NB I

Bogdán szereti a feszített karácsonyi tempót

A mellőzött kapus mérlegeli a jövőjét, de elsődleges célja, hogy visszakerüljön a Bolton kapujába.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csapata, a Bolton Wanderers az új edzőjével elmozdult az angol másodvonal aljáról, ám sérülése után Bogdán Ádám még nem került vissza a kapuba, miközben a válogatottnál ott volt a keretben, de nem ő védett. A 27 éves hálóőr a DigiSport televízió csütörtök reggeli műsorában a mellőzöttségéről, és az angolok által Boxing Day-nek hívott karácsonyi meccsdömpingről is beszélt.

– Az ünnepek között a pihenőnek örülne, vagy ha ismét a Bolton kapujában állna?
– Lesz most elég meccsünk, hiszen huszonhatodikán és huszonnyolcadikán is pályára lépünk, úgyhogy elég sűrű lesz a karácsonyi tempó. Örülnék, ha játszhatnék – kezdte Bogdán Ádám.

– Miért nem sikerült eddig visszakerülnie a kapuba? Kizárólag a másik hálóőr jó teljesítménye a magyarázat?
– Abszolút. Mindig elmondtam, hogy Andy Lonergan nagyon jó kapus, aki korábban csak azért nem védett, mert én bent ragadtam a kapuban és jól védtem. Most kihasználta azt a helyzetet, hogy megsérültem, és kiválóan teszi a dolgát. Ráadásul a csapatnak is jól megy, hiszen a rossz kezdés után elmozdultunk a kiesőhelyről. Az utolsó hat meccsen veretlenek vagyunk, és három döntetlen mellett háromszor nyerünk. Az utóbbi három mérkőzésen nem is kaptunk gólt, úgyhogy igazából nem nagyon van ok a váltásra. Nekem annyi maradt, hogy edzésen próbálom bizonyítani, ha valamilyen oknál fogva bevetésre kell mennem, akkor jó formában legyek.

– Eddig többnyire kezdőként élte az életét. Hogyan kezeli, viseli ezt a helyzetet? Frusztrálja, hogy csak csere?
– Nem egyszerű feldolgozni, de el kell fogadnom, hogy nem azért nem védek, mert nem jól teljesítettem, hanem mert a másik kapus élt a lehetőséggel, és jól teszi a dolgát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem vágyom arra, hogy védjek. Szerintem picit még várni kell a megoldásra, de remélem, ki tudunk találni olyat, ami mindenkinek megfelel. Hamarosan sor kerülhet erre, de egyelőre arra próbálok koncentrálni, hogy visszakerüljek a Bolton kapujába. Ha ez nem fog bekövetkezni, akkor nyilván nem ideális a helyzet. Meglátjuk, mi lesz, de a prioritásom az, hogy visszaverekedjem magam a Bolton kezdőjébe.

– Kizártnak tartja, hogy a Boltonnak kiesési gondjai legyenek?
– Azt gondolom, hogy az edzésmunka, a meccseken nyújtott játék és tempó alapján ez kizárt. A csapat védekezése összeállt, jól tesszük a dolgunkat, és ha kevesebb helyzetből tudnánk több gólt szerezni, akkor biztosan előrébb tartanánk. Ennek is el fog jönni az ideje, és nagyon fontos, hogy kiket tudunk igazolni. A csatáraink közül majdnem mindenki sérült, és januárban biztosan megpróbál valakit igazolni a klub. Ha ez jól sikerül, akkor azt gondolom, még feljebb tudunk lépni. A cél továbbra is az, hogy megpróbáljunk odaérni a hatodik helyre. Helyezésben persze ez egy kicsit távolinak tűnik, de pontokban nincs olyan messze. Ehhez az kell, hogy nyerjük a meccseket, és a jó védekezés mellett a kevés helyzetből is gólokat tudjunk rúgni.

– Jön az a bizonyos Boxing Day, milyen ilyenkor a hangulat az angol pályákon? Szereti ezt az időszakot, amikor ilyen feszített a tempó?
– Igen, a családom itt lesz karácsonykor, ahogy szokott, és ez is megadja a specialitását. Eközben a meccseken kívül persze vannak edzések, és közben ugyanúgy hotelben vagyunk, tehát nem feltétlenül ideális a történet. Az ünnepi hangulat abszolút megvan, a szurkolók beöltöznek télapónak a lelátókon. Szeretem ezt az időszakot.

– Ha a felépülése után játszik Dárdai Pál válogatottjában, az jobb esélyeket teremtett volna arra, hogy a klubjában is védjen?
– Szerintem nem. Nem az én edzésmunkám vagy teljesítményem befolyásolja ezt. A kapustársam jól teljesít, és ez az oka annak, hogy nem én védek.

– Mennyire örül a kapitány és a stáb hosszabbításának?
– Örömteli hír. Én csak a novemberi edzőtáborba tudtam bekapcsolódni, de amilyen munkát végeztünk, és amilyen mentalitást tapasztaltam, az mindenképp előre tud minket vinni. A befektetett munkával biztosan nem lesz probléma, az más kérdés, hogy milyen eredményeket tudunk elérni. Ha megfelelően dolgozunk és profin csináljuk a dolgunkat, akkor általában szokott jönni az eredmény is. Nagyon örülök a döntésnek, és szerintem nem csak én vagyok így ezzel. Remélem, hogy továbbra is számításban leszek, és várom a következő összetartást.

– A válogatott kapusedzője, Andrusch József szerint a tavaszi két selejtező dönti el a továbbjutást és azt, hogy továbbra is vak bizalom lesz-e Dárdai irányában. Ön hogyan látja?
– Jelenleg a harmadik helyen állunk, de simán oda lehet érni a másodikra, és vissza is lehet csúszni, úgyhogy ilyen szempontból abszolút döntőek a tavaszi mérkőzések. A bizalom továbbra is meglesz. Láttuk Dárdai Páltól, hogyan dolgozik, hogyan készül az ellenfelekből, milyen taktikák választ, hogyan építi fel a hetet, ezért azt gondolom, ez nem fog változni, hiszen ezek döntik el a bizalmat. A bizalom meglesz, és ha így készülünk fel és csináljuk a dolgunkat, akkor biztos vagyok benne, hogy jó eredményt tudunk elérni.

– A tavasz elejére kell véglegesen eldöntenie, hogy merre tovább, kell-e B-terven gondolkodni a Boltonhoz képest?
– Lehet, hogy korábban, majd meglátjuk, hogy mit hoz az élet. Annyit tudok csinálni, hogy jól edzek, és ha lehetőséget kapok, akkor jól védek. Meglátjuk, hogy mi az a határ, amit meg kell húznom magamnak, hogy meddig várok, és meddig lehet itt ezt csinálni.

Olvasói sztorik