NB I

Átalakulhat a korosztályos bajnokság

Legjobbak a legjobbak ellen? Az akadémiák szeretnének külön ligát alakítani.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Halmai Gábor, az MLSZ szakmai bizottságának tagja a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt arról, hogy az U14-es és U15-ös bajnokság várhatóan egycsoportos lesz, megszűnik az eddigi kelet-nyugat rendszer.

Az MLSZ szakmai bizottsága körülbelül nyolcvan százalékban az utánpótlás kérdéseivel foglalkozik, azzal, hogyan lehetne átszervezni a korosztályos bajnokságokat, mi vinné előre szakmailag az utánpótlás-képzést és nevelést. Például azzal, hogy legyen-e akadémiai bajnokság.

– Az akadémiák szeretnének különválni, és egy ligát alakítani, hogy azt mondhassuk, a legjobbak játszanak a legjobbak ellen, mert ha ezek a gyerekek tizennégy évesen már kiválasztódnak, akkor játsszanak ők egy külön bajnokságot. Az ellenérvek ezzel szemben, hogy akik ebből kiszorulnak, ők milyen bajnokságban fognak szerepelni, és nem biztos, hogy tizennégy évesen már meg tudjuk mondani, ki lesz profi, NB I-es vagy válogatott játékos – árulta el Halmai Gábor.

A bizottság tagja hozzátette, a legutóbbi ülésen volt előrelépés az ügyben.

– Úgy néz ki, hogy az U14-es és U15-ös bajnokság egycsoportos lesz, nem pedig kelet-nyugat rendszerű, ahogyan eddig. Így a legjobbak játszhatnak majd egymás ellen. Ez azért volt terítéken, mert láthatjuk az eredményeken, hogy vannak olyan csapatok, akik fél szezon után már, mondjuk mínusz hatvanhármas gólkülönbséggel állnak. Nem érdemes olyan csapatok ellen játszani, amelyek nem jelentenek kihívás a gyerekeknek.

Az átszervezés ügyében természetesen vannak érvek és ellenérvek.

– Szakmailag az a jó, ha már tizennégy éves kortól a jók játszanak a jók ellen, és ott már nem tömegesítünk, ha viszont azt nézem, hogy például az Illés Akadémia vagy akár Debrecen, aki kicsit periférián van az országban, annak ez rengeteg utazással jár – mondja Halmai, aki maga is a szombathelyi akadémia egyik igazgatója. Mint mondja, nekik például a budapesti talán a legrövidebb út, így állandó probléma lehet az iskolai hiányzás és az utazási költségek.

A szakmai bizottság feladata az, hogy az MLSZ elnöksége által leküldött témákat, anyagokat tisztán szakmai szempontok szerint véleményezze. Felnőtt labdarúgással kevesebbet foglalkozik, a szurkolói kártyák és Dárdai Pál ügye például nem volt napirenden.

– Kapitány-kinevezésben soha nem kérték ki a szakmai bizottság véleményét, és mivel ez nem került az asztalunkra, nem kellett véleményezni – mondta a korábbi válogatott játékos, aki magánvéleményét megosztotta a műsorban. – A megszerzett hét ponttal a szakma, a labdarúgásban dolgozók, mindenki nagyon optimista. Nyomás van Dárdai Pálon, ha így elkezdett valamit, azt folytassa, de ehhez kellett a Hertha hozzájárulása is.

– Én már lemondtam róla, úgy gondoltam, vissza fog menni a Herthához dolgozni, hiszen csak egy beugrásra engedték el, de sikerült Csányi úrnak meggyőzni a klub vezetőit – felelte arra a kérdésre, hogy ő számított-e arra, hogy Dárdai Pál megkapja a berliniek engedélyét.

Olvasói sztorik