NB I

Íriszkép és vénalenyomat várható

A törvényjavaslat szerint ilyen lehetőségük lehet a jövőben a sportrendezvények szervezőinek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A sportrendezvények szervezői – ha beléptető-rendszert alkalmaznak – a jövőben jogosulttá válnak arra, hogy a jegy- és bérletvásárlók képmásából, íriszképéből, ujj- vagy tenyérnyomatából generált kódot készíthessenek és kezelhessenek – többek között erről szól az a törvényjavaslat, amelyet két Fidesz-képviselő nyújtott be a parlamentnek.

A Vas Imre és Simon Róbert Balázs által jegyzett, a sporttörvény módosítására készített indítvány kitér arra, hogy csak névre szóló belépőjegyet vagy bérletet lehet értékesíteni. A néző személyazonosságát pedig belépéskor összevetik a jegyhez vagy bérlethez hozzárendelt, a szervező által nyilvántartott adatokkal. A beléptetés során a nézők személyazonosságát egybevetik a sportrendészeti nyilvántartás adataival is, hogy az abban szereplő, kitiltott szurkolók ne juthassanak be a mérkőzésre.

Az indítvány szerint beléptető-rendszer használatának esetén a sportesemény szervezői kötelezővé tehetik az azonosításra alkalmas, úgynevezett klubkártya kiváltását. A szervezők a klubkártya kiváltásának feltételeként meghatározhatják, hogy – személyazonosítás céljából – a kártya tulajdonosának „képmásából, íriszképéből vagy vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető, titkosított, algoritmizált alfanumerikus kódot (HASH)” készíthessenek és kezelhessenek – áll az indítványban. A HASH-kód elkészítése után az ahhoz felhasznált biometrikus adatokat törölni kell.

Ha a néző személyes adatai vagy a HASH-kód nem egyeznek meg a szervező által nyilvántartottakkal, akkor a nézőt nem lehet beengedni a mérkőzésre, a beléptetés során rögzített személyes adatait viszont haladéktalanul törölni kell.

A belépőjegy, bérlet, valamint klubkártya eladásakor az azokkal belépésre jogosult személy nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét, továbbá lakcímét a szervező, valamint a szervező által megbízott, sportesemény-szervező tevékenységet folytató szervezet vagy sportszervezet belépőjegy, bérlet, illetve klubkártya érvényességének lejártát követő három munkanapig tartja nyilván – javasolja a két politikus.

Az általános indoklásban azt írják, a törvényjavaslatnak az a célja, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a fair play szellemét a lelátókon. A részletes indoklás arra is kitér, hogy bizonyos technológiák segítségével kiszűrhető, hogy a korábban rendbontást elkövető személyek más személyazonosságával belépjenek a stadionokba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik