NB I

Ki lesz a szövetségi kapitány?

Bosnyák, német, svéd és holland szakember is szóba jöhet a magyar válogatott kispadján.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több megjegyzést is tett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor a kapitánykérdéssel kapcsolatban az elmúlt napokban. Mint ismert, a válogatott élére kinevezett Dárdai Pál megbízatása három mérkőzésre szól, utána új szakvezetőt jelölnek ki a csapat élére. Csányi többször is elmondta, külföldi szakemberek közül válogat a szövetség, ám konkrét neveket nem mond, hiszen a potenciális jelölt jelenleg is szövetségi kapitányként dolgozik.

A Rangadó.hu összeállításában sorba vettünk néhány nevet, akik talán szóba jöhetnek magyar szövetségi kapitány-jelöltként.

A svéd mumus érkezik?

Kérdéses, hogy élő szerződésből vásárol-e majd ki valakit az MLSZ, vagy lejáró kontraktusú trénerre várunk. Előbbi csoporthoz tartozik Izland kapitánya, a korábban a svéd, illetve rövid ideig a nigériai válogatott élén is nagy csatákat megélő Lars Lagerbäck. A svéd szakvezető neve hazánkban is ismert, hiszen Svédország az ő irányítása alatt is sokszor okozott nehéz perceket számunkra a selejtezőkön.

Kérdés persze, hogy mennyi az annyi – mint azt Csányi is elmondta, sztáredzőkre nincs pénze az MLSZ-nek, míg ugye Lagerbäck az elmúlt években a szigetországiakkal is komoly eredményeket ért el (majdnem kijutottak a világbajnokságra), nigériai kapitányként pedig sokszor téma is volt az afrikaiaknál kirívóan magas jövedelme.

Boszniában már nem kell a sikerkovács

Szó esett a beszélgetéseken arról is, hogy sikeres szakvezetőt szemeltek ki a magyar válogatott élére. Ebből arra merünk következtetni, hogy korábbi csapatával megjárt legalább egy nagy tornát (legyen az világbajnokság vagy Európa-bajnokság).

Az idei év egyik meglepetéscsapata volt Bosznia-Hercegovina, mely története során először jutott ki a világbajnokságra. Az együttes helytállt, emelt fővel búcsúzott a viadaltól. A torna után a sikerkovács Safet Szusics szerződését 2016-ig meghosszabbították, ám a kapitány szeptember elején máris támadás célpontja lett: Bosznia nagy meglepetésre hazai pályán vereséggel kezdte az Eb-selejtezőket, miután 2-1-re kikapott Ciprustól. A szurkolók a bosnyák szakember távozását követelik azóta is, míg a szövetség nem igazán nyilatkozik az ügyben.

Szusics számára nem teljesen idegen a magyar közeg, hiszen Mohamed Besicset, a Ferencváros korábbi játékosát minden bizonnyal sokszor figyelte ő maga vagy a szakmai stábja a bajnokikon, így rendelkezhet némi ismerettel hazánk bajnokságáról.

Visszatér az újpesti sportigazgató?

Bár sportigazgatóként, de a válogatottnál tevékenykedik Leo Beenhakker a trinidadi szövetségnél. A holland szakember dolgozott már hazája válogatottjánál, Szaúd-Arábiában és Lengyelországban is. Utóbbi csapatnál elért sikereiért a lengyel állam a legmagasabb kitüntetésben részesítette. Beenhakker a 2008-as Eb-re vezette ki a csapatot. A csoportban Portugália, Szerbia és Finnország előtt végzett az élen.

Beenhakkernek szintén van – vagy legalábbis volt – rálátása a magyar futballra: 2011 júliusában Újpesten nevezték ki sportigazgatónak, de Roderick Duchatelet tulajdonos októberi érkezésekor távozott.

Német szakembert kérünk fel?

2013 óta irányítja Kamerun csapatát a német Volker Finke. A 66 éves szakember mellett szólhat tapasztalata, illetve az is, hogy kapitányi megbízatása a jövő év eleji Afrikai Nemzetek Kupájával véget ér. Csapata jelenleg két meccséből kettőt nyert a selejtezőkben, s csoportja esélyesének számít, így nagy valószínűséggel ott lesz a tornán.

Finke az idei vébére is kivezette a csapatot, s utána elmondta, az afrikai viadalon is szeretné irányítani Kamerunt. Szerződése csak februárig, a torna végéig szól, így ellentétben a fenti jelöltekkel, érte nem kellene kivásárlási árat fizetni.

Finke nem számít nagy vándormadárnak: 1975 óta edzősködik, azóta összesen hét együttesnél dolgozott. Leghosszabb ideig a német SC Freiburg csapatánál, ahol 1991 és 2007 között töltötte be a vezetőedzői posztot.

Portugál, olasz és spanyol tippek

A Magyar Nemzet is foglalkozik a fenti kérdéssel. A lap három nevet dobott be, mint lehetséges jelölt: az egykori Real Madrid-edző, Carlos Queiroz jelenleg Irán együttesét irányítja, de korábban például hazája, Portugália élén is sikereket ért el. Líbiában tevékenykedik az egykori spanyol majd szerb kapitány, Javier Clemente; valamint szintén kissé kikerült a nemzetközi körforgásból az olasz Giuseppe Giannini, aki jelenleg Libanon csapatát dirigálja – utóbbi név viszont alighanem kizárható, hiszen edzőként még nem igazán tud felmutatni komoly sikereket.

Címlapfotó: 444.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik