NB I

Liverpooli szerződés reményében

Az angol klubnak mindmáig egyedülállóként a Sándor Károly Akadémiával van együttműködési szerződése.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ország legrégebbi és legeredményesebb bentlakásos labdarúgó utánpótlás-nevelő intézménye az MTK 2011-ben alapított agárdi Sándor Károly Akadémiája. A SportKlub televízió Meztelenül című műsora bemutatta, hogy élnek a jövő nagy reménységei, akik talán fellendítik majd a magyar futballt… Az impozáns környezetben minden évben csaknem ötven kiválasztott fiatal nevelkedik. Az éves költségvetés 150-170 millió forint.

– Az akadémiánk szerves része a klubnak, az MTK-nak. Ez a képzés – amely kettő-három évig tart – nem fejeződik be itt, hanem folytatódik az MTK felnőtt csapatainál, Budapesten. A mi klubmodellünk, klubfilozófiánk arra épül, hogy az akadémián pallérozódó tehetségek a felnőtt csapatban bemutatkozzanak az NB I-ben, ott tanulják a felnőtt futballt, és próbáljanak elkerülni minél jobb helyre – mondta Tamási Zsolt, az akadémia vezetője.

Jelenleg három korosztályban ötvenhárom labdarúgó készül arra, hogy profi futballista legyen. Érdekesség, hogy innen került ki az a 89-90-es korosztály, amely 2000 óta a magyar futball egyetlen nagy sikerét aratta: a négy évvel ezelőtti, egyiptomi U20-as világbajnokságon harmadik lett.

– Akkor még csak ez az egy akadémia működött, tehát nyugodtan ki lehet jelenteni, ez tény, hogy akkor az ország legtehetségesebb játékosai koncentráltan itt, a Sándor Károly Akadémián készültek együtt, és ők alkották a korosztályos válogatott gerincét, két-három labdarúgóval kiegészülve, és sikeresek voltak – magyarázta Tamási Zsolt.

Az agárdi komplexumban van jól felszerelt edzőterem, öltöző, az iskolaépületben számítógépes termek és tantermek. A tanulást kifejezetten fontosnak tartják.

– Akadémiánkon a játékosaink gimnáziumi oktatásban részesülnek, a helyi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium kihelyezett osztályaként működünk. A gyerekek szabadon rendezhetik be a szobájukat, díszíthetik a falat bármilyen poszterrel, persze a jó ízlés határain belül… Ők tudják szabályozni a légkondicionálást és a fűtést. A szobákban nincs televízió és internet, ez kimondottan azt a célt szolgálja, hogy a pihenés helyszíne legyen – magyarázta az intézmény vezetője.

Tanulás, pihenés, étkezés és az edzések tehát mind egy helyen. Ennek tagadhatatlan előnye, hogy nem vész kárba a fiatalok energiája és ideje az utazással. De azért hátránya is akad…

– Nehéz a családtól távol élni, és csak hétvégén látni őket, illetve a barátnőket, barátokat, de áldozatokat kell hozni, hogy azzá váljuk, aki szeretnénk lenni – mondta Talabér Attila.

– Az elején nehéz volt megszokni, hogy a gyerekek tizennégy-tizenöt évesen elkerülnek otthonról, a családtól, viszont itt nagyon jó a közösség, úgyhogy egy-két hónap alatt szerintem mindenki megszokta a távollétet – vélekedett Schrammel Ádám.

A fiataloknak klubszobájuk is van, ahol kikapcsolódhatnak, itt található a büszkeségfal. Azoknak a játékosoknak a képei vannak itt, akik az akadémiáról kikerülve az NB I-ben, vagy nemzetközi szinten is megállták a helyüket.

– Rafa Benítez javaslatára a Liverpool FC történetében mindmáig egyedülállóként együttműködési szerződést közöttünk az angol klubbal, amelynek keretében az akadémistáink kimehetnek az ottani akadémiára egy-egy hétre, és ha ott megfelelnek, akkor a Liverpool szerződést kínál nekik. Büszkén mondhatom, hogy nyolc játékosunk már kapott szerződést az angoloktól – hangsúlyozta Tamási Zsolt.

Németh Krisztián és Gulácsi Péter is Agárdon pallérozódott. A Sándor Károly Akadémiának az elmúlt 13 évben összesen 83 játékosa mutatkozott be az NB I-ben, közülük 49 az MTK felnőtt csapatában, és harmincan fordultak meg, vagy játszanak még mindig külföldön.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik