NB I

A milliárdos Várszegi nem szállt ki

A Sándor Károly Akadémia vezetője, Tamási Zsolt szerint a magyar fiatalok bárkivel felveszik a versenyt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MTK élvonalbeli csapatának állandó utánpótlását biztosító agárdi Sándor Károly Akadémia a klubhoz hasonlóan tulajdonosváltáson esett át, de a feladatok változatlanok. Csapataik jobbára előkelő helyen állnak a korosztályos bajnokságokban.

A DigiSport reggeli műsorában Tamási Zsolt, az akadémia igazgatója elmondta, hogy óriási hibának tartja a döntést, amit az MLSZ hozott, miszerint az NB I-es klubok második csapatai nem indulhatnak a másodosztályban.

– Az MLSZ szinte az összes szakembert elküldte az utánpótlás-válogatottak éléről. Válság van a magyar utánpótlásban, vagy egyszerűen most így jöttek össze az eredmények?

– Mindkettőben van igazság. Természetesen mindent lehet jobban csinálni – kezdte Tamási Zsolt. – Úgy fogalmaznék, hogy a magyar utánpótlás elindult egy megújuláson. Senki nem várhatja, hogy egy-két éven belül eredményt produkálunk. Rengeteg pozitív dolgot történt, bár ez az utolsó esemény, a null-hat megingatta az embereket abban, hogy itt jó irányba indultak el a dolgok. Nyilván ennek a mérkőzésnek megvannak a szakmai okai, például, hogy ezt a korosztályt a meccs előtt fél évig nem hívták össze, de ebbe most ne menjünk bele. Azonban nem szabad elfeledkeznünk az elmúlt évek eredményeiről, ha már eredményt keresünk az utánpótlás-válogatottaknál. Itt az a cél, hogy képzett, és tapasztalatot szerzett labdarúgók kerüljenek fel a felnőtt futballba. A tavalyi évben a kilencvenötös korosztály olyan topcsapatokat vert meg, mint Portugália, Franciaország, Németország vagy Olaszország. A közvéleménynek ez természetesnek tűnik, de megemlíthetnénk a bronzérmünket is az U20-as vébén is. Vannak itt pozitív folyamatok, de ettől függetlenül mi is látjuk, hogy a magyar labdarúgásban, a játékosképzésben komoly problémák vannak az alapokkal, a legkisebb korosztályoktól kezdve, mert amikor elindulnak ezek a gyerekek a futball tanulásának útján, nekünk ott kell nagyon sokat tennünk, és előrelépnünk.

– Nemrég azt nyilatkozta, hogy gyáva nyúlból nem lehet erős oroszlán, legfeljebb bátor nyúl. Ez azt jelenti, hogy a magyar játékosok nyúlként viselkednek?
– Nem mondanám ezt sem. A mi játékosaink a magyar közegben nőnek fel. Megkaphatnak bármilyen képzést, de ez kevés, ha mi hétvégenként nem tudjuk biztosítani nekik azokat a feltételeket, amelyek a mai modern futballhoz elengedhetetlenül szükségesek, mint a játékdinamika, vagy a párharckészség fejlesztése. A mi játékosaink az utánpótlás-válogatottakban bizonyították, hogy bárkivel képesek felvenni a versenyt. Becsúszhatnak ilyen sajnálatos vereségek, de ugyanúgy becsúszhatnak nagyon szép sikerek is. Nem ezt kell lemérni. Ez egy út. Az a lényeg, hogy amikor felkerülnek a felnőtt futballba, vagy a nagy válogatottba, akkor milyen játékosokká válnak.

– Beszélhetünk egységes akadémiai képzésről?
– Minden akadémia a legmodernebb módszerekkel dolgozik, de mindenkinek, mint a sport, vagy az élet bármely területén, megvan a saját stílusa. Az alapvető paraméterek mindenhol azonosak. Ráadásul ezeken az akadémiákon pro-licences, vagy A-licences edzők dolgoznak, akik egyfolytában továbbképzik magukat. Az alapvető dolgokban azonosak vagyunk, de minden akadémiának megvan a sajátos arculata. A Sándor Károly Akadémia az MTK százéves tradíciójára alapozva egy technikás MTK-stílust játszik. Szerintem jó is, ha ez a sokszínűség megvan, mert nem lehet egy kaptafára felkészíteni a gyerekeket. Az alapvető és legfontosabb dolgoknak mindenhol a helyén kell lennie.

– Hány volt akadémistájuk szerepel jelenleg külföldön?
– Nem tudom a pontos számot, de harminc fölött van. A Sándor Károly Akadémia annyiban több a többi akadémiánál, hogy innen kikerülve a gyerekek az MTK nagy csapatánál folytatják a futball tanulását, vagyis a felnőtt futballba való beilleszkedésük biztosítva van. Nyilván nem elvtelenül, hiszen bizonyítaniuk kell, hogy alkalmasak a felnőtt futballra, ezért sok akadémista nem is tud odakerülni az MTK keretéhez. Nálunk nem fejeződik be a képzés, mert biztosítjuk a játékosoknak, hogy a saját közegükben kezdjék el tanulni a felnőtt futballt. Ez egy nagyon égető probléma, hogy a felnőtt futballba való átmenetet hogyan oldjuk meg.

– Vagyis az MTK szenior akadémiai professzora Garami József?
– Tulajdonképpen így is mondhatjuk. Mi az akadémián felneveljük, és rálátunk a gyerekekre, de a döntő tényező az a beilleszkedés a felnőtt futballba, és ez Garami Józsefnél a szakmai stábjánál történik.

– Az üzletpolitikában van egy meghatározott preferencia?
– Mindig az adott játékost nézzük. Legutóbb Polgár Kristóf került ki a Liverpool akadémiájára, előtte néhány évvel Adorján Krisztián járta be ugyanazt az utat. Nincsenek törvényszerűségek, és nincs kimondva, hogy csak ez az út járható. Minden esetben megvizsgáljuk az adott lehetőséget, hogy az a játékosnak jó-e? A mi akadémiánk és klubunk arra épít, hogy játékosokat neveljen, és ha a játékos előrelépéséhez az kell, hogy külföldre kerüljön, és már érett rá – főleg személyiségében, hiszen az adott klub, amely megkeres minket, úgy ítéli meg, hogy megvan a játéktudása, tehetséges, és szeretné magához csábítani –, akkor nekünk abban kell döntést hoznunk, hogy emberileg alkalmas-e már ez a fiú, hogy külföldre kerüljön. Mindkét út járható. Ha az MTK-ban lesz NB I-es labdarúgó, és úgy próbálja meg felhívni magára a figyelmet, vagy pedig már utánpótláskorban kikerül külföldre.

– A Liverpoollal kötött szakmai együttműködés még él?
– A szerződés már lejárt, de az együttműködés folytatódik.

– Kétezer-kilencben volt egy ötlet, miszerint a kilencvenegyes korosztály képviselői egy évet eltölthetnek az Oldham Athletic csapatánál. Ezek a szakmai együttműködések a külföldi klubokkal beváltak?
– Ez egy nagyon tehetséges korosztály, mert jelenleg már heten stabilan játszanak közülük az NB I-ben. Próbáltunk egy elképzelés mentén haladni, hogy ezeknek a fiatalembereknek egy más futballközegben, más futballt tanulva, más terhelést kapva próbáljanak meg fejlődni. Az Oldham Athletic menedzserében komoly partnerre találtunk, de sajnos az élet úgy hozta, hogy fél év után ezt a menedzsert elküldték, és az új menedzser már nem preferálta ezt az együttműködést. Egy évig volt kint két játékosunk, a többiek már fél év után hazajöttek. Meggyőződésem, hogy jó elképzelés volt, mert nem mindegy, hogy ezek a gyerekek tizennyolc évesen az Arsenal, a Manchester United ellen játszhattak volna, vagy nem lebecsülve senkit, mondjuk a Békéscsaba, vagy a Kecskemét ellen itthon lépnek pályára. Jobban szolgálta volna a fejlődésüket, ha hétről-hétre ilyen hőfokú mérkőzéseknek vannak kitéve a gyerekek.

– Tavaly az MTK anyagi okok miatt nem indított csapatot az NB III-ban. Viszont vannak játékosok, akik panaszkodtak, hogy az U21-bajnokság színvonala nem olyan jó. Felülbírálja a klub esetleg a saját döntését?
– Ezt nem tudom. Én is csalódásként éltem meg, hogy nem indítunk csapatot az NB III-ban, azonban az elmúlt fél év tapasztalata az, hogy akik indítottak, azok számára nem váltotta be teljesen a reményeket ez a rendszer. Az, hogy az U21-bajnokság milyen színvonalú, más kérdés, mert a téli felkészülés alatt az összes NB III-as csapatnak három-négy gólt rúgnak ezek a fiatalok. Tény, hogy jobb lenne, ha ebben a korban már a felnőtt futballt tanulnák a játékosok. Óriási hibának tartom a döntést, amit az MLSZ hozott, hogy az NB I-es klubok második csapatai nem indulhatnak az NB II-ben.

– A tulajdonosváltás, ami a klubnál lezajlott, milyen hatással van a Sándor Károly Akadémiára?
– Az akadémiát továbbra is a Sándor Károly Alapítvány finanszírozza, aminek ugyanúgy Várszegi Gábor a tulajdonosa, tehát az akadémia hátterében ugyanúgy ott áll. Együttműködünk az MTK Budapest Zrt-vel, és mi adjuk az utánpótlás-csapatokat. Minden zavartalanul működik. Nagyon komoly infrastrukturális fejlesztéseken vagyunk túl. Átalakítottuk az erőfejlesztő termünket, és a pályáinkat is teljesen fel fogjuk újítani.

Olvasói sztorik