NB I

Nincs vezéregyéniség Kispesten

Csábi Józsefnek erősen a hisz abban, hogy csapata magasabban jegyzett a jelenlegi helyzeténél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Októberig a Nyíregyháza vezetőedzője volt a korábban Egervári Sándor szövetségi kapitány segítőjeként a válogatottnál dolgozó Csábi József, aki aztán hazatért, és átvette a Bp. Honvéd irányítását. A kispestiek a 14. helyen zárták az élvonal őszi szezonját, a szakember pedig már több ízben elmondta, a téli szünetben változások lesznek a csapat gyenge szereplése miatt. Csábi József a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában részletesen beszélt a Honvéd gondjairól.

– Mi nem stimmelt Nyíregyházán?
– Erről már nem szívesen beszélnék. A tulajdonossal egyeztettünk, már másodszor mondtam le. Az első alkalommal még nem engedte, és nagyon szerette volna, hogy folytassam a munkát. Másodjára természetesen már nem akart rábeszélni. Voltak olyan elveim, amiket nagyon szeretek alkalmazni, de az ott kialakult helyzetben nem tudtam ezeket megvalósítani. Amikor már nem a saját döntéseimet hozom, akkor jöjjön más – kezdte Csábi József.

– Melyek a legfontosabb edzői elvei?
– Minden helyzetben, minden formában meg kell találni a csapat és a játékosok motivációs pontját, és nagyon fontos tényező számomra az egészséges versenyhelyzet kialakítása.

– Sok ismerős arc fogadta a Honvédnál?
– Különleges érzés volt belépni a Honvéd-stadionba, hiszen tizenkét évet ott töltöttem. Kilencet játékosként, hármat edzőként. Rengeteg ismerős fogadott az irodákban és természetesen a pályán is. Nagyon sok Honvéd-mérkőzést láttam az elmúlt években, ezáltal szinte mindenkit ismertem. Nem testközelből, de nagyon sok játékost.

– Nem sok akadémista játszott az ősz folyamán a csapatban. Kamikazeakció lenne több fiatalt bedobni a mély vízbe, amolyan MTK-s módra?
– Az MTK-é hosszabb és régebbi történet, ők azért előnyben vannak a többi akadémiával szemben. Akik a Honvéd akadémiájáról helyet követelnek a csapatba, azok ott is vannak a jelenlegi keretben. Nagyon bízom benne, hogy ez egyre több lesz majd, mert természetesen ezt szem előtt kell tartani. Az eredmények az elsődlegesek, de a Honvéd jövője érdekében a fiataloknak is meg kell adni az esélyt. Meggyőződésem, hogy ezért nekik kell a legtöbbet tenniük. Mindig is fiatalpárti voltam, de nem elvtelenül. Annak vannak veszélyei, ha kamikazemódon váltunk, és hirtelen sok fiatallal tesszük tele a csapatot. A fiatalok számára is pozitív, ha van mellettük olyan rutinos, jó futballista, akitől rengeteget tanulhatnak. Vannak olyan szituációk, amelyeket én edzőként adok tovább, de akkoriban nem biztos, hogy edzőtől tanultam, hanem a mellettem játszó többszörös válogatott játékostól.

– Elmondta már többször, hogy több változás is várható a keretben.
– Természetesen túl vagyunk egyeztetéseken. Ilyenkor télen minden csapat úgy gondolja, hogy lépni kell. Akik jobban szerepelnek, azok némi vérfrissítést szeretnének. Akik kevésbé jól szerepelnek, azok persze nagyobb változásokat szeretnének. Nagyon erős a hitem abban, hogy a Honvéd a jelenlegi helyzeténél magasabban jegyzett csapat. Nagyon fontos, hogy hihetetlenül motivált, a Honvédért tenni akaró játékosokat kell megtalálnunk. Lehet fiatal, idős, lehet külföldi, magyar, nálam nem ezek a döntő tényezők. Az esély meglesz mindenkinek, de nagyon okosan kell gazdálkodnunk az átigazolásoknál, mert nagyon nagy bakot nem lőhetünk. Ez nagyon fontos tényező.

– Többször említette, hogy nem reális a csapat mostani helyezése. A mezőnyt végignézve mi a realitás?
– Nagyon nehéz ezt megfogalmazni, mert csak öt hete vagyok a Honvédnál. A mutatott játékunk és a tapasztalatom az, hogy a Honvéd ennél azért jobb játékosokból áll és egy csapat. Van perspektíva, és van jövőképe a Honvédnak. Egyértelműen azt gondolom, hogy jelen pillanatban a mezőny első felében kellene lennie a csapatnak. Szerintem van öt-hat csapat, amely kimagaslik, de onnantól kezdve nagyon szorossá lehetne tenni ezt a történetet. Reálisan nézve mindenképp előrébb kellene lennie a Honvédnak, és előrébb is leszünk. Nagyon tehetséges, ügyes fiatal futballisták vannak, például a Kecskeméten szereplő Botka Endre is a mi játékosunk. Van jövőképe a Honvédnak, ezt kell összeraknunk minél előbb. Ehhez természetesen szükség van olyan rutinos, jó futballistákra, akiknek a csibészségtől kezdve mindenük megvan. A fiataloknak ezeket is meg kell tanulniuk, és meg kell tanulniuk nyerni is. Az elmúlt öt fordulóban az jött le nekem, hogy nincs vezérünk. Kellenek olyan vezéregyéniségek, akik a pályán sokszor az edzőnek a meghosszabbított kezei.

Olvasói sztorik