NB I

Dárdai Pál visszatért

A magyar válogatott szövetségi kapitánya hazautazott Berlinből, és elmondta, miért döntött a folytatás mellett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda délután jelentette be az MLSZ, hogy 2015. november 30-ig szerződést kötnek Dárdai Pállal, aki idén ősszel megbízott szövetségi kapitányként irányította a magyar válogatottat. Az ország kedvencévé vált edző hazatért Berlinből, és egy budai luxusszálloda különtermében tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmesélte, miért döntött a maradás mellett, és mik a tervei, céljai a jövő évre. Az eseményről folyamatosan frissülő helyszíni tudósításban számoltunk be.

Összefoglalás:

Nem ígérget, és egyelőre tippelni sem szeretne az Európa-bajnoki selejtezők tavaszi folytatásával kapcsolatban Dárdai Pál, aki a sorozat végéig vállalta a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját.

– Egyelőre zárjuk le az elmúlt időszakot, elemezzük ezt a két hónapot, nem szeretnék tippelni semmit, majd márciusban, amikor az edzőtáborban látom a játékosokat, a mérkőzés előtt – Dárdai.

Megismételte, döntésében az utolsó lökést Bence fia adta meg számára, valamint az is közrejátszott, hogy ha nem vállalta volna el a felkérést, és adott esetben egy külföldi szövetségi kapitány vezetésével a válogatott kikap hazai pályán a görögöktől, azért egy életen át magát hibáztatta volna.

A 38 éves tréner hangsúlyozta, véleménye szerint nem lehet azt mondani, hogy a magyar futball irányítása alatt előrelépett volna, ám az összefogás tekintetében mindenképpen ez történt.

– Úgy dolgozhattam, mintha Németországban lettem volna. Ez egy nagyon jó irány, ezt kell tartani – mondta Dárdai, aki a játékosokat is dicsérte, akik elmondása alapján úgy hajtottak, hogy „leszakadt róluk a gatya”.

Szerinte 12-13 olyan játékos található a keretben, akikben meg lehet bízni, és nemzetközi rutinjuk is van. Hozzátette: miután eredménykényszer van és ő is mindig nyerni akar, így a kísérletezésre nincs idő. A válogatott stábjáról megjegyezte: a folytatással kapcsolatos tárgyalások során az egyik első feltétele az volt, hogy csak akkor marad, ha a segítői is, így ugyanazokkal folytatja munkáját.

A tavaszi selejtezőket megelőző időszakkal kapcsolatban Dárdai azt mondta, folynak már az egyeztetések arról, hogy lehet-e, vagy kell-e majd egyáltalán edzőtábort szervezni az együttesnek, ugyanis a külföldön futballozókat egészen biztosan nem tudják kikérni a klubjaiktól.

Dárdai Pál októberben Bukarestben a románok otthonában elért 1-1-es döntetlennel mutatkozott be a kispadon, majd a Feröer-szigetek vendégeként és a finnek felett aratott 1-0-s hazai sikerrel folytatta szereplését.

A magyar válogatott jelenleg selejtezőcsoportjában a románok és az északírek mögött a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll, március 29-én a görögöket fogadja a Groupama Arénában, június 13-án pedig a finnek otthonában lép pályára.

13.17: a sajtótájékoztató, és ezzel együtt élő szöveges beszámolónk véget ért.

13.17: Berlinben ő az egyetlen edző az utánpótlásban, aki maga pumpálja az edzések előtt a labdát. Amikor legutóbb visszament hozzájuk, rögtön kikaptak, úgyhogy két veresége van, egy az oroszok, egy a Magdeburg ellen…

13.15: Szabics Imrével néha németül beszél az edzéseken, mert olyan kifejezéseket használnak, amelyek a magyar futballban egyszerűen nincsenek. Őt tartja a stábja legfontosabb tagjának.

13.13: Nyilasi Tibort nem ismerte jól, csak kétszer-háromszor beszélt vele korábban. Azért választotta be a stábba, mert Lőw Zsolt nemet mondott. Nagyon hasznos tagja a stábnak, mert ha valakit megdicsér, annak súlya van, és rengeteg hasznos tanácsa van.

13.11: A jövő évi munkát már most elkezdték, nincs kikapcsolódás. A magyar meccseket a tévén nézi, ez bőven elég, csak egy-két rangadóra jön haza.

13.10: Romániában érezte először, hogy büszke magára, mert a hét folyamán elvégzett közös munka tudatában nyugodtan várta a meccs kezdetét.

13.05: Amikor az első edzőtáborban látta, hogyan dolgoznak a játékosok, és látta a taktikai értekezleten a szemeket, hogy mennyire vevők a közös munkára, akkor érezte először, hogy jó dolog is kisülhet a szerepvállalásából. Az igazi fordulópont az volt, amikor bementek az öltözőbe a finn meccs után, akkor lehetett érezni, hogy összefogtak a játékosok. Akkor kezdett először játszani a gondolattal, hogy marad, ami nem sportszerű Herthával szemben…

13.04: Utálja a remény szót, de most nem esélynek, hanem reménynek nevezné, amit érez a kijutással kapcsolatban.

13.03: Az RTL Híradó munkatársa megkérte a kapitányt, hogy mesélje el pontosan, hogy történt a beszélgetés Bence fiával. „Menj vissza, mert nélküled nem nyernek!” – ez volt a kulcsmondat.

13.01: 12-13 játékosa van, aki nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, de a többiekre is lehet számítani, példaként Forró Gyulát említette. Az őszi keretből mindenkivel elégedett volna, kivétel nélkül.

12.59: A klubedzők munkájába nem szól bele. a hosszú, monoton téli felkészülést rájuk bízza, a lényeg, hogy senki ne sérüljön meg. Thomas Dollt értelmes embernek tartja, már beszélt vele Gera Zoltán ügyében.

12.57: Nagy bajnak tartja, hogy a magyar klubcsapatok nem szerepelnek a BL-ben vagy az EL-ben, mert csak azáltal lehet nemzetközi tapasztalatot szerezniük a játékosoknak. Még nem tudja, hogy a görögök elleni tétmérkőzés előtt szükség van-e edzőmeccsre, de a finnek elleni találkozó előtt biztosan szükség lesz rá.

12.56: Nem érti, miért féltik őt a magyar közegtől, ő becsületesen elvégzi a munkáját, ha kell, nem is alszik, ezért nem fél a közegtől. Az édesapja ezúttal sem örült a döntésének.

12.55: Jól érzi magát a Herthánál, tehát ha összejön egy jó eredmény a válogatottal, és komoly ajánlatokat kap máshonnan, akkor sem fog nagyokat ugrani szakmailag. Játékosként is ezt az elvet követte.

12.54: Még nem döntötte el, hogy akar-e a csapattal külföldi edzőtáborba menni, mert a külföldön játszók úgysem mehetnek. Ettől függetlenül lehet, hogy sor kerül egy ligaválogatott összetartásra külföldön.

12.52: Nagyon kemény félév lesz számára a berlini munka, az edzőképzés és a kapitányi poszt miatt. Ha jött volna egy külföldi kapitány, és a csapat kikap a görögöktől, mert nem ismeri eléggé a játékosokat, egy életen át magát piszkálta volna, hogy miért nem vállalta a folytatás. Már az orosz meccs után megmondta a játékosoknak, mindent megtesz, hogy maradhasson.

12.50: Huszti Szabolcsot már kétszer megpróbálta visszacsábítani, de harmadszor is nekifut majd. Szükség lenne rá, de nélküle is szereztek hét pontot, és ha Egervárinak nem sikerült visszacsábítania, akkor neki sem fog…

12.49: Szalai Ádámot kulcsjátékosnak továbbra is tartja, aki két embert leköt. Beszélt a német edzőjével, aki azt várja, hogy márciusban lesz csúcsformában. Dárdait nem érdeklik a Szalaival kapcsolatos kritikák, továbbra is számít rá. A Herthánál felhívták a figyelmét, hogy továbbra is Berlinben van a főállása.

12.48: Nagyon jó, hogy eufória van és mindenki pozitív, de húzzuk be a kéziféket; a magyar csapatnak továbbra is a csoport harmadik helyére van esélye, de az sem százszázalékos. Eredménykényszer van, lehet, nem játszunk szépen, mert a legfontosabb a pontok gyűjtögetése. Az összefogás kézzel fogható, de ezt nem csak saját magának, a saját személyének tulajdonítja. Úgy érezte magát, mintha Németországban dolgozna.

12.46: Nem válaszol arra a kérdésre, milyen eredménnyel lenne elégedett a selejtezősorozat végén, mert a márciusi felkészülést meg akarja ezzel várni, kíváncsi, milyen állapotban lesznek a játékosok. A görög és a finn meccset is háromesélyesnek tartja. Erre a kérdésre az első tavaszi tétmeccs előtti, az edzőtábor utolsó, pénteki napján válaszol majd. A két munkakört nem tartja soknak egyszerre, mert mindkét helyen kiváló stáb támogatja.

12.43: Éppen az edzőképzés miatt foglalkozik Berlinben az U15-ös csapattal, amelynek a legkevesebb mérkőzése van, mert többször kell hiányoznia.

12.42: Szalai László nagyon pozitív, agilis ember, sok újdonságot tud tanulni tőle az edzőképzés során. A maradásával kapcsolatban nagyon fontos volt számára, hogy a stábja tagjai is maradjanak.

12.41: Szeretett volna kiszakadni a hurráhangulatból, amit nagyon jónak tart, de az eszére akart hallgatni. Michael Preetz-cel ismertette a helyzetet, de a végső döntést tényleg a nyolcéves fiának, Bencének köszönheti. A Hertha partner volt, jár nekik a köszönet. Egyik érdek sem sérül, talán a családé egy kicsit…

12.40: Dárdai az edzőképzés miatt érkezett haza néhány napra.

12.38: megérkezett Dárdai Pál, kezdődik a sajtótájékoztató.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik