapu fölé bombázott. A 64. percben Torghelle fejjel remekül ugratta ki Hrepkát, akit Heris buktatott. A megítélt tizenegyest Kanta József nagy meglepetésre a kapufa mellé lőtte.

A kimaradt büntető lélektanilag felhozta az újpestieket, ez abban is megmutatkozott, hogy átvették a játék irányítását. A 74. percben Nagy Gábor lövését Hegedüs kiütötte, két perccel később Balogh Balázs a hálóba lőtt, de a Vukmir elleni szabálytalanság miatt a bíró nem adta meg. Ezután Simon Krisztián lövését hárította az MTK kapusa. A 81. percben Kanta szabadrúgása a kapu mellé szállt. A 85. percben Balogh Balázs kapott labdát a kaputól 16 méterre, középen, és egy igazítás után magabiztosan a hálóba lőtt (0-1).

Némi meglepetést jelent, de teljesen megérdemelt az Újpest sikere, hiszen a kihagyott MTK-s büntető után sokat tett a győztes gól megszerzéséért. A lilák ezzel a tabella harmadik helyére léptek, a kék-fehérek hétmeccses győzelmi sorozata viszont megtört.

– Az Újpest megérdemelte a győzelmet, mert az MTK kihagyott tizenegyese után átvette az irányítást, és agilisebb volt. Nem tudom, mi volt az MTK terve, de az újpestieken legalább látni lehetett a törekvést. Kanta nagyot hibázott, legalább a kaput illett volna eltalálnia. Utána az Újpest ébredt fel, nem az MTK. Azt megelőzően viszont mintha nem is kapura játszottak volna a csapatok, csak a két tizenhatos között zajlott a játék, nagyon sok technikai hibával. Talán egy kapura lövés volt mindössze. Szeretem a támadójátékot, ezért volt szimpatikus az Újpest tizenegyes utáni játéka. A tabella második helyezettjének nem így kellene futballoznia, mint az MTK-nak, hiányoltam tőlük az agresszivitást és a támadószellemet. Aki sokat nyer egy-nullra, az sokat is fog veszteni egy-nullra, ha megfordul a szerencséje… – mondta a Rangadó.hu szakértője, Gáspár József, az MTK egykori válogatott kapusa.

Olvasói sztorik