NB I

„Nem is lehetne édesebb” – északír örömködés

Az északír sajtó Kyle Laffertyt ünnepli a budapesti győzelem után. A csatár két éve még Vanczák Vilmos csapattársa volt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy északír internetes oldal Kyle Laffertyt ünnepli a magyarok elleni győztes Európa-bajnoki selejtező hőseként.

A Belfast Telegraph internetes oldala azt írja, a szövetségi kapitány, Michael O’Neill korábban kritikusan fogalmazott a támadóval kapcsolatban, aki ugyan mindig hangoztatta, hogy segítene a válogatotton, de két év óta nem szerzett gólt északír színekben. Most viszont őt dicséri mindenki, így a kapitány is.

A győztes gól szerzője (bár hivatalosan öngól volt a találat) igazi vándormadár, tavaly az olasz másodosztályban segítette 11 góllal a feljutáshoz a Palermót, előtte pedig a svájci FC Sionban játszott egy évig – éppen a győztes találatban „társszerző” Vanczák Vilmos csapattársaként. Jelenleg az angol másodosztályban szereplő Norwich támadója.

„Szükségünk volt valakire, hogy fokozzuk a nyomást elöl és Laff ezt megtette, aminek nagyon örülök. Ha kellően koncentrált és teljesen rendben van, minden csapat ellen veszélyes tud lenni és ezt most is igazolta” – mondta csatáráról O’Neill. Az északírek vezetője ugyanakkor minden csapatrészét megdicsérte.

„Kyle nagyon kell elöl, ahogyan Gareth McAuley a védelemben és Steven Davis a középpályán szintén. Amikor idegenben játszunk, szükség van egy igazi középpontra a csapatban és Kyle alkalmasabb erre, mint a többiek, mert nagyobb nemzetközi rutinja van.”

Az északír sajtó természetesen nem felejti el kiemelni, hogy Szlovénia 2010-es legyőzése, tehát négy év után először nyert idegenben mérkőzést a zöld-fehér csapat.

„Hittünk magunkban és komoly célokkal jöttünk ide, de a három pont több is, mint amit reméltünk” – fogalmaz a lap, amely Pintér Attilát is idézi. A magyar kapitány szavai szerint a hazaiak tudták, hogy a világranglista-helyezés ellenére Észak-Írország veszélyes ellenfél, mert több Premier League-játékosa is van, de a vereséghez a magyar vezetés utáni hatalmas hibák is kellettek. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, Belfastban talán majd fordított eredmény születik, mindenesetre gratulál az észak-íreknek és elismeri, ez az eredmény lendületet adhat nekik a selejtezősorozathoz.

A mérkőzés tudósításában a Belfast Telegraph így fogalmaz a végeredménnyel kapcsolatban: „Az egy pont is tisztességes megtérülése lett volna az elvégzett munkának, szerencsére McGinn és Lafferty máshogy gondolta. A hajrá nem volt túl elegáns, de Észak-Írország számára nem is lehetett volna édesebb.”

Olvasói sztorik