NB I

Elátkozott a magyar kispad?

A holland Erwin Koeman az egyetlen kivétel: anyagilag is jól járt, és szakmailag sem feneklett meg a pályafutása.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Elátkozott a magyar válogatott kispadja? Igen! A Rangadó.hu utánanézett, mi lett a legutóbbi öt szövetségi kapitányunkkal, és arra jutottunk, hogy szakmai értelemben – egy kivétellel – sajnos vesszőfutás a karrierjük a távozásuk óta.

Pintér Attila

A Nemzeti Sport szilveszter előtt hagyományosan megválasztja az adott esztendő citromdíjasát. A szerkesztőség döntése alapján 2014-ben Pintér Attilát illeti a kétes dicsőség, mert kendőzetlen stílusával sok ellendrukkert szerzett, kommunikációs tréningre küldték, tapintható volt a feszültség néhány játékosa és közte, csődöt mondott a tolódásos taktikája, végül pedig első Európa-bajnoki selejtezőjén kínos vereséget szenvedett a csapat idehaza az északírektől. Nagyjából így foglalható össze Pintér Attila kilenc hónapja a válogatott élén.

Szeptember közepén menesztették, azóta alig adott interjút, bár több NB I-es meccsen feltűnt a lelátón, leginkább lakóhelyén, Győrben. Nem véletlen, hogy ő volt Horváth Ferenc mumusa, vele ijesztgették az ETO vezetőedzőjét a rossz eredmények után, de a visszatérése elmaradt, mert nem őt, hanem Vasile Miriutát nevezték ki a tavalyi bajnokcsapat élére.

Egervári Sándor

Amikor a hollandiai 8-1-es vereség után lemondott, sejteni lehetett, hogy egyszer még visszasírjuk, csak arra nem számított senki, hogy ez már ilyen hamar – Pintér Attila kinevezésének napján – bekövetkezik… A 64 éves edző az elmúlt bő egy évben sem hazudtolta meg önmagát, továbbra is úriemberként viselkedik, a Rangadó.hu megkeresésére az esetek többségében készségesen nyilatkozik. Ezen kívül egy-egy televízió-műsorban is feltűnt, de alapvetően kerüli a nyilvánosságot. Néhány bajnoki meccset ő is a helyszínen tekintett meg, ám a sajtóban csak egy konkrétum jelent meg vele kapcsolatban: Artner Tamás menesztése után megkeresték őt a Haladás vezetői, de köszönettel visszautasította a szombathelyi ajánlatot.

Azt sem lehet egyértelműen tudni, mik a további szándékai az edzői pályán. Szülő- egyben lakóhelyén, Pomázon utánpótlás-egyesületet működtet, ami egyfelől nyilván ad neki elfoglaltságot, de talán még NB I-es kispadon is láthatjuk a következő években. A jelek szerint azonban csak egy komoly célokat kitűző élcsapat ajánlatát fogadná el.

Erwin Koeman

Őt tartjuk az egyetlen kivételnek az előző öt magyar kapitány közül. A holland edzővel 2010. július 22-én bontott szerződést az MLSZ. Kisteleki István elnök nem sokkal korábban hosszabbított vele, de a Csányi Sándor-féle vezetés első intézkedései között volt a menesztése. A Rangadó.hu információja szerint havonta 40 ezer eurót keresett, még 18 hónap volt hátra az új megállapodásából, és az OTP-vezér hiába vetette be minden diplomáciai érzékét, Koeman egyetlen centet sem engedett a 720 ezer euróból, ami akkori árfolyamon (280 forint) számolva több mint 200 millió forint volt…

2011 nyarán átvette a holland élvonalbeli FC Utrecht vezetőedzői posztját, de októberében már le is mondott. A rossz munkakörülményekre hivatkozott, és arra, hogy több kulcsjátékosát is eladta a klub. 2012-ben az FC Eindhoven élére került, de ott sem sokáig maradt, majd 2012 és 2014 között az RKC Waalwijk vezetőedzőjeként tevékenykedett. Napjainkban az angol Southampton másodedzőjeként együtt dolgozik testvérével, Ronald Koemannal.

Érdekesség, hogy néhanapján idehaza is felvetődik a neve: két éve az MTK és a Diósgyőr kispadjára is esélyesnek tartották.

Várhidi Péter

Legnagyobb edzői sikere kétségtelenül az Újpesttel szerzett bajnoki cím (amiben nem mellékesen Nagy Lászlónak is elévülhetetlen érdemei voltak), de kapitányként sem volt sikertelen, gondoljunk csak a világbajnoki címvédő Olaszország elleni sikerre. Bukása előtt, 2007-ben a magyar újságírók az év edzőjévé választották. 2008. január 22-én az MLSZ határozatlan idejű szerződést kötött vele, a válogatott tavaszi sikertelensége miatt azonban április 24-én eltávolították.

Azóta jobbára Szigetszentmiklóson dolgozik az NB II-ben szakmai igazgatónként (és néha beugró vezetőedzőként), megfordult a PMFC-nél is, és állandó szakértőként szerepel a Sport TV-ben. Anyagi gondjai nyilván nincsenek, de szakmailag ez nem valami sok a kapitányi poszt után…

Bozsik Péter

Edzőként a Vasasnál tűnt fel, nevét pedig a Zalaegerszeg szakvezetőjeként írta be a magyar labdarúgás történelemkönyvébe, ugyanis bajnok lett a ZTE-vel, majd a Bajnokok Ligája-selejtezőben 1-0-ra legyőzték a Manchester Unitedet.

Bozsik József és Bozsik Péter az első olyan apa és fia a magyar labdarúgásban, akik egyaránt betöltötték a szövetségi kapitányi posztot. Péternek a Málta elleni vereség után kellett távoznia, miután az MLSZ vezetése 2006 októberében nem fogadta el a beszámolóját. Zalaegerszegen néha felröppent a neve, mint lehetséges edzőjelölt, de hosszú munkanélküliségének csak 2012-ben szakadt vége, amikor az NB III-as Sárisáp-TASK vezetőedzőjeként kezdett dolgozni. 2013 nyarán az FC Tatabánya ügyvezetője, októberben a vezetőedzője is lett, de 2014 májusában felmondták a szerződését.

Olvasói sztorik