Nemzetközi foci

Itáliában félnek bedobni a fiatalokat

Azért Olaszországban is vannak kivételek, vagyis nagy tehetségek, akik már most meghatározó játékosok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A pénz nagy úr a modern futballban – mint az élet bármely más területén. A csúcsbajnokságok legjobb csapatainak tehát nem jelent gondot a fiatal tehetségeket elhozni a nevelőegyesületüktől. A vélemények megoszlanak, van, aki szerint minél előbb játéklehetőséget kell adni nekik, de akad olyan is, aki ezt túlságosan korainak tartja. Manapság már elképesztő összegeket utalnak át fiatal játékosokért, aztán általában kölcsönadják őket. Példaként akár egész Hollandiát említhetnénk, hiszen nagyon jó az utánpótlásképzésük, és korán bedobják a fiatalokat a mély vízbe, de megtartani még a nagyobb klubok sem tudják őket.

A Rangadó.hu összeveti, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország mellett Magyarországon mennyi játéklehetőséget kaptak a 21 éven aluli labdarúgók az elmúlt fordulók során.

Sorozatunk negyedik része: Olaszország

Itália kezd szépen lassan lecsúszni a lejtőn, és ha nem tesznek valamit ez ellen, megszűnnek futballnagyhatalom lenni. Nem is olyan régen látott napvilágot a hír, hogy az élvonal nem húsz, hanem csak tizennyolc csapatos lehet. Egyre kevesebb az olasz, pláne a minőségi olasz labdarúgó a bajnokságban, pedig ha valahol az emberek vérében van a futball, akkor az Olaszország. A válogatott negatív szereplése csak tetőzi a pánikot. Az sem segít a tűzoltásban, hogy a Juventuson kívül nincs csapatuk a Bajnokok Ligája tizenhatos mezőnyében, sőt a csoportkörben is csak kettő volt (az AS Roma a másik). A bajnokságban is ez a két klub verseng az aranyéremért, a többi együttes jócskán le van maradva tőlük.

A 21 éven aluli labdarúgók szerepeltetésében sem járnak élen, sőt olyan, mintha Olaszországban félnének bedobni a fiatalokat a mély vízbe. Persze, ez nem mindegyik csapatnál van így, de ez annak is betudható, hogy a kisebb együtteseknek nem nagyon van más választásuk. A topklubok jobbára csak perememberként alkalmazzák a fiatalokat, márpedig úgy nehéz fejlődni.

A „nincs más választás” tökéletes példája az Empoli. Az újonc nem jeleskedett az átigazolási piacon, inkább a keretét próbálta egyben tartani. Eddig bejön a taktika, ugyanis jelenleg bennmaradó a klub. Bőven kivette ebből a részét Daniele Rugani és Elsed Hysaj, akik a toszkánok hátsó alakzatának stabilitásáért felelősek. Mindkét játékos mindössze húsz éves, de előbbi 16 mérkőzésen két találatot jegyez, és utóbbinak is ugyanannyi találkozó van a lábában, egyelőre gól nélkül.

A legnagyobb sztár ebben a felsorolásban egyértelműen Mateo Kovacic. Az Inter húszéves horvát válogatott középpályása már stabil kezdőjátékos, sőt 16 meccsen négyszer volt eredményes. A jövőben mindenképpen érdemes lesz odafigyelni rá. Az olaszok csiszolatlan gyémántjának tartott Domenico Berardi a második, akire már a sztár kifejezést rá lehet aggatni. A húszéves csatár a tavalyi szezonban négy gólt lőtt az AC Milannak, és tizenhattal zárta a bajnokságot. Idén eddig 12 meccsen három találatnál jár.

Az idei szezon meglepetéscsapata egyértelműen a Sampdoria – viszonylag fiatal csapatról beszélünk. Az AS Roma saját nevelésű üdvöskéje jelenleg a Sampnál szerepel kölcsönben. Alessio Romagnoli nagy jövő előtt áll, és ezt folyamatosan bizonyítja is. A mindössze 19 éves védő eddig tíz meccsen lépett pályára a Serie A-ban és egy gólt lőtt. Az Udinese az elmúlt években jól teljesített a bajnokságban, de a tavalyi mélyrepülést mindenképpen kijavítaná. A húszéves Bruno Fernandesre nem lehet panasz, hiszen eddig 15 meccsen kétszer örülhetett gólnak a középpályás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik