NB I

A várva várt eredmények

Az élvonal egyik újonca, a másodosztály bajnoka sokat köszönhet Lucsánszky Tamás vezetőedzőnek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Keleti szelek fújtak idén az egycsoportos NB II élén. A másodvonalban a Nyíregyháza Spartacus rajt-cél győzelemmel szerezte meg az aranyérmet. Mögötte a Dunaújváros jutott vissza az élvonalba. A gólkirály is a nyírségi csapatból került ki: Bajzát Péter 25 találattal végzett az élen. Innentől a város önkormányzata 750 millió forintos támogatást ad öt évre, igen szigorú célokkal.

A DigiSport televízió kedd reggeli műsorában Lucsánszky Tamás vezetőedző elmondta: a szezonnak szinte minden percében jó volt bemenni az öltözőbe.

– Nagyon örülünk természetesen, hiszen nem ez volt a célkitűzés. Félévkor azonban változtattunk rajta, mert úgy alakult az őszi szezon, hogy feljutó helyen voltunk, tíz pont előnnyel. Át kellett alakítani az elképzelésünket – kezdte Lucsánszky Tamás.

– Bárcsak mindig így kéne mindig alakítani…
– Így van! Nagyon örültünk neki, hogy sikeresek voltunk a fél szezont illetően. A tavaszra sem lehet panasz, bár ott azért egy kis megtorpanás volt, de erről nem is érdemes beszélni, hiszen ezt a bajnokságot végig vezetve nyertük meg.

– Kondás Elemér szerint a fő okai, hogy a Debrecen bajnok tudott lenni a csapategység és a folyamatos kiegyensúlyozott teljesítmény. Hogy látja, a Spartacus esetében mi volt a kulcs?
– Én ugyan azt tudnám mondani, mint a kollegám – ezúton is gratulálok neki –, hogy nálunk is a csapategység volt a fő hajtóerő. Jó volt bemenni az öltözőbe a szezonnak szinte minden percében. A játékosok egyértelműen akarták a sikert és ezt óriási dolognak tartom, mert ez a keret nyáron lett összerakva és messze túlteljesítettük a célkitűzést.

– Edzőként titkon hitt benne a bajnokság előtt, hogy lehet majd egy ekkora durranás a vége?
– Be kell vallanom, én egy kicsit pesszimistább típusú ember vagyok, de ettől függetlenül már a nyári edzőtáborozás alatt lehetett sejteni, hogy az élmezőnyben leszünk.

– Hogy alakul a keret, mennyit kell változtatni egy jó NB I-es szereplés érdekében?
– Úgy gondolom, a keret kialakítás most még képlékeny. Ennek a csapatnak nagyon sok értéke van és nem elsősorban futballszakmailag, hanem a közösség erejét tekintve. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, de azt is, hogy mikor odakerültem a Spartacushoz, a klubot egy tetszhalott állapotából állítottuk erre a pályára. Sikerült kvalifikálni magunkat a kétcsoportos NB II felsőházába, majd az egycsoportos bajnokságot idén megnyertük. Ezt pedig figyelembe kell venni a keret kialakításánál.

– Akkor van egy értékes mag, amelyikkel érdemes számolni?
– Természetesen igen. Úgy gondolom, a sikerhez, illetve az NB I-es tagsághoz, és ott a sikeres versenyzéshez vezető út, ezt a magot megtartani. Nagyon sok értékes sportemberrel dolgoztam ebben a szezonban és úgy gondolom, hogy őket tovább kell vinni.

– Meg tudják-e tartani a már említett gólkirály, Bajzát Pétert?
– Úgy gondolom, igen. Másfél idényt dolgoztam vele együtt és csak a legjobbakat tudom róla mondani. Véleményem szerint azt a produkció, amit letett az asztalra arról árulkodik, hogy jövőre az NB I-ben is nagy segítsége lehet a Szparinak.

– Igényel változásokat a játékstílus a legmagasabb osztályban? Révész Bálint klubtulajdonos elmondta, hogy ő semmiképpen nem a bunkerstílus híve…
– Én erre azt tudom mondani, hogy nincs szebb foci az eredményesnél. Innentől kezdve ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a csapat stílusában, idő kell.

– Kicsit az Atlético Madridhoz lehet kapcsolni, amiket mondott, hiszen az eredményességgel ott sincsen hiba…
– Még egyszer mondom, nekem az eredményes foci a szép. Húsz győzelem a bajnokságban, a plusz harmincnégyes gólkülönbség, sem arról árulkodik, hogy nekünk bunkerfocink lenne.

– Az önkormányzat szép summával támogatja a csapatot, de ez feltételekhez van kötve. Az első szezonban például tizenkettedik, vagy annál jobb helyezést kell elérni a bajnokságban, illetve háromezer-ötszázas átlagnézőszámot kell produkálni. Ez vállalhatónak tűnik?
– Úgy tűnik, az. A közönség egész szezonban nagyszerű volt. Amikor idejöttem, az volt az elvárás közönségszinten, hogy jussunk fel az élvonalba és szerintem meg is tettek mindent ennek érdekében a támogatásukkal. Vágytak az NB I-es tagságra. Biztos vagyok benne, hogy olvasták ezeket a feltételek és tudják, ők ebben tudnak segíteni.

– Lehet tanulni a már látott NB I-es csapatok kieséséből? Gondolok itt a Mezőkövesdre, amely nem játszott rosszul, de eredményesen sem.
– Úgy gondolom, ez egy olyan szakma, amelyben az ember mindig tud újat tanulni. Szokták mondani, hogy az okos a más kárán tanul. A Nyíregyháza abból a szempontból más, hogy a nézők át tudják segíteni a csapatot azokon a bizonyos akadályokon, amelyek a klubra várnak az első osztályban. Azt is el kell mondani, hogy a Szparinál nagyon gyors fejlődés indult meg, és ennek meg kell felelni, minden szinten.

– Nyilvánvalóan egész más költségvetést jelent ez a klubnál egy NB I, mint a másodosztály…
– Igen, de hozzá kell tennem, hogy Révész Bálint klubtulajdonos a másodosztályban is első osztályú feltételeket teremtett nekünk. Ezt nem szabad kihagyni, amikor a sikerről beszélünk. Úgy gondolom, ő tisztában van vele, hogy mik azok a költségvetési feladatok, amik jövőre a klubra várnak.

– Ígéretek szerint milyen lesz a stadion őszre?
– Amennyire belelátok, azt hiszem, nagyon jó ajánlatok születtek az önkormányzat jóvoltából és segítséget fogunk kapni minden tekintetben. Gondolok itt például az edzőpályák létesítésére. A stadionrekonstrukciós programban is bent van Nyíregyháza. Úgy gondolom, a mostani stadion is NB I-es szintű, de ha ezt még lehet bővíteni, annak külön örülünk.

– A Nyíregyházánál klubépítés folyik. Ez megmutatkozik az infrastruktúrában, de mi a helyzet az utánpótlással? Tud-e meríteni az első osztályú csapat számára az utánpótlásból?
– Úgy gondolom, az utánpótlás terén is ötéves programot kell kialakítani, és ennek a mentén haladni. Pillanatnyilag nem látom annak lehetőségét, hogy nagymértékben lehessen meríteni az utánpótlásból az NB I-es csapat számára, de ez lenne a cél. Ehhez azonban idő kell.

– Akkor azt lehet mondani, ha jövőre itt ülünk, elégedett lenne egy tizedik-tizenegyedik-tizenkettedik helyezéssel?
– Igen. Arra azt lehet mondani, hogy sikeres NB I-es szereplés lenne.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik