NB I

Október az edzőváltások hónapja lesz?

Hét élvonalbeli kispadra is új szakmai vezető érkezhet; egy bajnok és egy világbajnok is áldozatul eshet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy forduló híján a szezon harmada eltelt az élvonalban, és egyelőre több csapatnál kilátástalan, hogyan fogják teljesíteni a nyáron megfogalmazott célokat. Rossz szereplés esetén az edzőváltás nem mindig indokolt, hasznos és célravezető, mégis elég népszerű a hazai klubtulajdonosok körében. Egy csere már történt a mostani idényben, igaz, Mátyus János pápai távozása nem kirúgás, hanem felmondás volt. A Rangadó.hu legújabb összeállításában listát készítettünk azokról az NB I-es trénerekről, akik alatt inog a kispad, illetve bemutattuk, melyiküknél mi szól a leváltás és a marasztalás mellett.

Ferencváros – Thomas Doll

Tavasszal remekelt, és emlékezetes győzelmi sorozatot produkált a Fradi, ezzel a német vezetőedző magasra tette a lécet önmaga és csapata számára. A klubvezetők a szezon előtt, majd a bajnokság elején is bátran kinyilvánították, hogy a bajnoki cím az egyértelmű cél, de valami nem stimmel, mintha akadozna a gépezet… A máltaiak elleni nehézkes kupatovábbjutással kezdődött, majd a horvátok elleni kieséssel folytatódott az FTC szereplése. Bár a bajnokságban voltak szép pillanatai a zöld-fehéreknek – gondoljunk csak Böde Dániel kecskeméti mesterhármasára, vagy a Győri ETO idegenbeli legyőzésére –, a Pápa, az MTK és az Újpest elleni vereség után a Haladás elleni, gól nélküli döntetlent meglehetősen nehezen viselték a drukkerek.

A lelátói és a csapat körüli hangulat a szurkolók tüntető távolmaradása miatt sem olyan, mint korábban. A nagy kedvenc, Gera Zoltán visszatérése lelkesítette, de a vártál némileg gyengébb eredmények, az újonnan igazolt silány idegenlégiósok, valamint a kötelező regisztrációval járó tenyérlenyomatos beléptetőrendszer, illetve klubkártya indulatossá tette őket. A klubvezetőről nem állítható, hogy kétszer álltak sorban, amikor a türelmet osztogatták – csak rövid ideig nézték el a reméltnél gyengébb szereplést Détári Lajosnak és Ricardo Moniznak is. Manapság talán kevesen fogadnának arra, hogy Thomas Doll nem éri meg a téli szünetet a csapat kispadján – hiszen az ötödik helyen állnak, két pontra a dobogótól –, de addig még nyolc forduló van hátra, közte olyan rangadókkal, mint a Diósgyőr, a Debrecen és a Videoton elleni…

Győri ETO – Horváth Ferenc

Tavaly bajnoki aranyérem, idén tavasszal ezüstérem, pontegyenlőséggel, most pedig, kilenc forduló elteltével 17 pontos hátrány az első helyezetthez, illetve nyolcpontos lemaradás a bronzérmes pozícióhoz képest… Négy vereség és egy döntetlen mellett csupán háromszor győzött az ETO, amelynek a gólkülönbsége is negatív. Egy meccs híján a bajnokság harmada eltelt, és egyelőre kilátástalan, ezzel a játékkal és eredménylistával hogy akarnak ismét dobogóra kerülni a győriek.

Amikor edzőváltásról beszélünk, nem árt tudni, hogy – a rossz nyelvek szerint – a közelmúltban látványosan gyors karriert befutó Horváth Ferenc a korábbi győri politikus, a kormányban immár külügyminiszterként tevékenykedő Szijjártó Péter „embere”, hiszen Dunakeszin együtt teremfociztak, tehát elképzelhető, hogy nem lesz könnyű az elmozdítása. Sokan úgy vélik, Tarsoly Csaba klubtulajdonos a bajnokcsapat edzőjét, a menesztett szövetségi kapitányt, Pintér Attilát szeretné visszavinni, de ennek némileg ellentmond, hogy MLSZ elnökségi tagként ő közvetítette a válogatott élére, hogy szabaduljon tőle, mert addigra eléggé megromlott a légkör az ETO öltözőjében. Bár ezt a forgatókönyvet Tarsoly korábban cáfolta, úgy tudjuk, hogy igaz.

Bp. Honvéd – Pietro Vierchowod

Bukdácsolnak, ennek ellenére a nyolcadik helyen állnak a tabellán a kispestiek. Úgy tűnik, a játékosként elsőrangú eredménysorral büszkélkedő Vierchowod alkalmazása csupán marketingfogás volt, hiszen edzőként nem alkot maradandót, de még elődje és honfitársa, Marco Rossi teljesítményét sem tudja megközelíteni. Néha úgy tűnik, a klubtulajdonosnak mindegy, hogy szerepel a csapat, csak ne essen ki, néha viszont látszik, hogy komolyan gondolja az európai kupaszereplés kiharcolását. Márpedig ha az utóbbi törekvést szeretné érvényesíteni, akkor ez az itáliai reklámedző édeskevés lesz, és a persze a mostani játékoskeret is.

Debrecen – Kondás Elemér

A fehérorosz BATE Boriszov, majd a svájci Young Boys elleni nemzetközi kupakiesés kétségtelenül padlóra küldte az előző idény bajnokát, amely az európai pofonok és a haza kudarcok hatására negatív spirálba került, és egyre mélyebbre süllyed a tabellán. Kiállítások és hajrában kapott gólok is nehezítik a DVSC életét, de a tulajdonos korábban is türelmesnek bizonyult a mindenkori vezetőedzővel szemben, és most is ezt tapasztalhatjuk. Nagyon szimpatikus ez a hozzáállás, hiszen Kondás Elemér három szezon során kétszer is bajnok lett, megérdemli a bizalmat. Pláne, hogy egy pikáns mellékzönge is színesíti a történetet…

„Már elnézését, de igaz, hogy Szima Gábor klubelnök kedvese az ön lánya?” – kérdezte Szöllősi György, a FourFourTwo magazin főszerkesztője a Loki trénerét a Sport plusz című hetilap hasábjain, idén júliusban, de Kondás nem volt hajlandó válaszolni. A Rangadó.hu – meg nem erősített – információja szerint azóta már házasság köttetett a felek között. Tegyük hozzá gyorsan: nem a húszéves modellről, Katáról, hanem a nővéréről van szó.

Lombard Pápa – Kovács László

Mátyus János lemondása után Bíró Péter tulajdonos azt mondta, hogy nem fog kapkodni az utódlással, és valóban… Továbbra is Kovács László kapusedző irányít, de ez nem maradhat így a végtelenségig. A Nemzeti Sport a közelmúltban megpendítette, hogy a PELC szakmai igazgatója, a Dunaferr korábbi kiváló középhátvédje, Lengyel Ferenc lehet a következő pápai vezetőedző, de egyelőre ebben az ügyben is cseng van. Mindenesetre valakit találnia kell, mert a jó idénykezdet után ismét vészesen közelítenek a kiesőzónához.

Haladás – Artner Tamás

A játékoskeret jelentősen megváltozott, de fogalmazhatunk úgy is, hogy jelentősen gyengült. Módosult a koncepció, hiszen immár nem csak magyarok játszanak a szombathelyi csapatban. Változtak a célok is, de azt aligha gondolták a vezetők, hogy kilenc fordulót követően kiesőhelyen állnak majd. Artner Tamás nem lett egyik pillanatról a másikra rosszabb edző, ez biztos, ahogyan az is, hogy a vezetők egyelőre kitartanak mellette. A Ferencváros otthonában elért gól nélküli döntetlent során újra igazi csapatként teljesített a Haladás, ami biztató lehet a közeljövőre nézve.

Dunaújváros – Dobos Barna

A nyeretlen, sőt immár pontlevonással is sújtott újoncot az élvonal legismeretlenebb trénere irányítja, aki ha teheti, rendszerint kerüli a nyilvánosságot. A 44 éves Dobos Barna játékosként a Dunaferr SE, a Tiszakécske FC, a Budafok LC, a Lombard FC Tatabánya, valamint a Baracs SE kapusa volt, majd edzőként a Baracs SE, a Dunaújváros FC, az FC Fehérvár, majd a felcsúti Puskás Akadémia voltak az állomáshelyei. Jövő csütörtökön lesz napra pontosan két éves, hogy a DPASE együttesét vezetőedzőként irányítja. Előbb az NB III-ban, majd az NB II-ben lettek bajnokok, de az első osztályban az erősítések ellenére sem áll össze a kép, a türelem pedig az ő esetében sem lehet végtelen…

A menekülők

A pécsi Véber György, a kecskeméti Bekő Balázs és a felcsúti Benczés Miklós sem lehet teljesen nyugodt, hiszen csapataik közel vannak a kiesőzónához, de az ő távozásuk most nem aktuális, hiszen az elmúlt hetekben pozitív elmozdulást mutatott együttesük. A nyíregyházi Csábi Józsefről és csapatáról ez nem mondható el, viszont ott nem elsősorban az edzőben keresik a hibát, inkább a játékoskeret további megerősítésére szavaznak, ezen a héten is több külföldit tesztelnek.

Olvasói sztorik