NB I

Sok a magyar tehetség, csak nem játszanak

A kivételekre persze nagyon büszkék lehetünk, és szerencsére egyre többen lesznek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A pénz nagy úr a modern futballban – mint az élet bármely más területén. A csúcsbajnokságok legjobb csapatainak tehát nem jelent gondot a fiatal tehetségeket elhozni a nevelőegyesületüktől. A vélemények megoszlanak, van, aki szerint minél előbb játéklehetőséget kell adni nekik, de akad olyan is, aki ezt túlságosan korainak tartja. Manapság már elképesztő összegeket utalnak át fiatal játékosokért, aztán általában kölcsönadják őket. Példaként akár egész Hollandiát említhetnénk, hiszen nagyon jó az utánpótlásképzésük, és korán bedobják a fiatalokat a mély vízbe, de megtartani még a nagyobb klubok sem tudják őket.

A Rangadó.hu összeveti, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország mellett Magyarországon mennyi játéklehetőséget kaptak a 21 éven aluli labdarúgók az elmúlt fordulók során.

Sorozatunk ötödik része: Magyarország

Magyarországon a fiatalokkal kapcsolatban talán először a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság ugrik be legfrissebb emlékként. Elég nagy csalódás volt, bár csapatunk kiharcolta a kijutást a korosztályos világbajnokságra. Az OTP Bank Ligában is egyre több fiatal szerepel. Természetesen Magyarországon ez is hatalmas vitatéma, mint bármi más, futballunkkal kapcsolatos tényező. Több vélemény szerint a fiatal játékosok nem elég érettek, vagy túl sokat kérnek, ezért inkább külföldieket igazolnak a klubok. Mások elképzelése teljesen eltérő, szerintük minél hamarabb be kell dobni a 21 éven aluli játékosokat a mély vízbe, hogy mielőbb megszokják a ritmust.

Az akadémiai rendszernek köszönhetően, jelen pillanatban sok fiatal játékos tagja az élvonalban szereplő csapatok keretének, de sajnos leginkább kiegészítő emberként számítanak rájuk. Persze, vannak kivételek is szép számmal, akik folyamatos játéklehetőséghez jutnak. A DVTK-nál több fiatal játékos van a keretben, de eddig nem kapták meg a lehetőséget.

Ellentétben Kitl Miklóssal – akit a Rangadó.hu a tavalyi év felfedezettjének választott –, hiszen alapembere volt a szezon második felében remekül teljesítő Kecskemétnek. A mindössze 17 éves, korosztályos-válogatott labdarúgó 14 mérkőzésen egy gólt szerzett. Az alföldieknél a húszéves Botka Endre is jól szerepelt, ő is megszerezte első találatát az NB I-ben, nem csoda, hogy visszahívta a Bp. Honvéd a kölcsönszerződésből. A Bozsik-stadionban az ősszel több fiatal játékos is rendre szerepet kapott. Prosser Dániel 11, Bobál Gergely pedig hat meccsen lépett pályára. Előbbi húszéves középpályás, utóbbi még csak a tizenkilencediket tapossa. Zsótér Donát a Dunaújvárosnál kezdte a szezont, de a Puskás Akadémiánál fogja befejezni. A tehetséges támadó 15 találkozón lépett pályára, bár gólt nem szerzett, de veszélyesen futballozott. Hahn János Pakson bontogatja a szárnyait, eddig tíz mérkőzés jutott neki az NB I-ben.

A nagy kluboknál is vannak tehetséges játékosok, akik nem számítanak kezdőnek, de megkapják a lehetőséget. A Ferencvárosnál a 19 éves Nagy Dominik hat találkozón kapott lehetőséget és egy találatot jegyzett. A 17 éves támadó, Popov Patrik is ígéretes tehetségnek számít, de eddig csak egy NB I-es mérkőzés jutott neki, de vélhetően lesz ebből több is. A Győri ETO-nál Mervó Bencének nem ismeretlen az első csapat. A nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságon a válogatott egyik legjobbja volt, de ősszel csak két bajnokit kapott.

A bajnoki címvédő Debrecen 18 éves, hórihorgas támadójának, Balogh Norbertnek négy meccs jutott ősszel. A Videoton húszéves középpályása, Kleinheisler László jó teljesítménnyel rukkolt elő, amikor lehetőséget kapott. Az MTK méltán híres az utánpótlásáról. Most azonban csak egy labdarúgót emelünk ki, Bese Barnabást, aki 15 találkozón lépett pályára, és egy találatot szerzett.

A Puskás Akadémia keretében is számos tehetség pallérozódik. A 17 éves Sallai Roland az ősszel bizonyította talentumát, 11 élvonalbeli mérkőzésen két gólt szerzett. A 19 éves Lorentz Mártont többször is kiemelte a mérkőzés utáni nyilatkozatában Benczés Miklós vezetőedző. A középpályás tíz találkozón egy gólt lőtt. A kiesés ellen küzdő, szebb napokat is látott Haladásnál a keret hatvan százaléka fiatal, tehetséges labdarúgókból áll. Németh Márió az egyik ilyen, aki az U19-es válogatott csapatkapitánya volt. Meglepetésre ősszel csak hat alkalommal jutott szóhoz. Jancsó Andrásnak még teljesen új volt az NB I világa, hiszen ő a nyáron kapott szerződést a szombathelyi klubtól. A 18 éves középpályás hét bajnokin kapott lehetőséget a bizonyításra. Szentes Lázár érkezésével talán kicsit háttérbe szorult.

Olvasói sztorik