NB I

Szentes feltámasztaná a magyar stílust

Beadta a pályázatát az MLSZ-be, jelentkezett utánpótlás szövetségi edzőnek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szentes Lázár szerint a magyar edzőknek kell megoldaniuk a hazai labdarúgás problémáit, de tanulniuk kell a külföldiektől is. Úgy gondolja, gyökereinkre támaszkodva, a válogatás során a személyiségjegyekre figyelve lehetne változtatni a magyar foci állapotán. Tenni szeretne érte, ezért adta be a pályázatát az MLSZ-be, ezért jelentkezett szövetségi edzőnek – írja az utanpotlassport.hu, amely meg is szólaltatta a Rába ETO egykori válogatott játékosát, aki legutóbb a Diósgyőr szakmai igazgatójaként, majd vezetőedzőjeként tevékenykedett.

– Dolgozom azon, hogy korosztályos edző is legyek. Már Diósgyőrben is foglalkoztam az utánpótlással, ott folytam bele jobban. Ahogy idősödik az ember, úgy gyűlnek a tapasztalatai. Profi edzőként rengeteg első- és másodosztályú meccset átélhettem. Az évek során láttam, milyen képzettséggel jönnek a fiatalok. A problémákkal is tisztában vagyok, és úgy gondolom, hogy lenne mit tennem – kezdte Szentes Lázár.

Problémából pedig van sok, amelyekről a szakember hosszú órákig tudna beszélni, e témában már terjedelmes írásos anyaggal is rendelkezik.

– A történelmi gyökereink a grundokra vezethetőek vissza. Ügyes, technikás labdarúgóink voltak, akik sokmozgásos, rövid passzos focit játszottak. Ez az a brazil, portugál és spanyol irány, amit sajnos elveszítettünk, illetve elkanyarodtunk tőle. Mindez a hatvankilences, marseille-i vereség után történt, amikor a hetvenes évek elejétől kezdve egyre inkább a fizikális terhelés irányába mentünk el. A labdarúgás akkori vezetői a német felfogást követték. Az atlétikai alapú felkészítés drasztikusan csökkentette a labdás edzések számát. Ez nemzedékeket tett tönkre, amit én is átéltem játékosként. Pedig fontos lenne, hogy újra merjünk játszani, cselezni. Adjunk teret a magyar gyerekekben most is meglévő kiemelkedő játékkészségnek, a váratlan, fineszes technikai megoldásoknak.

Szentes sarkalatos pontnak tartja, hogy ne akarjunk más futballkultúrákat egy az egyben lemásolni, inkább támaszkodjunk a gyökereinkre. Szerinte az utánpótlásban a kiválasztás során kiemelt szerepet kell kapnia a személyiségjegyek vizsgálatának. A teljes cikk ide kattintva olvasható!

Olvasói sztorik