NB I

Kapusa miatt nyert a Fradi

Diallo góljának és Dibusz Dénes védéseinek köszönhetően a Fradi 1-0-ra győzött a Haladás otthonában.
OTP Bank Liga, 29. forduló
Szombathelyi Haladás – Ferencvárosi TC 0-1 (0-0)
Szombathely, 6200 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Haladás: Rózsa – Fehér Z., Guzmics, Devecseri, Bosnjak – Simon Á., Iszlai (Dvorschák, 84.) – Schimmer (Gyurján B., 62.), Nagy G., Hrepka (Medgyes, 69.) – Radó. Edző: Artner Tamás
FTC: Dibusz – Jovanovics, Besics, Mateos, Bönig – Busai, Csukics – Jenner, Leonardo, Ugrai (U. Diallo, a szünetben) – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerző: U. Diallo (55.)
Kiállítva: Busai (93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bronzéremért harcban álló Ferencváros zsinórban hét győzelem, illetve kilenc veretlen bajnoki meccs után érkezett Szombathelyre; a hazaiak számára már tét nélküli volt a találkozó. A Fradi kezdőcsapatában mindössze négy magyar játékos kapott helyet, köztük volt a Szombathelyről igazolt Ugrai Roland is. Az egyik oldalon Halmosi Péter és Tóth Péter, a másikon pedig Mateo Pavlovics és Gyömbér Gábor hiányzott eltiltás miatt, ráadásul a Haladásnál a sérült Németh Márió játékát is nélkülözték.

Kiváló hangulatban kezdődött a Haladás szezonbeli utolsó hazai meccse, mindkét csapat kezdeményezően lépett fel, ezért az iramra nem lehetett panasz. Eleinte a házigazdáknak volt több lehetőségük, és a 15. percben meg is szerezhették volna a vezetést: Radó András tört kapura, Besics ellökte a tizenhatoson belül, de a jogos büntető elmaradt. Három perc múlva ismét a szombathelyiek fiatal csatára került ígéretes helyzetbe, de a ferencvárosiak üggyel-bajjal tisztáztak, mielőtt kapura lőhetett volna. Ezután alábbhagytak az izgalmak, leginkább a mezőnyben pattogott a labda.

A 27. percben Leonardo labdát szerzett az ellenfél térfelén, két hazai játékost is faképnél hagyott, de jól helyezett lövése megpattant Rózsa Dániel lábán, és a kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 35. percben Bosnjak külsővel bombázott kapura, ám Dibusz nagy bravúrral, vetődve védett. Egy perccel később Iszlai Bence passzát Fehér Zoltán lőtte rá, de Dibusz Dénesről kipattant a labda. A szünet előtt Iszlai közeli lövését is védte a vendégek kapusa.

A szünet után Leonardo passza után Böde Dániel fordult kapura, a hazai játékosok szerelték, de nem tudták kirúgni a labdát, ami Diallo elé került, de veszélyes lövését Rózsa kivédte. Az 55. percben szinte ugyanilyen védelmi hibát követtek el a szombathelyiek: Leonardo ívelte a kapu elé a labdát, ami megpattant Böde lábán, Devecseri Szilárdnak tisztáznia kellett volna, ehelyett csak toporgott, az érkező Diallo pedig a hálóba lőtt (0-1). A gólt követően felbátorodott a Fradi: Jenner lövésébe Guzmics fejjel beleért, de Rózsa kiütötte a kapuba tartó labdát.

A házigazdák próbálták fokozni a tempót, de nem igazán jártak sikerrel. A 69. percben egy szombathelyi szabadrúgás után kellett vetődve védenie Dibusznak, aki három perccel később Nagy Gábor lövését is hárította. A 75. percben Iszlai lőtt távolról a kapu fölé. Újabb két perc elteltével Bosnjak nagyjából harminc méterről eleresztett bombája a kapufáról vágódott ki. Kezdett magához térni a hazai együttes: Nagy Gábor lőtt a tizenhatos vonaláról, de Dibusz kivédte, majd egy szöglet utáni fejest is hatástalanított.

A 93. percben Busai Attila tíz másodpercen belül két sárga lapot kapott, mert nem adta vissza a labdát a hazaiaknak, ezért a játékvezető kiállította.

A Ferencváros remek sorozata folytatódott, hiszen megszakítás nélkül nyolcadik alkalommal győzött, és immár tíz meccs óta veretlen. Sikerüket egyrészt a gólszerző Diallónak, de leginkább a kiválóan védő Dibusz Dénesnek köszönhetik. A Haladásnál csak önmagukat okolhatják, amiért nem verték meg a Fradit, hiszen több helyzetük volt.

– Teljesen érhetetlen volt számomra Busai Attila cselekedete, nem tudom felfogni, hogyan állíttathatja ki magát valaki, mert lehet szidni a játékvezetőt, de ő ilyenkor nem tehet mást – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője. – Erősen ikszes meccs volt, amelyen inkább a Haladás állt közelebb a győzelemhez, de Dibusz kivédte a hazaiak szemét. A kapus kimagaslóan a mezőny legjobbja volt, négy-öt nagy bravúrt is bemutatott. Az első félidő első húsz percében nagy intenzitású volt a játék, éppen ezért kicsit furcsa, hogy a második felvonásban a gól után leült a meccs. Ekkor az FTC labdatartásra rendezkedett be, és ezzel a szombathelyiek nem tudtak mit kezdeni. Ilyen mérkőzésekre lenne szükség, többször elmondtam már, hogy ha sok a néző a lelátókon, az kimondottan jó hatással van a játékosokra. Sok szurkoló előtt szinte nem lehet rossz meccset játszani. Az eredmény elsősorban a Ferencvárosnak kellett, de le a kalappal a Haladás teljesítménye előtt is, amely hozta improvizatív játékát, de nem tudta értékesíteni a helyzeteit. A magyar meccseket látva kifejezetten jó iramú találkozó volt.

Olvasói sztorik