NB I

Kovács István? Felejtsük el!

A Videoton és a válogatott játékosa a Manchester City cseh megfigyelőjénél egy félidő alatt megbukott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ifj. Laczkó Mihály FIFA-licences menedzser a DigiSport televízió szerda reggeli műsorában jelezte: a külföldről érkező játékosmegfigyelők erőnléti bajokat és a taktikai képességek hiányát róják fel a magyaroknak. Szerint a jelenlegi célszint a holland bajnokság közepe-alja lehet honfitársaink számára.

A magyar futballisták eladhatóságáról elmesélte, hogy a Manchester City megfigyelője egyetlen félidő alatt leigazolhatóból a felejtsük el kategóriába sorolta a Videoton ígéretét, Kovács Istvánt az U21-válogatott osztrákok elleni meccsén.

– Dzsudzsák mindig úgy szerepel a hírekben, hogy ez is vinné, az is vinné. Ezeknek a pletykáknak mekkora része van a pozicionálásban?
– Sok, de Vörösbaranyi Józsefet nem szeretném bántani, mert jóban vagyok vele. Biztos nem ő találja ki ezeket a híreszteléseket, ez lehet csapaton belüli híresztelés is – nyilatkozta Laczkó Mihály. – Én végigéltem azt az időszakot, amikor Szalai Ádám még Madridban volt, és Dzsudzsák Balázst is szóba hozták a Real Madriddal. Ott ültem Miguel Pardeza sportigazgató irodájában, és azt mondta, hogy nem is ismeri. Akkor viszont a holland újságok írtak róla. Tehát ezek ilyen dolgok.

– Ön szerint mozdulnia kéne Dzsudzsák Balázsnak?
– Szerintem igen, de csak azért, hogy szem előtt legyen. Bár sokan degradálják az orosz bajnokságot, szerintem egyre inkább fel fog jönni, mert van fejlődési lehetősége. Nyilván mindenki szívesebben látná egy nagy csapatban, bár a Dinamo Moszkva is az, de inkább egy nemzetközileg jegyzett nagy csapatban. Én is szívesebben látnám a Liverpoolban, vagy máshol, akivel szóba hozták, de ezt nekik kell eldönteniük. Nem ismerem az ottani lehetőségeit, úgyhogy ez bonyolultabb ennél.

– A Schalke csapatában visszatért Klaas-Jan Huntelaar. Kihathat ez Szalai Ádám szereplésére?
– Senkinek sincs bérelt helye, viszont valamiért megvették őt, így Ádám előtt ott a lehetőség. Huntelaar a Real Madridnál és a Milanban is rugdosta a gólokat, nagy játékos, viszont sérülékeny, így Ádámnak mindig ott lesz a lehetőség, és nem is szerepelt rosszul. Mindenki mondja, hogy a Schalke most nem az igazi, mégis továbbjutottak a BL-ben, és most a Real ellen készülnek. Szerintem Ádám meg fogja állni a helyét. Ismerem őt, akaratos ember, jó játékos. Huntelaar annyi előnnyel indul, hogy nagyobb a nemzetközi tapasztalata, és nagyobb kluboknál játszott.

– Szalai Ádám egy olyan poszton futballozik, amelyen kevesen vannak, mert magas, erős fizikummal rendelkezik, mégis technikás. Melyek most üzletileg a legkelendőbb posztok?
– Elsősorban a góllövő csatár, de az mindig is az lesz. A saját irodámmal is most sikerült aláírnom a szerződést egy nyolcvanszoros közeli országbeli válogatott játékossal, mert szintén Spanyolországból van felé megkeresés. Ő is egy technikás, magas ember. Nevet nem mondok, mert ha lesz belőle ügy, akkor úgyis kap sajtónyilvánosságot, ha meg nem, akkor így jártunk… De egy jó csatár mindig kelendő. Itt van az angol, vagy a spanyol példa, hogy a legjobb csatárok magasak és erősek. Persze vannak kivételek Messivel, Agüeróval, vagy Neymarral, de ma már ez szinte alapkövetelmény.

– További kelendő posztok?
– Irányító középpályás, illetve a balhátvéd, vagy a balszélső. Ezek a hiányposztok.

– Ha körülnéz a magyar bajnokságban, akkor kik a legeladhatóbb futballisták?
– Kicsit messzebbről kezdeném. Egy cseh úriember a Manchester City egyik fő játékosmegfigyelője, akivel a múltkor sikerült találkoznom, és megnéztük a magyar utánpótlás-válogatott Ausztria elleni mérkőzését. Ők egy rangsort állítanak fel A-tól D-ig. A D az, akit le kell igazolni, míg az A-t azt felejtsük el. Azon a mérkőzésen az első félidei produkció alapján Kovács Istvánt a D-pozícióba rakta a Manchester City. Majd jött a második félidő, és sajnos kaptunk egy négyest az osztrákoktól és Kovács visszakerült D-ből az A-pozícióba, mert állítólag semmit nem nyújtott a második félidőben. Ez az ember azt mondta – aki dolgozott a Chelsea-nél és a Hamburgnál is –, hogy a magyaroknak az alapkövetelménye nincs meg, vagyis az erőnlét és a taktika. Tehát a labdarúgás taktikai részét nem tudják.

– Vagyis a gyorsaság hiányzik fejben, ami az erőnléti hiányra is visszavezethető?
– Így van, majd felhívta a figyelmemet két osztrák futballistára, egy középső középpályásra és egy csatárra, de már volt ügynökük, úgyhogy róluk lekéstünk.

– Ez a példa megszokott? Más játékosügynökök is hasonló mérleget szoktak levonni nyugati kluboktól?
– Attól is függ, hogy milyen klubok. A Manchester City egy topklub. Ugyanez Julien Lopetegui, aki a spanyol U19-es és U20-as válogatott edzője, ő régebben sokat járt Magyarországra, és ő is az erőnléti problémákat emelte ki. Ütközni, majd abból felállni és indulni, majd visszazárni. Ezek a problémák akkor is felvetődtek és most is. Ettől még el lehet menni a holland bajnokság közepére, vagy a végére, esetleg a Bundesliga kettőbe, vagy a Bundesliga egybe, de az már nagyon a vége.

– Domonyai László azt mondta, hogy a magyar futballisták számára a holland bajnokság a realitás.
– Így van, és az már nagy bravúr, de én ezt úgy korrigálnám, hogy ha valaki húszévesen kerül ki a holland bajnokságba, akkor onnan tovább már nincs, ugyanis pótolhatatlan a hiány. Nézzük meg, hogy tizenhat éves korig ott vagyunk, utána viszont olyan, mint ha kilőttek volna mellőlünk a külföldiek. Mind erőnlétben, mind taktikában elmennek mellettünk.

– Ön is annak a híve, hogy nincs szükség ennyi légiósra magyar bajnokságban, és inkább a fiataloknak kéne teret adni?
– Igen, szerintem korábban kéne játszatni őket. Bár vannak pozitív példák is. Igaz, most hazabeszélek, de egy jó kapus, mint Kamenár mindenképpen meghatározó lehet egy csapatnál, hiszen ő huszonkét évesen a francia első osztályú Nantes-ban védett harminchat mérkőzést, tehát nem véletlenül került oda.

– Mostanában Radó András nevét emlegetik a Nantes-tal…
– Hallottam én is. Legyen így. Én szorítok neki, mert úgy gondolom, hogy az első lépcsőfok az, hogy ki kell kerülni külföldre.

Olvasói sztorik