NB I

Miért ilyen jó a Fradi?

Szűcs Mihály szerint a német vezetőedző, Thomas Doll személyiségében egy kicsit hasonlít Détári Lajosra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Ferencváros vasárnap, a Haladás ellen megnyerte sorozatban nyolcadik bajnoki meccsét is, hasonló szériára az 1996–1997-es bajnokság óta nem volt példa.

Annak idején a legendás Novák Dezső irányításával kezdte a szezont a Fradi, majd a menesztése és Mucha József beugrása után Varga Zoltán lett a vezetőedző. Ez volt az a szezon, amelyet a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdett a csapat, de a svéd IFK Göteborg ellen kiesett. A nemzetközi részsikerek azonban nem maradtak el, hiszen az UEFA Kupában kiejtették a görög Olimpiakoszt, majd legyőzték az angol Newcastle Unitedet is.

A bajnokságot címvédőként kezdték a zöld-fehérek, és abban az időben még létezett az a mindenki számára kedvező íratlan szabály, miszerint a tavaszi aranyérmes a Balaton partján kezdheti az új szezon. Nos, az FTC a Siófok otthonában, majd a Honvéd ellen is győzni tudott, majd jött egy vereség az MTK vendégeként. Ezt követően vette kezdetét az emlékezetes sikersorozat, amely megszakítás nélkül 12 veretlen bajnoki meccsből állt – az előző idényben ezüstérmes BVSC, valamint az örök rivális Újpest ellen is összejött a győzelem, és csak a Csepel, illetve a Debrecen otthonában kellett megelégedni a döntetlennel.

November végén nagy meglepetésre az óbudai otthona helyett biztonsági okokból az angyalföldi albérletben játszó III. Kerületi TVE ellen szakadt meg a ragyogó menetelés, de a 4-3-as kudarcot újabb nyolc veretlen találkozó követte. A Haladás otthonában 1997 tavaszán kikapott a Fradi – nem úgy, mint most –, majd újabb nyolc veretlen meccs után a Zalaegerszeg otthonában elszenvedett vereséggel zárta a bajnoki évadot.

Aki jól figyelte a felsorolást, az négy vereséget számolhatott össze, de a Fradinak ez a teljesítmény is csak a harmadik helyhez volt elegendő, hiszen a bombaerős kerettel rendelkező MTK csak egyszer kapott ki, és az Újpest is beelőzte a zöldeket, annak ellenére, hogy tavaszi meccsüket is utóbbiak nyerték. A bronzérem és a veretlenségi sorozatok nem voltak elegendőek a vezetőségnek, a szezon végén ugyanis Varga Zoltánnak is távoznia kellett.

Akkoriban a Fradi alapemberének számított Szűcs Mihály, az egykori kiváló védő, aki a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, sikeresebb időszakként él benne az előző és az azelőtti bajnokság emléke, amikor aranyérmesek lettek, illetve a következő kettő, amikor ezüstérmet nyertek, ezért most, hosszú évek távlatában ő maga is meglepődött, hogy éppen ebben az idényben nyertek nyolc meccset megszakítás nélkül.

– Hektikus időszakként emlékszem arra a szezonra, nem a legnyugodtabb évünk volt. Nagyon jó csapatunk volt, hiszen a Bajnokok Ligája-szereplés utáni idényről beszélünk. Kiestünk a BL-selejtezőből a Göteborg ellen, pedig lett volna sanszunk, majd Novák Dezső bácsit kikezdték. Szinte mindenki elkönyvelte, hogy Nyilasi Tibor lesz az utódja, minket is váratlanul ért Varga Zoltán érkezése. Azt mindenki tudta, hogy kicsoda, de a mi generációnk már nem látta őt játszani. Hallottuk, hogy Albert Flóriánnal együtt zseniális futballista volt, de nem jöttek ki valami jól. Aztán az elsöprő lendülete magával ragadta a társaságot. Pont a múlt héten voltam kint Athénban, és Hrutka Jánossal nosztalgiáztunk, óriási élményt jelentett az Olimpiakosz elleni két meccs, és persze a Newcastle elleni párharc is – kezdte Szűcs Mihály.

Az NB III Közép-csoportjában bajnok Soroksár SC szakmai igazgatója a jelenlegi csapatról, és a Fradi kiváló tavaszi meneteléséről úgy vélekedett, hogy a rend előbb-utóbb mindenhol meghozza a gyümölcsét.

– Nem úgy indult ez a tavasz, ahogy a Fradinál tervezték, de Thomas Doll kisugárzása rendkívül pozitív. Személyiségében egy kicsit hasonlít Détári Lajosra, hiszen határtalan önbizalmat sugároz, és ő is jó játékos volt. Eredményességben és szervezettségben is nagyon sokat lépett előre a csapat, ez az, ami meghatározza, hogy ilyen nyerőszériában vannak. Ami ősszel az ellenfeleknek befelé, a Ferencvárosnak pedig kifelé pattant, az most megfordult. Szerencsésebb sorozatban vannak, mint ősszel, de örök futballtörvény, hogy a szerencse amellé áll, aki többet tesz érte. A csapategység is sokkal jobb, mert a német edző jobban kezeli a magyar játékosokat. Kívülállóként úgy tűnt, Moniz idejében sokkal nagyobb volt a szakadék a külföldiek és a magyarok között. Márpedig a rend előbb-utóbb mindenhol meghozza gyümölcsét, erre talán a legjobb példa Leonardo esete, aki később jött vissza a szabadságáról, ezért korábban nem kapott semmit, most télen viszont alaposan megbüntették. Két-három napig duzzogott, aztán beállt a sorba, és tavasszal a Fradi vezéregyéniségévé vált.

A csapat összetételével kapcsolatban Szűcs Mihály kifejtette, hogy szerinte a Mateo Pavlovics, Mateos középhátvéd-páros nagyon jól kiegészíti egymást, nagyon jó összhangban van. A spanyolt korábban sokan szidták, de ezekre a kritikákra a tavaszi teljesítményével választ adott. Besics is sokkal fegyelmezettebben futballozik, nem véletlen, hogy ilyen kevés gólt kapott a Fradi, amelyben vannak olyan egyéniségek, akik közül valaki mindig betalál.

– A játékosok megérezték a vérszagot, hogy van esélyük odaérni az Európa Liga-selejtezőt jelentő helyezésre. Nyilván nekik sem mindegy, hogy rögtön külföldi riválisok ellen kezdhetik szereplésüket az új stadionban. Márpedig ha egy jó csapat elkap egy ilyen remek szériát, akkor nehéz kizökkenteni. Jova Levente is jó teljesítményt nyújtott, de tavasszal Dibusz Dénes is kiválóan véd, végtelenül nyugodt kapusnak tűnik. Gyömbér Gábor egész évben a hátán viszi az együttest, és jó húzás volt, hogy amikor Böde Dániel hullámvölgybe került, Thomas Doll megtalálta a csapat multifunkcionális játékosát Busai Attila személyében, aki a pálya szinte minden pontján nagyon hasznos tud lenni, nagy értéke a Fradinak.

Szakértőnk úgy vélekedett, ha ősszel megközelítőleg ilyen játékra lett volna képes az FTC, most két-három ponttal vezetné a tabellát.

– Mindig az állandóságnak vagyok a híve, minél tovább egyben kell tartani a keretet, de néhány poszton szükség van erősítésre, például a csatároknál. Szélső hátvéd is kellene, mindkét oldalra, pláne ha igaz, hogy a tavasszal szintén jó teljesítményt nyújtó Jovanovics eligazol, illetve nem biztos, hogy Philipp Bönig bírná a szerda-szombat ritmust. Nagyon örülök, hogy a csapat ilyen fejlődésen ment keresztül, de ha ősszel megközelítőleg ilyen játékra lettek volna képesek, most két-három ponttal vezetnék a tabellát – szögezte le Szűcs Mihály.

Bajnok lett a Soroksár

A Ferencváros fiókcsapataként működő NB III-as Soroksár SC a bajnokság vége előtt biztosította elsőségét a Közép-csoportban. Mivel a licencet is megkapták a szövetségtől, nyártól ismét a másodosztályban szerepelhetnek.

– Nagyon örülünk, hogy a tavalyi elsőség után a megerősített bajnokságban sikerült megvédenünk a címünket. Tavaly voltak olyan meccsek, amelyek megnyerésével biztosan számolhattunk, idén viszont egyetlen lefutott mérkőzésünk sem volt. Erre jó példa, hogy a Szeged és mi sem tudtunk nyerni a sereghajtó Komló otthonában – magyarázta a Soroksár szakmai igazgatója, Szűcs Mihály. – A Szeged-Grosics komoly riválisunk volt, Nyilas Elek nagyon jó munkát végzett. Nekünk fél év előnyünk van velük szemben, hiszen már tavaly télen elkezdtünk a csapatépítést. Boldogok vagyunk, és licencünk is van, úgyhogy belevágunk, és megpróbálunk az NB II-ben is jó teljesítményt nyújtani. A célkitűzésünk egyelőre a biztos bennmaradás, konkrétabbat majd akkor lehet felelősséggel mondani, ha összeállt a keretünk. Az biztos, hogy egy osztállyal feljebb kevesebbet lehet hibázni, mert az ellenfelek könyörtelenül kihasználják. Biztos lesznek erősítések, hiszen az FTC fiókcsapata vagyunk, és akik ott még nem férnek be, azok nálunk meg tudják méretni magukat, immár a másodosztályban.

Olvasói sztorik