NB I

Skót játékvezető fúj Bukarestben

William Collum utálja a színészkedő játékosokat, és nem osztogatja feleslegesen a lapokat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az UEFA a skót William Collumot jelölte ki a szombati Románia-Magyarország Európa-bajnoki selejtező levezetésére. A 35 éves sípmester hazája egyik legelismertebb játékvezetője, aki 2006-tól FIFA-bíró. Azóta 74 nemzetközi mérkőzésen dirigált, és nem lehet azt mondani, hogy a szigorú játékvezetők közé tartozik. Meccsenként átlagban 4,1 sárga, valamint 0,3 piros lapot osztott ki eddig. A skót bíró 2010-től az UEFA JB besorolása szerint a „mester” kategóriába tevékenykedik, legutóbb a CSKA Moszkva-Bayern München Bajnokok Ligája csoportmeccsen működött közre, a tavalyi szezonban pedig Európa Liga negyeddöntőn is dirigált.

A fiatal sípmester a magyar felnőtt válogatottnak és egyetlen magyar klubnak sem fújt még meccset, a románoknak viszont ismerősebb lehet, ugyanis a CFR Cluj két Bajnokok Ligája csoportmérkőzését is vezette. 2012-ben a kolozsváriak hazai pályán 3-1-re kikaptak a Galatasaraytól, 2010-ben pedig 1-1-es döntetlent értek el az AS Romával szemben, szintén otthon. A skót bíró egyetlen magyar kötődése, hogy a 2006-os U17-es Európa-bajnokságon fújta a magyarok fiatalok Oroszország elleni összecsapását, amelyet 1-0-ra elveszítettünk.

Collum a worldreferee.com-on található adatlapja szerint ki nem állhatja a színészkedő játékosokat, hobbijaként pedig azt írják, hogy a futás megszállottja. A civil foglalkozását tekintve egy katolikus gimnáziumban dolgozik tanárként, és köztudottan antialkoholista.

Olvasói sztorik