NB I

Drágább lesz, de megéri

Szekeres Tamás a Fradi-stadionról: „Adott egy Porsche, amit meg kell tanulnunk vezetni.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szekeres Tamás, az FTC-stadiont üzemeltető LUSS Kft. ügyvezető-igazgatója beszélt a Ferencváros rekordidő alatt befejezett új stadionjáról a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Szóba kerültek az újítások, a biztonság, a jegyárak és a létesítmény neve is.

– A kisebb stadionok közül a ferencvárosi az egyik, ha nem a legmodernebb, amely megépült Európában. Az amerikai stadionokról azért nem beszélek, mert az más kategória, ott sokkal több pénz van rá – mondta Szekeres.

Hozzátette: rengeteg olyan technológiai újítást megvalósítottak, amelyek máshol is megvannak külön-külön, de itt mind egyben teljesül. Kiemelte a mérkőzés-analizációs-, a gólkontroll-, a stadium vision rendszert, a legmodernebb fejlesztésű sportvilágítást és a nyílt wifi hálózatot.

– Most adott egy Porsche, amit meg kell tanulnunk vezetni. Amikor fél évvel, vagy hét-nyolc hónappal ezelőtt az első német szakértők a cégemből megjelentek, akkor azt mondták, hogy ezt a csapatot gyorsan át kell telepíteni Brazíliába, mert ott olyan elmaradások vannak, és lesznek, hogy biztosan nem készülnek el. Azt is mondták, hogy ez olyan, mint egy német mintaépítkezés – utalt rá az egykori ferencvárosi játékos, hogy milyen elismerésben részesültek az anyacégtől.

Szekeres Tamás a LUSS Kft. hátteréről is beszélt. Megemlítette, hogy az anyacég, a Lagardere Group, egy hatalmas médiakonszern, amelybe beletartozik a Lagardere Unlimited nevű, csak szórakoztatással foglalkozó cégcsoport. Ez utóbbin belül jött létre német know how-t beépítve a Lagardere Unlimited Stadium Solutions (LUSS), amely szorosan együttműködik Németország egyik legnagyobb sportmarketing cégével, a Sportfive-val, és amelynek magyarországi leányvállalata a LUSS Kft.

– Nem véletlen, hogy a Ferencváros vezetőivel – akkor még én is a klub nevében tárgyaltam – felmértük, milyen jelentkezők vannak, milyen háttérrel. Mindent latba kellett vetnie még ennek a cégnek is, hogy teljesíteni tudja azt az ajánlatot, amit szerettünk volna elérni, és ez volt kimagaslóan a legjobb cég, ami biztosíték arra, hogy a jövőben a Fradinál minden rendben menjen – foglalta össze Szekeres röviden, milyen háttér áll az üzemeltető mögött, majd a jegyárakról is ejtett néhány szót.

– Egy ilyen szintű stadionnál nem lehet ugyanazon a jegyáron meghirdetni valamit, tehát emelkedésnek kellett lennie, a mértéke pedig közös döntés a klubbal. Azt gondolom, ha összehasonlítjuk a korábbi stadion jegyáraival, akkor van jelentős eltérés, de korántsem olyan nagy, mintha most a Puskás-stadion jegyáraival hasonlítjuk össze. Drágább lesz, de megéri majd idejönni, teljesen más szolgáltatási színvonalat kap az a néző, aki ezt a jegyárat kifizeti, és nagyobb élményben is lesz része.

Az elmúlt időszakban felvetődött, hogy akár névadó szponzora is lehet a stadionnak.

– A Ferencvárossal kötött szerződésünk tartalmaz egy olyan pontot, hogy mi tárgyalhatunk, és eljárhatunk a Ferencváros nevében, ugyanakkor, ha ebből döntés lesz, az közös döntés lesz. Tehát a Ferencvárosnak is jóvá kell hagynia, a családdal és a baráti körrel is egyeztetni kell, meg kell futni azokat a köröket, amelyek kötelezőek, és amelyek nélkül nem lehet jó döntést hozni. Vannak folyamatban tárgyalások, de nincs még végeredmény – kommentálta a híreket Szekeres Tamás. Arra is válaszolt, szerinte milyen összeg esetén lehet valóban befutó egy cég névadóként.

– A nagyságrendről a Ferencváros vezetőségét kell megkérdezni, mi a tárgyalást tudjuk folytatni, de én azt gondolom, hogy ennek a szerződésnek több százmilliós nagyságrendűnek kell lennie éves szinten.

Szekeres Tamás úgy véli, az új stadion biztonságosabb lesz, mint elődei, ezáltal sokan visszajönnek azok közül, akik esetleg ezért nem jártak mérkőzésre. Mindez annak ellenére is igaz, hogy nem lesz kerítés a pálya szélén.

– Attól kezdve, hogy megvan annak a törvényi háttere, hogy a rendet fenn lehessen tartani, onnantól kezdve az emberek meg fogják gondolni, és még azok is, akik kifejezetten azzal a céllal jönnek mérkőzésre, hogy befussanak, és bármilyen balhét kreáljanak. Két évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak. Megéri ez? Nem hiszem, hogy bárkinek is megéri, aki józan ésszel gondolkozik. Ugyanakkor a többieknek, akik nem akarnak balhét csinálni, sokkal nagyobb élményt jelent, ha nincs előtte egy vasrács – mondta végül Szekeres Tamás.

Olvasói sztorik