NB I

Határon túli magyarokat is figyel

Az MTK játékosmegfigyelő-rendszerének vezetője, László Csaba szerint nem elég hatékonyak a hazai akadémiák.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Elsősorban magyarokban gondolkodik, és határon túli magyar tehetségeket keres a külföldön sikeressé vált fociedző, László Csaba, aki az MTK játékosmegfigyelő-hálózatát kezdte irányítani a nyáron. A szakember a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában elmondta: azért csatlakozott a kék-fehérekhez, mert az ottani klubvezetésnek világos elképzelései vannak a jövőről, amelyek neki is tetszettek.

– Nem hiányzik az edzői munka?
– A litván válogatott szövetségi kapitányaként hasonló helyzetben voltam, de akkor minden hónapban volt legalább egy mérkőzés. Ez egy más kihívás, teljesen más feladat, és ezért tudom félretenni picit, hogy nem vagyok ott minden nap a pályán. Azonban játékosokkal és a futballal foglalkozom, és ez egy olyan feladat, ami eddig egy picit messzebb volt tőlem. Nem azt mondom, hogy nagyon messze, mert Skóciában az edzők nem csak edzők, hanem menedzserek, ezért volt betekintésem az átigazolási piacokra, hogy ez miképp működik. Ez egy új kihívás, új feladat, ami nagyon tetszik. Ez egy olyan építkezés, ami szerintem hosszútávon meghozza a várt eredményt – kezdte László Csaba.

– Mikor került kapcsolatba az MTK-val, és miért akarták, hogy ön irányítsa ezt a megfigyelői hálózatot?
– Nem tegnap ültünk le beszélni, és az MTK olyan elképzelést vázolt fel, ami meglátásom szerint lehet, hogy jelenleg egyedülálló. A legfontosabb, hogy van alap. Itt nem a pénzeszsákról szól a történet, hanem arról, hogy próbáljuk a jó dolgokat megtartani, a rosszakat kiszűrni. Próbáljunk előrelépni, és próbáljunk olyan szakembert keresni, akinek nemzetközi és hazai szinten is van tapasztalata. Nagyon sokat gondolkoztam, hogy ebben mi az, ami engem nem csak motivál, hanem hogyan tudom megtalálni a helyem. Végül úgy döntöttünk, hogy aláírjuk a szerződést. Végre egy olyan klub elöljáróival tudtam beszélni, akiknek van perspektívájuk és tudják, mit akarnak. Ez meggyőző volt számomra.

– Mit várnak ők, mi a lényege a következő egy évben a munkájának?
– A következő éveknek a legfontosabb lépése, hogy strukturálisan egy olyan rendszer épüljön ki, ami eddig nem volt jellemző magyar klubokra. Nagyon sokan arról álmodoznak, hogy most külföldről a legjobb játékosokat hozzuk, de ez abszolút távol áll tőlem. Ha egy külföldi játékos legalább két klasszissal nem jobb, mint a hazai, akkor ne jöjjön. Pontosan ezt a szemléletet szeretném ezzel a rendszerrel megváltoztatni. Meg szeretném találni itthon azokat a futballistákat, akik tudnak, akarnak focizni, és sikeresek lesznek. Ez mentalitás, nevelés kérdése is. Ez nem úgy működik, hogy előveszem a pénzeszsákot, kidobálok pénzt, és ebből eredmény lesz. Dolgoztam olyan kluboknál, amelyeknek nagyon sok pénzük volt, de nem értek el semmilyen eredményt a nagy költekezésekkel. Velem végül értek el eredményt hazai játékosokkal, akik bizonyítani tudták, hogy jobban teljesítenek a külföldieknél.

– Elsősorban magyar játékosokat fog figyelni?
– Elsősorban magyar játékosokban, és határon túli magyar játékosokban gondolkodom. Erdélytől Kárpátalján át Szlovákiáig sok tehetséges futballista van. A környező országok EL-csoportkörbe, BL-be kerülő klubjainak jó része is légiósok helyett hazai focistákkal áll fel. Ez a jó út. A Bayern München első bajnokiján is egy saját nevelésű, tizenhét éves játékos lépett pályára. Bízni kell az akadémiai rendszerben. Ha megnézzük a hazai akadémiák működését, akkor azt látjuk, hogy nagyon alacsony hatékonyságúak. Ez is hozzátartozik a munkám azon részéhez, amin szeretnék változtatni. Nagyon jó, hogy van akadémia, de lehet, hogy a rendszer rossz. Lehet, hogy valamit hozzá kell tennünk. Mindenhol azt hallom, hogy elfogytak a tehetségek. Ki kell mondani azt, hogy valamit rosszul csinálunk. Ne várjuk azt, hogy a külföldiek fogják megváltoztatni a magyar futball jövőjét vagy sorsát. Nem a külföldiek tették tönkre, mi vagyunk ezért felelősek. A felelősségtudat a legfontosabb, felelősséget kell vállalni a munkáért. Nem szabad hárítani, hogy nincs tehetség. Meg kell nézni, hogy mi fog előrébb vinni bennünket abba, hogy ezen a szinten jobbak legyünk.

– Ebben a munkában milyen gyors eredményeket vár öntől az MTK? Álom vagy realitás, hogy jövőre megpróbáljon a csapat nemzetközi porondra lépni?
– Is-is, meg lehet csinálni. Az MTK-nak van egy nagyon jó és tapasztalt vezetőedzője, és egy normálisan működő akadémiája. A statisztikák alapján az NB I-ben futballozó magyar játékosok többsége MTK-nevelés, és ez fontos szempont volt számomra, hiszen ez azt jelenti, hogy valamilyen szinten jó munkát végez az akadémia. Ha odafigyelünk, akkor a következő három évben lehet az MTK-nak egy olyan csapata, amely bele tud szólni a bajnokságba. Lehet egy olyan csapata, amelyet lehet szeretni, és meg tud mozgatni embereket, a közönséget, ami nagyon fontos. Nagyon fontos tényező az MTK számára, hogy visszahozza azokat az embereket, akik esetleg átpártoltak, és meg tudja tölteni az épülő stadiont. Ehhez természetesen időre van szükség.

– Elképzelhető, hogy tudatosan kiválasztva egyszer majd ön lesz Garami József utódja?
– Nem tudom, ezen most abszolút nem gondolkozom, ez nem volt a szerződésem része. Józsi bácsival már évtizedek óta jó kapcsolatot ápolok. Jelenleg a saját feladataimra koncentrálok. Ha majd eljön az az idő, amikor lesz egy kérdés a klubon belül, a hogyan továbbról, akkor majd érdemes lesz róla beszélni, de a csapat jelenleg egy nagyon jó szakember kezében van, és remélem, hogy Garami József még nagyon sokáig fog a futballban dolgozni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik