NB I

A téli depresszió csapatai

Jól megmondjuk a magunkét a hazai mezőny őszi teljesítményéről: sorozatunkat a Haladással és a Péccsel kezdjük.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kitört a téli szünet a hazai élvonalban, eljött az értékelés, az összegzés ideje. A Paks–Nyíregyháza elmaradt, a Kecskemét–Győrből viszont másfél is megadatott, tehát összesen 135 és fél bajnoki meccset láthattunk júliustól decemberig. Ezek közül néhányra a mai napig is jól emlékszünk, de akad, amelyiket már másnapra elfelejtettük. Visszapillantás-sorozatunkban kettesével tekintjük át a csapatok eddigi szereplését. Elsőként nézzük a kiesőhelyen álló PMFC-t és Haladást.

15. Szombathelyi Haladás (11 pont)

Elképesztő „magasságban” járt a Haladás a második forduló után: a kilencedik helyen állt a táblázaton. Régen volt. A csapat, amelynél minden elromlott, ami elromolhat, azután szépen leereszkedett a mélybe, a nyolcadik fordulóban elfoglalta a kiesőhelyet, és többé el sem mozdult onnan (legfeljebb lefelé: utolsó előttiről az utolsóra). Artner Tamás már a szezon elején odanyilatkozott néha, hogy nem lesz ez így jó, meggyengült a keret; hiába, mert sok minden nem változott. A mozdítható játékosok elmentek (Guzmics Richárd mostanra egész jó szezont fut Krakkóban), a mozdulni sem tudó Radó András gyakorlatilag nem tudott érdemben hozzászólni a szezonhoz (mire meggyógyult, csak egy vergődő csapatban sikerült kicsit lebontania, amit eddig felépített) – Artner pedig a sokadik panasz után már nem volt vezetőedző.

A ő felelősségét sem akarjuk megkerülni, hiszen egy edzőnek muszáj megoldást találnia a probléma konstans felemlegetésén túl, ezért edző. Ugyanakkor ha volt totálisan félresikerült edzőváltás a hazai mezőnyben, az Szombathelyen jött össze. Szentes Lázár eleve nem az a habitus, aki gyújtó szavakkal csinál forradalmat egy összedőlni készülő öltözőben, és a jelek szerint szakmailag sem talál kulcsot a csapathoz. A Haladás az edzőváltás után az utolsó idei fordulóig gólt sem lőtt, pontot sem szerzett – a Kecskemét ellen végül megtört a jég (az alföldiek páratlan tettel „büszkélkedhetnek”: oda-vissza kikaptak ettől a Szombathelytől) – és amilyen sűrű a gyenge csapatok mezőnye a táblázat alján, ezzel akár a túlélését is biztosíthatta a Szentes-csapat. Legalábbis februárig lehet reménykedni.

Csak hát van itt más baj is, a rossz játékon kívül: azt se látni, áll-e bárki (vagy bármilyen szándék) a klub mögött, spekulációkat hallani egy esetleges „bedöntés” utáni újrakezdésről – és persze lesz új stadion, állítólag. Ha tényleg lesz, ingyenjegyet kellene biztosítani azoknak, akik ezt az őszt végigszenvedték a Rohonci út lelátóin.

És még egy szomorú megjegyzés: Tommaso Rocchi, a szebb napokat látott, leharcolt olasz veterán „külön-szponzoros”, edző ellenében átvitt „kibérelése” nemcsak felháborítóan értelmetlen történet, de még arra is jó, hogy a szokásos spekulációknak is teret adjon a kétes tisztaságú futballüzlettel kapcsolatban.

16. Pécsi MFC-Matias (10 pont)

Arra a kérdésre, hogy a baranyaiak miért töltik kiesőhelyen a téli szünetet, a választ csak akkor kapjuk meg, ha a kályhától indulunk. Ebben az esetben is nagyon igaz, hogy a fejétől bűzlik a hal, a fej pedig Matyi Dezső tulajdonos, aki egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a cégeivel együtt kivonul a csapatot működtető gazdasági társaságból. Aztán mégis maradt, és folytatódott a kötélhúzás meg a szappanopera a háttérben. Ilyen körülmények között a tavaszi hetedik hely csodának számít, a Lőrincz Emil, Márton Gábor edzőpárost mégsem marasztalta a nagyfőnök. Helyettük a néhány hónappal korábban, Mezőkövesden megbukott Véber Györgyöt szerződtette, majd az eredménytelenséget látva – szokása szerint – el is küldte.

Alaposan leküzdötték magukat a tabellán a pécsiek, akik nyolc vereséget könyvelhettek el zsinórban. Kulcsár Árpád és id. Dárdai Pál sem tudott csodát tenni, majd érkezett a horvát Robert Jarni. Az egykori világbajnoki bronzérmes védőnek tulajdonképpen nem lesz nehéz dolga, hiszen ha a kilátástalan játékon és a motiválatlanságon változtatni tud, a jelenlegi kerettel a középmezőny aljára simán odaérhet, a nagy kérdés továbbra is az, milyen meglepetéseket tartogat Matyi Dezső, rendezett lesz-e a háttér anyagi és egyéb szempontok tekintetében…

Cikksorozatunkat holnap a Bp. Honvéd és a Dunaújváros csapatával folytatjuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik