NB I

Nem szabad a pokoli hangulatra gondolni

Joan Carrillo egyelőre nem a bajnoki címre koncentrál, a fehérváriak elsődleges célja a nemzetközi kupaindulás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Európában is egyedülálló, tízmeccses győzelmi sorozattal kezdte a bajnokságot a Videoton. A fehérváriaknak 27-3 a gólkülönbségük, a parádés rajt pedig ráirányítja a figyelmet a trénerre, Joan Carrillo Milanra, aki az edzői szakmát az Espanyolnál alapozta, és akit másodedzői szerepköre után nyáron neveztek ki a Vidi élére. A spanyol szakember a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában beszélt csapata szerepléséről és a siker receptjéről.

– Mi a titka a kiváló szereplésnek? Mi változott tavaly óta az edző személyén kívül?
– Nincsenek titkok, ha lennének, akkor mindenképpen szabadalmaztatnánk. Azt vélem fontosnak a győzelmek tekintetében, hogy olyan technikailag és taktikailag is rendkívül képzett labdarúgók állnak a rendelkezésemre, akik az öltözőben emberként is meglepnek engem. Annyit határoztunk el, hogy keményen dolgozunk, mindent beleadunk és megpróbálunk minden nap javulni. Úgy tűnik, hogy eddig be is válnak az eredményeink – kezdte Joan Carrillo.

– Mi a Carillo-féle filozófia lényege? Miben tér el Sousa vagy éppen Gomes elképzeléseitől?
– Voltam annyira szerencsés, hogy nagyon jó edzőkkel tudtam együtt dolgozni. Nem csak Paulo Sousáról vagy José Gomesről beszélünk, hanem Spanyolországban együtt dolgozhattam a szövetségi kapitányként is ténykedő Javier Clementével, Camachóval, vagy éppen a jelenleg Tottenhamet irányító Mauricio Pochettinóval, valamint Paco Flores-szel is. Amikor felvetődött annak a lehetősége, hogy megkapom a csapatot, akkor már abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy ismertem a magyar labdarúgást, a csapatokat, a játékosokat. Ismertem a klubot is, és a magyarok gondolkodásmódját, ami mindenképp előnyös számomra. Az volt az elképzelés, hogy megpróbálunk valami újat megvalósítani. Minden kinevezett edzőnek nagyon egyszerű a már bevált játékrendszert alkalmaznia, de úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk valami mást játszani. Az volt az ötlet, hogy mindenképpen a védekezésre alapozunk, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy erős csapatunk legyen. Ez be is vált, hiszen eddig csak három gólt kaptunk. Technikás, tehetséges játékosaink vannak, de fontos volt, hogy a futballisták ki tudják fejezni magukat a pályán, és hogy sok mozgással, sok futással valamint gyorsasággal párosítsuk a játékunkat.

– A magyar férfi kézilabda két BL-topcsapatát, és a győri BL-győztes női kézilabdacsapatot is spanyol szakember irányítja. A spanyol edző összeillik a magyar sportolóval?
– Nem csak a spanyol edző párosítható össze. Nagyon sok más olyan edzőt is ismerek, akik jól érzik magukat egy másik országban. Nagyon jó, hogy van lehetőségünk itt dolgozni, hiszen így mindent ki tudunk hozni magunkból, ami bennünk rejlik. Lehet, hogy a mentalitás néha eltérő, hiszen mi latinok vagyunk, de a futball nyelve mindig ugyanaz. A magyar játékos fizikailag nagyon jó magával hozott képességekkel rendelkezik, és én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy gyakorlatilag a legjobb magyar labdarúgók állnak a rendelkezésemre. Technikailag, taktikailag nagyon képzettek, de még dolgozni kell a védekezésben történő fegyelmen, és pszichológiai téren is. Úgy gondolom, talán ebben vannak leginkább hiányosságaik. Egy játékost abban kell segíteni, hogy mindent kihozzon magából, ami benne rejlik, ezért megpróbálunk a focistáknak mindent a rendelkezésükre bocsátani. Harmincöt évvel ezelőtt Spanyolországban mindenki arról beszélt, hogy a spanyol válogatott milyen lendülettel, intenzitással és haraggal játszott, de akkoriban eredmény nélkül. Úgy gondoltuk, ha ezzel az energiával nem érünk el semmit, akkor miért nem próbálunk ki mást. Ezután játékstílust váltottunk, sokkal inkább a labdabirtoklásra koncentráltunk. A fizikális dolgok annyira már nem domináltak, sokkal fontosabb volt, hogy nálunk legyen a labda, mi irányítsuk a játékot. Nem azon múlik, hogy milyen nemzetiségű az edző, hanem hogy harmóniában legyünk, és együtt tudjuk gondolkodni.

– Ilyen kezdés után csak a bajnoki cím elfogadható a Videoton számára? Ezt kérte Burcsa Győző és Kovács Ferenc?
– Nem, egyáltalán nem ezt kérték. Az idény előtti megbeszéléseken leginkább azt kerestük, hogyan tudunk olyan játékstílust, csapatot kialakítani, amely eredményt hoz majd. Ezeket jól átgondoltuk, és az elsődleges célkitűzés az volt, hogy kijussunk az európai porondra. Amikor elkezdődött a bajnokság, akkor megpróbáltunk határok, korlátok nélkül játszani. Eddig nagyon jó eredményeket értünk el, de húsz forduló még hátravan. A futballban nagyon változó a szerencse. Nem a bajnoki cím megnyerésére koncentrálunk, hanem mindig a következő mérkőzés megnyerésére. Mindig játszunk, folyamatosan javulunk, aztán majd meglátjuk.

– Mely riválisokat tartja a legerősebb ellenfeleknek?
– Jelenleg minden rivális veszélyesnek számít. A magyar labdarúgás színvonala elfogadható, és úgy gondolom, hogy jelenleg mi vagyunk a legyőzendő csapat. Mindenki a Videoton ellen akarja megmutatni. Értelemszerűen mi is így állunk hozzá a meccsekhez. Olyan keret áll rendelkezésünkre, amely magas szintű, de tisztában vagyunk vele, hogy más csapatok is elérik ezt a szintet. Furcsa szezon van eddig mögöttünk, hiszen a Debrecen nagyon erős csapat, amely évek óta bemutatja a tudását, de a Bajnokok Ligája- és az Európa Liga-szereplés miatt hátránnyal kezdte a bajnokságot, hiszen nagyon nehéz kétfrontos harcot viselni. Úgy gondolom, a Debrecen konszolidálódni fog, és biztosan elindul felfelé a tabellán. A Győr is jó, és fizikálisan is erős csapat, amely sok olyan mérkőzést játszott, amit simán megnyerhetett volna, de végül kikapott. A DVTK megmutatta, hogy számolni kell vele, és az ő edzőjük is nagyon jól ismeri a magyar labdarúgást. A Ferencvárosnak is megvan a maga potenciálja, és az új stadion is pozitívan hat rájuk. A Fradinak van talán az egyik legerősebb kerete Magyarországon. A Paks és az Újpest is veszélyes focit játszik, és a Pécsnek is megvan a maga koncepciója. Nincsenek egyszerű ellenfelek, mérkőzésről mérkőzésre kell készülnünk.

– Két év múlva miről szeretne beszélni a Videoton vezetőedzőjeként? Egy Bajnokok Ligája-főtáblás meglepetéscsapatról, vagy egy Európa Liga-csoportkörös együttesről?
– Két év alatt nagyon sok minden történhet. Arra összpontosítok, hogy a lehető legjobb eredményeket érhessem el a Videotonnal. Jól érzem magam és meg is becsülnek. A labdarúgás világában nagyon rossz ötlet, ha hosszútávra próbáljuk tervezni az eredményeinket. A múltba állandóan visszatekinteni szintén rossz elképzelés, csak a jelen számít. Úgy gondolom, hogy Székesfehérvár, a magyar labdarúgás, és a szurkolók számára a legfontosabb az lenne, hogy kijussunk az európai porondra, és ott eredményeket érjünk el. Két évvel ezelőtt Paulo Sousával ott voltunk az Európa Liga csoportkörében. Nehéz, mert nem csak egy csapatot kell létrehozni, hanem nagyon erős játékkoncepcióval kell rendelkezni, és ezt a tökéletességig kell erősíteni.

– Több játékosa is ott van a magyar válogatottban, amely szombaton nagyon fontos selejtezőt játszik Romániában. Milyen reményei lehetnek a nemzeti együttesünknek?
– Nehéz mérkőzés lesz, hiszen történelmi okokból is kifolyólag nehéz dolga van ott a magyar válogatottnak. Olyan mérkőzés lesz, ahol mindkét csapat játszani akarja majd a futballt. Azt is lehet hallani, hogy pokoli hangulat várja majd a magyar együttest, de ettől függetlenül tizenegy ember játszik tizenegy ellen. Bízom azokban a játékosokban, akiket ismerek, és sok sikert kívánok nekik. Nem csak a Videoton játékosainak, hanem a magyar válogatott összes labdarúgójának, hiszen úgy gondolom, hogy érdekes kihívás Romániába menni, és ott célt elérni. Nem szabad a játékosoknak ilyenkor a körülményekre gondolniuk, hogy milyen pokoli hangulat lesz a stadionban, mert akkor gyakorlatilag már leszegett fejjel lépnek pályára. Mindig azt mondom a játékosoknak, hogy adjanak bele mindent, ez csupán egy mérkőzés. Nehéz persze, de fontos, hogy emelt fővel menjünk ki, és úgy is távozzunk a pályáról. Úgy gondolom, hogy bátran kell játszaniuk a magyaroknak.

– Céljai között van, hogy egyszer egy spanyol élvonalbeli csapatot irányítson? Mondjuk az Espanyolt?
– Az Espanyolnál dolgoztam Mauricio Pochettino mellett másodedzőként azelőtt, hogy a Videotonhoz érkeztem volna. Lett volna még egy év a szerződésemből, amiről lemondtam. Gyakorlatilag a csapatomról mondtam le, hiszen én az Espanyolnak is szurkolok. Lemondtam a családomról, a városomról, a barátaimról annak érdekében, hogy a Videotonhoz jöjjek. Meg kellett értenem azt, hogy profi vagyok, és így tudok továbblépni a pályafutásomban. Nagyon jól érzem magam a Vidinél, és a családom is remekül érzi magát Magyarországon, ezek fontos dolgok. Arra készülök, hogy továbbra is ezt a munkát folytassam. Értelemszerűen előre akarok lépni a pályafutásomban, de nem gondolkodok olyasmiben, hogy más csapathoz távozzak. Természetesen a labdarúgásban ami egyik nap fehér, az a másik nap már lehet fekete is, és bármikor jöhet ajánlat egy másik csapattól. Ettől függetlenül nagyon hálás vagyok a Videotonnak, boldog vagyok Magyarországon, és arra koncentrálok, hogy a következő mérkőzésre kimehessek a Sóstói Stadionba.

Olvasói sztorik