NB I

Mindig a bajnoki cím a cél

„Akit a Fradi-közeg nem motivál, rossz helyen játszik” – mondta egy tévéműsorban Máté Csaba másodedző.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Ferencváros másodedzője, Máté Csaba volt a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége. A tréner többek között arról is beszélt, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a külföldi edzőknek hazánkban, és hogy mi kell a telt házas új stadionhoz. A bajnoki tabella harmadik helyen álló FTC másodedzője a szezon elején még Ricardo Monizzal dolgozott együtt.

– Ő maga is részt vett a gyakorlatok bemutatásában és vezetésében. Nála az ellenfelekkel kellett nagyon sokat foglalkozni, ez adódik abból is, hogy amikor egy külföldi edző idejön, az elején meg kell ismernie a bajnokságot és az ellenfeleket. Ilyenkor automatikusan több az ilyen feladat – mondta Máté Csaba egykori kollégájáról. Hozzátette, Monizzal nagyon sok energiát fektettek a játékosok egyéni képzésére is.

A Ferencvárosnál jelenleg a német vezetőedző, Thomas Doll munkáját segíti, de korábban Erwin Koeman mellett is tevékenykedett a válogatottnál. Van rálátása, milyen nehézségekkel küzdenek meg azok, akik más futballkultúrából érkeznek hazánkba.

– Valamelyik edző elfogadja, hogy ez egy ilyen közeg, valamelyik próbál ezen változtatni. Fontos, hogy meghallgassuk őket, mert lehetnek olyan gondolataik, amelyek előre viszik a magyar labdarúgást.

Most Ralf Zumdick és ő segíti Thomas Dollt, megvannak a feladatok és a munkakör íratlan szabályai is.

– A végső döntés és a felelősség mindig a vezetőedzőé. Ami nagyon fontos, az a lojalitás. Természetesen lehet nézetkülönbség a vezetőedző és a másodedző között bármilyen kérdésben, de amint kilépünk az edzői öltözőből egy dolgot kell képviselnünk, és be kell a vezetőedző mögé állni.

Bár még nincs vége a bajnokságnak, világosan látható, milyen utat járt be a klub a szezon során.

– Nagyon jól kezdtük a bajnokságot, majd Akeem Adams esete után visszaesett a csapat, de tavasszal újra magunkra találtunk. Az lenne a jó, ha egyenletesebb teljesítményt tudnánk nyújtani, de olyan szezonunk van, ami sem edző, sem vezető, sem játékos számára nem egyszerű feladat.

A Ferencváros két ponttal áll a negyedik Videoton előtt, június 1-jén, vasárnap 16.30-tól a Paks ellen játszik a bronzéremért és az Európa Liga-selejtezőbeli indulásért.

– Nagyon fontos lenne, hogy a csapat olyan helyen végezzen, amivel meg tudja magát mutatni a nemzetközi porondon. Ha ez nem sikerül, akkor jövőre is ennek kell lennie a célnak. A Fradi minden bajnokságnak úgy vág neki, hogy bajnoki címért próbál játszani. Ez a cél, ha nagy hátrányba kerül a bajnokság során, módosulhat, de az alapvető, hogy nemzetközi porondon kell szerepelni. A Fradi az a közeg, ahol rengeteg a néző, és ők már a mérkőzés elejétől a csapat mögött vannak. Ha valakit itt még motiválni kell, akkor érzésem szerint nem jó csapatban játszik – vélekedik a másodedző a Fradi szurkolókról, akiket szerinte ki kell szolgálniuk majd az új stadionban is. – Jobban kell szerepelni a bajnokságban, nagyon fontos, hogy az új stadiont meg kell tölteni. Szeretnénk, ha minél többször, minél több néző lenne. Emellé kell egy csapat, ami ezt eléri az eredményességével és a mutatott játékával.

Olvasói sztorik