NB I

Lesz-e terrorveszély Budapesten 2020-ban?

Tarjányi Péter terrorszakértő szerint nagyon komoly biztonsági intézkedések várhatók a sporteseményeken, de itthon nincs mitől tartani.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A párizsi terrortámadás után a civilizált világ ismét az iszlám vallási fanatikusok és terrorszervezetek támadásaitól fél – ami felveti a nagy tömegrendezvények, így a sportesemények biztonsági kockázatát. A Rangadó.hu kérésére Tarjányi Péter, az ismert hazai terrorelhárítási szakember beszélt a rövid távon várható változásokról és arról, ez mennyiben érintheti a magyarországi sporteseményeket, például a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nálunk esedékes mérkőzéseit.

– Magyarországon nem kell hasonló terrorveszélytől tartani, ha a sporteseményekről beszélünk, nálunk a hazai szélsőségek, illetve egyes futballhuligánok jelentik a biztonsági kockázatot a mérkőzéseken – jelentette ki Tarjányi Péter. – Nem gondolom, hogy az a fajta terrorizmus, amit a napokban láttunk, a magyar stadionokban vagy rendezvényeken megjelenne. Franciaországban nyilván teljesen más a helyzet. Látszik, hogy nagyon komoly biztonsági kockázatokat rejt mindenféle nagyobb rendezvény. Az iszlám radikálisok komoly része Franciaországban kapott kiképzést, onnan mentek külföldre is harcolni, a szélsőséges dzsihádisták nagy része francia illetőségű. Innen nézve „normális”, ha egy óriási tömegeket vonzó, komoly médiaháttérrel rendelkező sportesemény, amin rengeteg külföldi csapat és szurkoló jelenik meg, óriási hírértékkel bír. Ez pedig a terroristáknak csábító lehetőség. A terroristák számára a legfontosabb, hogy széles tömegekre hassanak és félelmet keltsenek. Ilyen szempontból egy Európa-bajnokság vagy olimpia, de akár egy atlétikai vagy úszóverseny kiemelt kockázatot jelent francia területen.

– Mi várható ez esetben a megelőzés területén?
– A következő hetekre érdemes lesz odafigyelni. Rengeteg változás várható. Egyrészt az európai törvényekben, a migrációval kapcsolatban. A külföldiek belépését az Unió területére nagyon szigorúan fogják szabályozni. A nagy események kiemelt biztosítására is számíthatunk, ahol a beléptetésre, a személyek azonosítására és a felderítésre óriási hangsúlyokat fektetnek majd a franciák.

– Az egy országban rendezett vagy a „szétszórt” világverseny a nehezebb feladat terrorelhárítás szempontjából? Hiszen a kétezer-tizenhatos lesz az utolsó labdarúgó Európa-bajnokság, aminek egyetlen ország ad otthont, utána jönnek az európai nagyvárosokban rendezett tornák.
– A terroristatámadás a nyugati civilizáció alapvívmányait támadja. A szabadság, a szabad vándorlás intézményét, amiért nagyon sokat küzdöttünk. Ezért bárhol rendeznek egy eseményt, fel kell készülni a megelőzésre. Mindkét rendezési modellnek megvan a maga előnye és hátránya. Az egy helyszínen rendezett verseny szervezési szempontból könnyebbé teszi a biztonsági erők működését. A több helyszínen viszont nagyobb létszámmal számolhatunk, a helyi biztonsági erők bevetésével, így a terroristák számára nagyobb a lebukási veszély. Ugyanakkor bonyolultabb is a szervezés. Hogy ez lesz az utolsó egy helyszínes Európa-bajnokság, ráadásul éppen Franciaországban, bizony lehet egy „felhívás keringőre” a terroristáknak. Ráadásul ezeknél az eseményeknél előre lehet tudni, elég fixen, hogy mikor, hol, mi a menetrend, így a terroristák is tudnak készülni rá. Akár több évvel előre felkészülhetnek, így nehezebb kivédeni a lehetőségeiket.

– Budapest is helyszíne lesz a kétezer-húszas tornának. A magyar terrorelhárítás felvehette már a kapcsolatot az illetékes nemzetközi szervekkel?
– Nyilván lesz kapcsolatfelvétel, de hogy ez már most elkezdődne, azt nem hiszem. Amikor eljön az ideje, nagyon komoly biztonsági intézkedések várhatók a magyar titkosszolgálat és terrorelhárítás részéről.

– A francia társadalom óriási egységben demonstrálta kiállását az erőszak ellen. Ugyanakkor az ottani sportcsapatokban, még a nemzeti válogatottakban is nagyon sok muszlim, arab származású sportoló van – lehet-e biztosan tudni, mennyire egységes valójában a közvélemény?
– Az biztos, hogy a terroristák nagyon tudatosan számoltak azzal, hogy rövid távon egy ilyen támadás a szélsőjobbot, vagyis a muszlimelleneseket erősíti. De én nagyon bízom a franciák egységében. Több mint két millióan vettek részt azon a nagy demonstráción, amin elutasították a vallási vagy bármilyen alapon történő megkülönböztetést és emberek egymás ellen fordítását. A franciák imádják a focit és nagyon tisztelik a futballistáikat. Sok köztük a muszlim, Zinedine Zidane a leghíresebb példa. Nem különböztetik meg őket hátrányosan. Egy vegyes társadalomról beszélünk, amiből persze adódnak feszültségek, de meg fogják találni a közös hangot. És ez a sportban is meg fog jelenni – legalábbis bízom benne.

Olvasói sztorik