NB I

Személyes meghallgatásra megy a Fradi az UEFA-hoz

„Mi nem vagyunk rasszisták, mi nem vagyunk antiszemiták” – ezt bizonyítaná az egyik klubvezető.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Sport TV Mai helyzet című műsorában Berzeviczy Attila, a Ferencváros igazgatótanácsának elnöke beszélte arról, mit tesznek majd, és mit szeretnének elérni az UEFA-nál a szeptemberi személyes meghallgatáson.

Jelen pillanatban három fegyelmi eljárás van folyamatban a Ferencváros ellen az UEFA-nál, mindhárom az Európa Liga-selejtezők miatt. Egyrészt a máltai Sliema Wanderers elleni két mérkőzéssel kapcsolatban 25 ezer eurós pénzbírságot kaptak, illetve egy szektorbezárást. Ebben az ügyben fellebbeztek, de utóbbit már teljesítette a klub.

– Annyiból fellebbeztünk, és azért kértük ezt a személyes meghallgatást a másodfokon eljáró fellebbezési testülettől, hogy bemutassuk azt, hogy a Ferencváros nem azonosítható azokkal az emberekkel, akik ezeket a cselekményeket elkövették. Mi nem vagyunk rasszisták, mi nem vagyunk antiszemiták, és mindent megteszünk azért, hogy ez a magatartás a mi pályáinkról eltűnjön – mondta Berzeviczy Attila, aki hozzátette, Orosz Pállal utaznak ki az UEFA székhelyére.

A másik két eljárás a horvát Rijeka elleni, idegenbeli találkozó kapcsán született, 50 ezer eurós pénzbüntetésről és egy zárt kapus mérkőzés megrendezéséről szól. Ezzel kapcsolatban még az UEFA határozattal kapcsolatos indoklását várják, és csak annak kézhezvétele után kerülhet sor a fellebbezésre. Annak, hogy az UEFA-hoz mennek személyes meghallgatásra elsősorban nem jogi indokai vannak.

– A legenyhébb büntetéseket kaptuk. Első alkalommal a legenyhébb büntetés az egy szektorbezárás és egy pénzbüntetés, a második alkalommal pedig minimum ötvenezer euró és egy zárt kapus mérkőzés – árulta el az igazgatótanács elnöke, és hozzátette, a büntetésekben a következő a lépések közé tartozik a több zárt kapus mérkőzés, a szezonról való kitiltás, illetve hosszabb időre, vagy örökre történő kitiltás az európai kupákból. – Sajnos a Ferencváros szurkolóinak bizonyos kisebb része elindult azon az úton, ami erre vezet, de mi erről szeretnénk letérni, és arra az útra lépnénk, amely a folyamatos európai kuparészvételhez, a csoportkörhöz és az európai magatartáshoz, európai stadionhoz vezet.

– Felbecsülhetetlen anyagi és morális kár, és a Ferencváros jövője szempontjából is kár lenne, ha évekre kitiltanának minket az európai kupaporondról, de egyébként is, így nem lehet viselkedni, ahogyan néhány szurkolónk viselkedik, ha őket lehet egyáltalán szurkolónak nevezni. Ez nem fér össze semmilyen európai magatartásformával – vázolta fel Berzeviczy, miért kell megállítani ezeket a folyamatokat.

A meghallgatáson bemutatják, mi mindent tesz a klub az ellen, hogy ilyenek előfordulhassanak. A kirekesztés elleni kampányról is beszélnek, de a kézfelismerő beléptetési rendszert is ismertetik.

– Nagyon nagy az érdeklődése az UEFA-nak a rendszer iránt, és ez nagyon fontos érv lehet a mellett, hogy a Ferencváros jövőjét UEFA-szankciók ne veszélyeztessék. Ezért is van szükség erre a beléptető rendszerre, ebből nem fogunk tudni engedni, ha ezt megtesszük, az egy olyan üzenet lenne az UEFA számára, ami akár végzetes is lehet a Ferencváros jövőjét tekintve. Ebből a rendszerből nem fogunk visszamenni.

Az UEFA ellenőre az első máltai selejtezőmérkőzés előtti hivatalos vacsorán felhívta a klubvezetők figyelmét arra, hogy az FTC-t fokozottan fogják ellenőrizni. A szeptemberi meghallgatás jó alkalom lesz, hogy egy egész testület előtt beszéljenek a kezdeményezésekről.

– Illetve lesz Rómában egy antirasszista konferencia az UEFA szervezésében szeptember közepén, amelyen szintén szeretnénk részt venni, és az anyagainkat, törekvéseinket ismertetni, hogy ne azonosítsák se a Ferencvárost, se a magyar labdarúgást olyan kisebb csoportokkal, amelyek magatartása sajnos vállalhatatlan Európában – árulta el a sportvezető. Hozzátéve, nehéz a helyzetük, kettőzött ellenőrzést kapnak.

A nézőtéren is vannak megbízottak, akik kifejezetten az UEFA-nak jelentenek előzetes bejelentés nélkül a szurkolók cselekményeiről. A meghallgatáson enyhítést nem tudnak kérni, ugyanis a legenyhébb kiszabható büntetéseket kapták.

– Amire mód van, hogy a zárt kapus mérkőzés végrehajtásának felfüggesztését kérjük egy-hároméves időtartamra, ezt meg fogjuk próbálni mindenképpen, hogy a szurkolóink láthassák a mérkőzést, és a Ferencvárost se érje kár – fogalmazta meg a vezető, mi lehet a legfőbb cél. Emellett bemutatják, mi mindent tesznek annak érdekében, hogy ezek a dolgok ne ismétlődhessenek meg.

A jogi pályán is érvelnek és az érzelmekre is hatnak, Orosz Pál egy részletes prezentációt tart, míg Volker Hesse, a klub kinti jogi képviselője adja elő az FTC jogi érvelését. Arra hivatkoznak, hogy ezek az események a jövőben nem ismétlődhetnek meg, ezért biztosítékokat, garanciákat vállalnak.

– A jogi érvelés azért nehéz, mert a minimum büntetést kaptuk, a felfüggesztésnél pedig nincsenek olyan taxatív jogi szempontok, hogy melyek azok, amelyeket figyelembe kell vennie az UEFA-nak. Itt már a mérlegelésnek van egy szélesebb köre, és a mérlegelésnél szempont lehet az egyéni meggyőzés, az, hogy a fellebbviteli testület tagjait mennyire tudjuk abban meggyőzni, hogy vannak olyan törekvéseink, hogy érdemes ezt az enyhítést megadni, de ilyen taxatív jogi okokat nem tudunk felsorolni. Sajnos a múltban is nagyon sokszor kerültünk büntetésre, és ez nem egy jó kiindulópont – mondta végül Berzeviczy Attila.

Olvasói sztorik