NB I

Megfélemlítve?!

Szentes Lázárnak a ferencvárosi szurkolókkal már volt atrocitása, most a miskolciak kezdték ki.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kétségkívül a magyar labdarúgás egyik prominens alakja Szentes Lázár, a DVTK jelenlegi szakmai igazgatója, vezetőedzője. Játékosként és edzőként is rengeteg sikert tudhat maga mögött, de tréneri pályafutásának vannak olyan emlékei is, amelyeket minden bizonnyal szívesen elfelejtene. A Rangadó.hu most bemutatja az ellentmondásos személyiséget! Ki is valójában Szentes Lázár, és milyen atrocitások érték edzői munkássága alatt.

Az 57 éves bonyhádi sportember sikeres játékos-pályafutást tudhat maga mögött, a nyolcvanas évek egyik meghatározó labdarúgójának számított idehaza. Szekszárdon kezdte pályafutását, de Zalaegerszegen robbant be a köztudatba, majd a Rába ETO-nál csúcsosodott ki a karrierje. A ZTE-nél száz, a Győrnél 120 bajnokin szerepelt, a kisalföldiekkel kétszer nyert bajnokságot. 1987-ben Portugáliába igazolt, és ott fejezte be a játékot.

Edzőként korábbi sikerei színhelyén, Győrben kezdte munkásságát, majd ötéves ausztriai kitérő következett. Hazatérve alacsonyabb osztályban dolgozott, majd 2001-ben a Haladás vezetőedzője lett. 2002-től két éven át volt a Debrecen vezetőedzője. 2005-ben Pápán, egy évvel később a ZTE-nél próbálkozott, de hosszú távon nem tudott megragadni. Kis időre kikerült az NB I körforgásából, de 2008-ban elfogadta az Újpest ajánlatát, amellyel első idényében ezüstérmet szerzett, de a következő szezon már nem sikerült olyan fényesen, így Szentes a lila-fehérektől is távozott. Nyíregyházára került, ahol megesett, hogy megtiltotta a mérkőzést élőben közvetítő televízió munkatársainak, hogy a találkozó közben mutassák.

Mivel a Spartacus nem tudta kiharcolni a bennmaradást, így a bajnoki évad után elváltak útjaik. 2010 szeptemberében a DVTK szakmai igazgatója lett. Benczés Miklós tavaly áprilisi menesztése után ideiglenesen Szentes vette át a csapat irányítását, de nyáron Sisa Tibor érkezett a kispadra, akinek tiszavirág-életű volt a munkássága a borsodiaknál, hiszen novemberben lemondott. Azóta újra Szentes Lázár látja el a tréneri feladatokat Diósgyőrben.

A klub korábbi játékosa, a bolíviai válogatott Vicente Arze meglehetősen kritikusan beszélt a szakvezetőről a diósgyőriek szurkolói oldalának, az amigeleken.hu-nak adott interjúban: „Ő egy olyan ember, akinek nagyon nagy hatalma van a DVTK-nál, de soha nem nyert semmit. Hatalmas fizetése van, nagyobb, mint sok játékosnak. Pozícióban van, így kirúg edzőket. Itt az ideje, hogy távozzon a DVTK-tól” – mondta Arze Szentesről.

Rossz emlék

2003. május 30-án a Ferencváros a Debrecent fogadta a bajnokság utolsó fordulójában, a hazaiak győzelmük esetén bezsebelték volna a bajnoki címet. Mivel azonban a mérkőzés gólnélküli döntetlennel zárult, a párhuzamosan zajló bajnokin pedig az MTK legyőzte az Újpestet, így a kék-fehéreké lett az aranyérem. A kudarcélményt nem tudták feldolgozni a Fradi-szurkolók, akik a pályára özönlöttek, és a dühüket a saját és a vendégek játékosain próbálták levezetni. A felbőszült drukkerek a DVSC akkor vezetőedzőjét, Szentes Lázárt is bántalmazták, a trénert hátba rúgták, és kórházba is kellett szállítani az esetet követően.

Nem csoda tehát, ha Szentes Lázárnak nincsenek kellemes élményei a szurkolókról, a siófoki vereséget követően nem is tudott a televízió riporterére koncentrálni, inkább a drukkerek bekiabálásait hallgatta. „Kétség nem fér hozzá: ha valaki a ma esti meccs után A Szentek bevonulása címû örökzöld dalt kissé módosítva piacra dob egy CD-t A Szentes bevonulása címmel, remek kis üzletet csinál Nyíregyházán…” – írta 2009-ben az nb1.hu, hiszen főhősünk akkor csapata, a Spartacus a Vasas elleni 5-1-es sikerrel kezdte a szezont. A mimóza edző szemmel láthatóan a sikert is nehezen tudja kezelni, a vereséget pedig még nehezebben, a keddi, siófoki mérkőzést követő sajtótájékoztatón is indulatosan viselkedett, és élettörténetének végül megszületett A Szentes kivonulása című fejezete is…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik