NB I

Az új stadion építését sürgetik

A szombathelyi szocialista frakcióvezető szerint nem valószínű, hogy a beruházás idén megkezdődik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dr. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Haladás-stadion bejárata előtt a Haladás Labdarúgó Kft-vel és a Haladás-stadionnal kapcsolatban.

Tervek helyett csak ígéretek

Tavaly augusztus 28-án, a Szombathelyi Városházán bejelentették, hogy döntött a kormány a Haladás-pálya és környéke fejlesztéséről. Hende Csaba akkor a nyugat.hu kérdésére elmondta, hamarosan megkérdezik a városlakók véleményét, majd elkészítik a terveket, és el is kezdődhetnek a munkálatok. Azóta sem történt azonban semmi.

– Már majdnem egy éve, tavaly augusztusban jelentette be Hende Csaba és Puskás Tivadar, hogy heteken belül elindul az új Rohonci úti stadion tervezése, majd a tavaszi országgyűlési választások kampányában is gyakorlatilag folyamatosan arról biztosítottak bennünket, szombathelyieket, hogy minden sínen van a stadion építését illetően. Hende „minden nap átadok valamit” Csaba nem tett annak érdekében semmit, hogy előrelépés legyen az ügyben. Még a mai napig mindig nincs aláírva az a szerződés Szombathely, illetve a Magyar Állam között, amely alapján a tervezéshez forrást tudna igénybe venni az önkormányzat. Gyakorlatilag egyetlen egy forinthoz nem fért hozzá Szombathely az elmúlt tíz hónapban, tehát nem igazak azok a hírek, amelyeket Hende Csaba és Puskás Tivadar nem egyszer, nem kétszer elmondott, hogy bármikor indulhat a tervezés.

Czeglédy elmondta, a mostani sajtótájékoztatóval főleg az a célja, hogy „felpiszkálja” egy picit Hendét és Puskást, hogy lehetőleg ne várjanak szeptemberig, hogy megint csak a választási kampány kezdetén foglalkozzanak a Haladás stadion kérdésével.

– Ez egy kézzel fogható ígéret volt mind Hende Csaba, mind pedig Puskás Tivadar részéről. Én azt szeretném elérni, hogy az urak komolyan vegyék ezt az ügyet, és foglalkoznak vele. Tudomásom szerint az elmúlt másfél hónapban nem kértek és nem is kaptak időpontot Vígh László kormánybiztostól. Tehát nemhogy kapavágás nem történt ebben az időszakban, hanem magát a tervezést sem tudták elindítani, csak látványelemeket mutattak be a sajtótájékoztatón. Jó lenne, ha színt vallanának, mert a háttér-információk szerint a kormány 2014 első hónapjaiban egy picit túlköltekezett, és nem fog már idén rendelkezésre állni erre forrás, ezért nem írták még alá a szerződést sem, hiszen ha ez megtörtént volna, akkor már elő lehetne hívni a pénzösszegeket. Arról nem is beszélve, hogy a Rohonci úti stadion teljes felújítását megelőzően ki kell alakítani azt a pályát a városban, ahol addig a Haladás tud játszani. Szó volt róla, hogy a kórházzal szembeni területet, a városligeti pályát kellene alkalmassá tenni NB I-es mérkőzések megrendezésére, de ez ügyben sem történt semmi.

Mi lesz veled, Haladás?

Ezzel a sajtótájékoztató első része véget ért, a folytatásban már arról volt szó, hogy a város, mint a Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa miért nem tesz azért semmit, hogy a helyi nevelésű játékosok Szombathelyen maradjanak?

– Jelen pillanatban az a szomorú helyzet állt elő, hogy legalább hat, a kezdőben gyakorta szereplő játékos fogja a klubot elhagyni – folytatta Czeglédy. – Marton Zsolt alpolgármester a legutóbbi közgyűlés zárt ülésén tett egy kétségbeesett kísérletet arra, hogy a közgyűlés, mint többségi tulajdonos érdemben foglalkozzon a Haladás Labdarúgó Kft. kérdésével. Guzmicstól kezdve Nagy Gáboron keresztül Tóth Péteren át Halmosiig, több olyan lejárt szerződésű játékos van, akivel vagy szerződést kellene hosszabbítani, vagy legalább meg kéne próbálni őket marasztalni. Persze ezeket a szerződéseket nem most, hanem már fél éve meg kellett volna hosszabbítani. Miután a Fidesz többségben van a képviselő-testületen belül, ez szavazati problémákat nem okozhatott volna. Márpedig ha ezek a játékosok eligazolnak, akkor ez komoly értékek elvesztését jelenti, hiszen ha velük már szerződés lenne, és más klub esetleg le akarná őket igazolni, akkor fizetniük kellene a Haladásnak. Elsősorban nem is arról van szó, hogy nincsen pénz, hanem én inkább azt látom, hogy nincsen gazdája a Szombathelyi Haladásnak. Az az ember, Marton Zsolt, aki az elmúlt években becsületesen sokat foglalkozott a Haladással, már nem kapta meg az elmúlt félévben ezt a támogatást. Én azt látom, hogy senki sem foglalkozik érdemben a Haladással a város részéről. Márpedig ez a klub egy komoly érték, és a szombathelyiek a mérkőzések látogatásával kifejezik azon egyértelmű szándékukat, hogy fontos nekik a Haladás, illetve talán nem véletlenül akarunk stadiont is építeni a csapatnak és a szombathelyieknek.

Nem kellett volna több pénz, csak több törődés

Az MTI kérdésére válaszolva megtudtuk azt is, a városnak nem lett volna több pénzre szüksége ahhoz, hogy a lejárt szerződésű játékosokat megtartsa.

– A játékosok többsége kevesebb pénzért is maradt volna, mint amit az elmúlt években kerestek, csak ezzel kapcsolatban is döntéseket kellett volna hozni. Mivel ez egy gazdasági társaság, az kell, hogy legyen a célja, hogy legalább egy-kétéves szerződést kössön ezekkel a játékosokkal, mert ha ők szerződés nélkül elmehetnek, akkor a Haladásnak egy millió forint bevétele sincs az ő távozásukból. Miközben többségük saját nevelésű futballista, és gyakorlatilag a szombathelyi adófizetők közvetve nem kevés pénzt áldoztak arra, hogy belőlük felnőtt, tehetséges játékos váljon, ezáltal tehát anyagi veszteség is éri a várost.

A politikus azt is elmondta, nagyon sajnálja, hogy a csapatkapitány, Tóth Péter is a távozás mellett döntött, és egy, az osztrák Landesligában szereplő csapatban fogja folytatni pályafutását.

– Arra nem vagyok felhatalmazva, hogy anyagiakról beszéljek, de körülbelül ugyanazért a pénzért maradt volna ő a Haladásban, mint amit az osztrák klubtól fog kapni. Aki képben van, hogy Ausztriában költségtérítéssel együtt a nagyon alacsony osztályban mennyi pénzt fizetnek, az nagyjából tudhatja, hogy a csapatkapitány mennyiért maradt volna. Tóth Péternek csak annyit kellett volna mondani, hogy „Péter, még legalább egy évig számítunk rád”. Ezt azonban az elmúlt fél évben senki nem mondta neki. Egyébként pont az ő távozása adta annak apropóját, hogy a mai sajtótájékoztatón erről is beszéljek. Én bíztam abban, hogy a csapatkapitányt, aki mégiscsak egy emblematikus, saját nevelésű játékos, itt tudunk marasztalni. Ha egy osztrák sokadosztályú klub ki tudja fizetni, akkor nem igaz, hogy mi ne tudtuk volna még egy évig itt marasztalni.

Bajnok lesz a Hali?

Majd Czeglédy megerősítette, amennyiben Ipkovich György megnyerné az önkormányzati választásokat, ismét ő lenne a sportért is felelős alpolgármester.

– Ennyire azért ne szaladjunk előre, de az tény, és szerintem ezt elmondhatom, hogy Ipkovich György megkérdezte, mennyire tud rám számítani, nyilván szeretné tudni, hogy a Haladással vagy a Falcóval foglalkoznék-e, ha esetleg megnyernénk a választást. Én mondtam neki, hogy az ügyvédi praxisomat semmiképpen nem hagynám fel, de társadalmi megbízatású alpolgármesterként például a sporttal kapcsolatos ügyeket vállalnám, tehát erre a kérdésre igent mondtam neki.

Úgy látszik egyébként, hogy nem véletlenül tartotta zöld pólóban sajtótájékoztatóját a frakcióvezető, hiszen elmondta, nem titkolt célja, hogy rövid időn belül a csúcsra érjen a Haladás.

– A Haladással, mint egy gazdasági társasággal, és mint egy élő szervezettel, napi szinten kell tudni foglalkozni. Én ezt 2006 és 2010 között megtettem. Egy kicsit visszakanyarodva az MTI kérdésére, itt emberek vannak, akiknek a lelkével foglalkozni kell, úgyhogy ez nem is elsősorban csak anyagi kérdés. A nagy tervem az az, ezt többen is tudják, szeretném a magam és a többi Haladás szurkoló álmát megvalósítani azzal, hogy a Haladás bajnok legyen. Persze nem az NB II-ben, hanem kézzel fogható, rövid időn belül az első osztályban. És ehhez nem is kellene sok pénz pluszban. Most is, az egyik legkisebb költségvetésű klubként, ha egy kicsit jobban figyelünk és jobban motiváltak a játékosok – és nem mindenki a szerződéshosszabbításával van elfoglalva tavasszal –, akkor simán megcsíphettük volna a harmadik helyet.

Olvasói sztorik