NB I

Vissza a helyes útra

Burcsa Győző érkezése miatt Tiber László óvatos optimizmussal tekint a Videoton következő idénye elé.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Úgy kezdődött a szezon a Videoton számára tavaly júliusban, hogy már az Európa Liga-selejtező első párharcában elvérzett egy névtelen montenegrói csapat ellen, és úgy zárult idén, június első napján, hogy nem tudta kiharcolni a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét. A legkomolyabb háttérrel rendelkező magyar klub három éve bajnok volt, később főtáblára jutott az EL-ben, azóta viszont a szurkolók elpártoltak kedvenceik mellől és tüntettek az edz ellen, aki egyszerre három-négy magyar játékosnál többnek szinte soha nem ad lehetőséget.

A változások elkerülhetetlenné váltak, ennek első jeleként a portugál José Gomes bejelentette távozását, a közelmúltban pedig visszaállították a klubigazgató posztját, és kinevezték Burcsa Győzőt. A Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László szerint az élet bizonyította, hogy ez a mérce nagyon magas Gomesnek.

– Az edző kudarcot vallott. Szakmai dilettantizmusnak nevezném, amit tapasztalhattunk. Az egy dolog, hogy valaki mosolyog, vagy kifakad, de attól még nem tudjuk, milyen szakértelme van. Az élet bizonyította, hogy ez a mérce neki nagyon magas, hiszen nem tudta eljuttatni a csapatot arra a szintre, amelyre az anyagi lehetőségei és a klub kiváltságos helyzete predesztinálja. Nagyobb tudású szakemberre van szükség, mert ez a klub megérdemelné, hogy egy komoly szakember irányítsa, aki nagyobb kihívásoknak is megfelel – kezdte Tiber László.

A Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa azt reméli, hogy korábbi csapattársa, Burcsa Győző ráhatással lesz az új vezetőedzőre, hogy a tehetséges magyar futballisták kiteljesedjenek.

– Jól ismerem őt, hiszen évekig játszottunk egy csapatban. Nagyon racionális ember volt a pályán, és azon kívül is az. Azt várom, hogy beleszól a vezetőedző munkájába, ha nem látja azt a folyamatos fejlődést, aminek lennie kell. Mindenképpen előtérbe helyezi a magyar játékosokat, hiszen eddig is ezt kellett volna tenni. A középszerű portugálokat helyezze háttérbe, aztán ha lejár a szerződésük, el kell engedni őket. A fejlődési lehetőséget meg kell adni azoknak a magyaroknak, akik már bizonyítottak, de elítélendő módon háttérbe kerültek. Legyen ráhatással a vezetőedzőre, hogy ezek a magyar futballisták kiteljesedjenek. Tehetségesek, de több játéklehetőségre van szükségük.

Tiber úgy véli, szükséges volt a klubigazgatói poszt visszaállítása, hiszen rendkívül fontos a szakmai felügyelet.

– Mindenképpen jó megoldásnak tartom, már Paulo Sousa idejében kellett volna valaki, nem tudom, miért nem történt meg, de nem is az én kompetenciám ezt megítélni. Garázdálkodott a pénzzel és a posztokkal, és nem volt semmi ráhatás. Nagyon okos, hogy van egy szakmai felügyelet, van valaki, aki rászól a vezetőedzőre, ha szakmailag nem úgy csinál dolgokat, ahogy elvárható lenne. Burcsa Győző személye miatt – a játékos-mozgástól függetlenül – olyan csapatot várok, amely kiszolgálja, szórakoztatja a közönséget, visszacsalogatja a szurkolókat, és élvezhető játékot nyújt – mondta végül Tiber László.

Olvasói sztorik