NB I

Thomas Doll nem túl meggyőző…

Az elmúlt évek leggyengébb bemutatkozását produkálta az FTC kispadján a német vezetőedző.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyetlen győzelmet aratott első öt tétmérkőzésén Thomas Doll, a Ferencváros januárban kinevezett vezetőedzője. A német szakember a bajnokságban két döntetlent és egy vereséget ért el újdonsült csapatának kispadján, a Ligakupában a Haladás elleni első meccsen egy döntetlennel debütált, míg a visszavágót 2-0-ra nyerték tanítványai.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában a Fradi legutóbbi tíz edzőjének rajtját összegeztük. Utánajártunk, vajon az első meccseken a korábbi szakvezetőknek is ilyen halvány lett-e a bemutatkozás.

Moniz jobban kezdett

Thomas Doll előtt két tétmérkőzés erejéig Máté Csaba irányította a csapatot: mérlege felemás, ugyanis az Újpest elleni Magyar Kupa visszavágón kikapott az együttese, ezzel búcsúzott is a sorozattól, míg az utolsó őszi fordulóban, idegenben megverték a Videotont.

A decemberben menesztett Ricardo Moniz több mint egy évig irányította az együttest. 2012 őszén a Honvéd elleni vereséggel (0-2) mutatkozott be a kispadon, majd az Eger elleni is csak egy döntetlenre futotta. Ezt követően két Ligakupa-meccsen – az MTK és a Kecskemét ellen – viszont beindult a szekér, és a soron következő, Haladás elleni bajnokin is győztesen hagyta el csapata a pályát.

Egy napja volt Détárinak

Kinevezése után csupán egy napja volt felkészíteni az együttest Détári Lajosnak 2011 augusztusában. A bemutatkozás ennek köszönhetően döcögősre sikeredett, hiszen a Ligakupában a Siófok és a Pécs is legyőzte csapatát. Az első bajnokit aztán megnyerte újdonsült edzőjével a Fradi a ZTE ellen, de a Győr és Kecskemét ellen ismét vereség következett.

Détárit megelőzően Nagy Tamásnak is két meccs jutott beugró edzőként: a Haladás és a Vasas ellen sem szereztek pontot az ő irányítása alatt.

Prukner László 2010 nyarán lett a Fradi vezetőedzője: a Lombard elleni Ligakupa-meccsen gól nélküli döntetlen született, a bajnokságban viszont a Paksot és a Kecskemétet is 2-1-re legyőzte csapata. A Honvéd elleni hazai vereség megtörte a lendületet, majd a Videoton otthonából is csak egy pontot vittek haza.

A 2009 októberében kinevezett Craig Short első meccse emlékezetesre sikeredett: a Diósgyőr elleni hazai debütálás 3-1-es vendégvezetésnél félbeszakadt, ugyanis a szurkolók berohantak a pályára. A meccset 3-0-val írták jóvá a miskolciaknak, akik pár nappal később a Ligakupában is ugyanilyen arányban verték ellenfelüket. A következő három tétmeccsén azonban javított a Fradi: a bajnokságban a Győrt és a Lombardot, a Ligakupában a Nyíregyházát győzte le.

Edző Mikortól Meccs Győzelem Döntetlen Vereség Rg Kg Gk Pont
Thomas Doll 2014. január 5 1 3 1 6 5 1 6
Máté Csaba 2013. december 2 1 0 1 3 3 0 3
Ricardo Moniz 2012. augusztus 5 3 1 1 7 6 1 10
Détári Lajos 2011. augusztus 5 1 0 4 4 9 -5 3
Nagy Tamás 2011. augusztus 2 0 0 2 1 4 -3 0
Prukner László 2010. június 5 2 2 1 6 6 0 8
Craig Short 2009. október 5 3 0 2 6 9 -3 9
Bobby Davison 2008. április 5 3 1 1 9 5 4 10
Csank János 2007. július 5 2 3 0 12 4 8 9
Zoran Kuntics 2007. április 5 3 2 0 15 5 10 11
Gellei Imre 2005. november 5 2 3 0 5 3 2 9

A másodosztályban sem volt könnyebb

Még az NB II-ben került a csapat élére Bobby Davison. Az angol szakember 2008 áprilisában Csank Jánostól vette át a stafétát; bár a Bőcs és a Mezőkövesd ellen is győzött a csapata, a Kecskemét az Üllői úti 2-1-es győzelmével jelezte, nem oldott meg minden gondot az edzőváltás. A Tuzsér vendégeként aztán ismét nyert a csapat, de a soron következő hazai bajnokin a Tököl pontot tudott rabolni.

Csank János 2007 nyarán ült le másodszor az akkor NB II-es Fradi kispadjára. A BKV Előre ellen nyertek a tanítványok, de a soron következő két bajnokin a Kazincbarcika és a Vecsés ellen is csak 2-2-es döntetlenre futotta. Emellett a Magyar Kupában vívott két meccset még az együttes: a Törökbálinton egy 6-0-s sikerrel lépett tovább, a Paksot pedig egy 0-0-s döntetlennel – alacsonyabb osztályú továbbjutóként – búcsúztatta.

Zoran Kuntics még 2007 áprilisában lett a csapat vezetője: neki sem sikerült meggyőzően a debütálás a második vonalban, hiszen a Tuzsér és a Nyíregyháza ellen is csak 1-1-es döntetlenre futotta. Karcagon 2-1-re nyert a csapat, majd beindult a gépezet: Jászberényben már hetet lőtt, míg a Békéscsabát 4-0-ra ütötte ki, szintén idegenben.

Az NB I-es csapattal csak Gellei nem kapott ki

Az elmúlt években egyedül Gellei Imrével nem kapott ki az NB I-es csapat az edző bemutatkozását követő első öt tétmeccsen. A 2005 novemberében kinevezett szakember alakulata az első két bajnokiján 0-0-ra végzett a Pécs és a Debrecen együtteseivel, míg a Tatabánya és a Sopron ellen hat pontot gyűjtött. Az ötödik meccsen ismét pontosztozkodás következett: Székesfehérváron játszott döntetlent a Videotonnal.

Olvasói sztorik