NB I

Radót el kellett volna engedni

Vladan Filipovics szerint azoknak a játékosoknak helyük van a válogatottban, akik külföldön rendszeresen játszanak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vladan Filipovics az egyik legismertebb magyar játékosmenedzser, aki ezúttal a piaczárás előtt értékesítette a Haladástól távozó válogatott védőt, Guzmics Richárdot a lengyel Wisla Krakkónak. Ügynöksége egyik ékköve, Huszti Szabolcs a nyáron Kínába került, de volt olyan játékosa is, aki az ő tanácsa ellenére ugrott fejest a légiós-életbe. A FIFA-licences menedzser a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában beszélt a nyári piaci mozgásokról.

– Guzmics az utolsó utáni percekben kelt el. Mi tartott ilyen sokáig a megegyezésben a Wisla Krakkóval?
– Igazából nem tartott sokáig, mert gyorsan történtek a dolgok. Guzmicsnak több lehetősége is volt, augusztus végén a Blackburnnél is eltöltött egy hetet. A pályaedző nagyon jó véleménnyel volt róla, de az utolsó pillanatban a klub úgy döntött, hogy Premier Ligás belsővédőt igazol, ezért nem jött össze. Az átigazolási időszak lejárta után Guzmics szabadon igazolható játékos volt, a Wisla Krakkónak pedig belsővédőre volt szüksége. Beszéltem velük, és két-három nap alatt létre is jött a szerződés – kezdte Vladan Filipovics.

– Lovrencsics után Guzmics is Lengyelországban folytatja. Ez jelezhet egy trendet is, hogy figyelni kell a lengyel bajnokságot a magyar légiós-lehetőségek szempontjából?
– Szerintem ez egy ugrás is felfelé, mert a lengyel bajnokság sajnos erősebb a magyarnál, és onnan könnyebben lehet például a Bundesligába kerülni. Nagyon sok lengyel csapat küld megfigyelőket Magyarországra, és persze ők sem akarnak mindenkit leigazolni, de mindenképp előrelépés egy magyar játékosnak a lengyel bajnokság.

– Guzmics kapcsán egy nagy betli mennyit számít az eladhatóságánál?
– Biztos, hogy számít, de én azt mondom, hogy egy hiba miatt nem szabad levonni a következtetést, hogy egy játékos jó, vagy nem. Hozzáteszem, hogy a hibája után Guzmics jól is játszott a válogatottban, de ha valaki látta ezt a hibát, akkor biztosan átgondolja a leigazolását, szóval van azért hatása.

– A lengyel bajnokságból könnyebb visszakerülni a válogatottba? A nemzeti együttes most eléggé a magyar pontvadászatra épül…
– Ez a szövetségi kapitány döntése, de nekem is van egy véleményem. Ha valaki külföldön játszik, és jobb bajnokságban, mint a magyar, akkor valamiért ott van. Valamit letett az asztalra, olyan teljesítményt nyújtott, amiért a külföldi csapat megvette vagy leigazolta. Ha ott rendszeresen játszik, akkor szerintem helye lenne a válogatottban.

– Topligákban szereplő játékosok is maradnak ki a válogatottból…
– Igen, és ezt nem tartom jónak.

– Feczesin Róbert esetében a hazatérés hosszabb távon is jó döntés lehet?
– Ha rendszeresen játszik és a Videoton megnyeri a bajnokságot, akkor biztosan neki is lesz lehetősége újra külföldön játszania. Vannak olyan bajnokságok, amelyekbe érdemes a magyar játékosoknak elmenniük. Feczesin az utóbbi néhány évben a Serie B-ben szerepelt, és én azt mondom, hogy akkor már inkább tényleg haza kell jönni, és ha itthon jól megy, akkor megpróbálni újra külföldre menni.

– Melyek azok a lengyelhez hasonló terepek, ahova érdemes most több energiát fektetniük a menedzsereknek, hogy a magyar futballistának ugródeszkát ajánljanak?
– Természetesen minden menedzser és játékos azt szeretné, hogy a magyar bajnokságból közvetlenül topligába igazoljon, de az utóbbi időben láthatjuk, hogy ez nagyon nehéz. Nagyon sajnálom, hogy ez van, de amikor nincsenek olyan eredmények válogatott és klubszinten sem, amire Európában felfigyelnek, akkor meg kell próbálni először Lengyelországba, vagy esetleg Belgiumba egy középcsapatba elmenni, és utána továbblépni. Hiszem és bízom benne, hogy lesznek magyar fiatal játékosok, akik tudnak játszani a Premier League-ben vagy a Bundesligában, de először meg kell nekik adni a lehetőséget. Ha tizenhét évesen valaki jó, akkor be kell tenni, és nem pedig olyan külföldit hozni, aki nem odavaló. Ha azt akarjuk, hogy a magyar játékosok újra topligákban szerepeljenek, akkor tizenhét évesen meg kell adni nekik a lehetőséget itt, Magyarországon. Akkor tudom húszévesen külföldre eladni, ha két-három évet stabilan játszik az NB I-ben.

– Támogatná azt is, ha adminisztratív korlátozásokat vezetnének be?
– Abszolút, persze. Aláírnám, ha korlátoznák a légiósok számát az NB I-ben.

– Radó András már fiatalon megkapta a lehetőséget, és bizonyított is. Ezek után neki mi lenne a jó lépcsőfok?
– Az lett volna jó, ha a klubja a nyáron elfogadta volna valamelyik ajánlatot, amit kapott. Az előző szezonja nagyon jó volt, nagyon jól játszott és nagyon sok csapat felfigyelt rá külföldön és Magyarországon is. Az lett volna a jó, ha valamelyik magyar topcsapathoz – mert tudjuk, hogy a Ferencváros és a Videoton érdeklődött iránta – vagy külföldre elengedik. Nem értem a Haladás vezetőit, mert szerintem nagyon jó ajánlatokat kaptak. Ez egy jó példa lett volna a többi itthoni fiatal játékosnak, hiszen tizenhét-tizennyolc évesen megkapta a lehetőséget, játszott két-három jó szezont. Pénzt is kaptak volna érte, és a magyar kluboknál nincs sok szponzor, de ebből ki tudnának jönni. A körülöttünk lévő országokban is ebből élnek a csapatok.

– Balázs Benjámint lerakták a portugál Guimaraes tartalékcsapatába. Az ő külföldre igazolása arra érdekes példa, hogy a menedzser nem tanácsolta a szerződést…
– Balázs Benjámint én képviseltem, és tudjuk, hogy a Kaposvár kiesett, neki sem volt jó szezonja. Magyarországról is több csapattal tárgyaltunk, és nagyon jó, korrekt ajánlatokat kapott a Debrecentől és a DVTK-tól is. Ennek ellenére úgy döntött, hogy szeretne külföldre menni. Én ezt nem támogattam. Sajnálom nem sikerült jól neki, de valahol borítékolható volt, hogy sajnos ez lesz.

– Huszti Szabolcs számára a kínai kaland egy levezetés?
– Ismerve őt, nem. Nem mondom, hogy vissza fog térni, mert nem tudjuk, mit hoz a jövő. Szerintem nem ez lesz a pályafutása utolsó csapata. Ha úgy játszik, ahogy most, akkor lehet, hogy erősebb kínai csapathoz, vagy más országba tud igazolni. Huszti nagyon reális, volt lehetőség, hogy nagyobb német klubhoz igazoljon, de sérülés miatt nem sikerült. Utána reálisan láttuk, ő azt mondta, hogy pénzt szeretne keresni, és találjak neki olyan csapatot, ahol ezt meg tudja tenni. Jött ez a kínai lehetőség, a klubjának is fizettek, neki is. Boldog most, de szerintem lesz még egy dobása.

Olvasói sztorik