NB I

Rémálomból a sikeres valóságba

Kanta József szerint a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján Garami József senkit nem fog pihentetni az Újpest ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az élvonal 27. fordulójában az MTK idegenben győzte le 4-0-ra az Újpestet. A mérkőzés pikantériája, hogy a két csapat kedden a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján is egymás ellen lép pályára a Szusza Ferenc Stadionban. Két hónap alatt nagyot fordult a világ, mert a kiesés ellen menekülő kék-fehérekkel, akik a szombati mérkőzés és a jelenlegi forma alapján már esélyesebbnek számítanak a párharcban.

A Rangadó.hu megkeresésére az MTK csapatkapitánya, Kanta József elmondta, hogy szombaton minden összejött nekik az Újpest ellen, de ez nem jelent garanciát a visszavágóra, mert minden mérkőzés más.

– Az Újpest ellen ismét kijött a lépés az MTK-nak…
– Nagyon jól sikerült a mérkőzés. Egész héten keményen készültünk, mert tudtuk, hogy egy győzelemmel hatalmas lépést tehetünk a bennmaradás felé – kezdte Kanta József. – Mindenki tüzelte egymást az öltözőben, és a taktika nagyszerű volt. Korán sikerült vezetést szereznünk, és ez nagyban befolyásolta a találkozó alakulását. Stabilan játszottunk, és a második gólunk után az Újpest görcsössé vált. Megérdemelten nyertünk, bár szerintem nincs négygólos különbség a két csapat között. Ebből is látszik, hogy minden mérkőzés más.

– Pedig nagyon simának tűnt a találkozó!
– Végig azt éreztem, hogy az Újpest görcsösen játszik. Jó ideje nem nyertek mérkőzést, ez biztosan szerepet játszik a dologban. Mellette Kabát Péter és Simon Krisztián sem kezdett, pedig az előbbiről mondani sem kéne, hogy a legjobb újpesti játékos. Látszott, hogy a korai gól megfogta őket, mert teljesen más játékra rendezkedtek be. Számukra ez egy szerencsétlen mérkőzés volt, de megérdemelten győztünk, még ilyen különbséggel is.

– Torghelle Sándor azt mondta, ha legyőzik az Újpestet, nagy lépést tesznek a bennmaradás felé, és akkor már a Magyar Kupában sem kell pihentetni a kulcsembereket. Így lesz kedden?
– A mérkőzéstől függetlenül most a teljes csapat Józsi bácsi rendelkezésére áll, most nincs szó pihentetésről. Biztos vagyok benne, hogy a legjobb összeállításban fogunk pályára lépni kedden, ha már idáig eljutottunk a Magyar Kupában. Az elődöntő első mérkőzése óta jól alakultak az eredményeink a bajnokságban, és nyugodtabban játszhattunk. Ennek fényében most nagyon felértékelődik a kupaszereplés. A bennmaradás talán már tisztázódott, persze matematikailag még nem, de nagy lépéseket tettünk felé. Egy Magyar Kupa-döntővel meg is szépülhetne ez a rémálomnak tűnő szezon.

– A paksi Simon Attila is félénken beszélt a bennmaradásról, és Torghelle Sándor is, pedig…
– Én személy szerint nagyon óvatos típus vagyok, és egészen addig nem szeretek kimondani valamit, amíg nem biztos. De bevallom őszintén, már olyan pozícióban vagyunk, és a sorsolás is olyan, hogy mindent összevetve kilencvenkilenc százalékra mondanám, hogy megvan a bennmaradás. Ez persze nem jelenti azt, hogy a következő fordulókban már semmit nem kell tennünk a sikerért. Minden meccsünket meg akarjuk nyerni, mert idén sok rossz élményben volt részünk. Most jó passzban vagyunk, és ezt szeretnénk megőrizni. Feljebb akarunk lépni a tabellán, ha ez még lehetséges.

– A keddi találkozó előtt előny lehet, hogy kiütötték az Újpestet? Vagy ez visszafelé is elsülhet, mert a lila-fehérek felszívhatják magukat?
– Minden mérkőzés más. Nekünk szombaton kijött a lépés, de valljuk be, hogy az Újpest ritkán kap otthon négy gólt. Biztos, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz kedden. Ha egyetlen játékos is a szombati eredményből indul ki, akkor beleszaladhatunk egy nagy pofonba. Ugyanezzel az alázattal és akarattal kell játszanunk, és remélem, a csapat bizonyítja, hogy nem csak ezen az egy mérkőzésen voltunk jobbak az Újpestnél.

– Mennyit számíthat, hogy eddig esélytelenként játszhattak, teher nélkül? Most viszont már esélyesebbek, mint az Újpest…
– Szerintem egy Magyar Kupa-elődöntőben nem beszélhetünk esélyesről, vagy esélytelenről. Két hasonló típusú csapat játszik egymás ellen, ráadásul az Újpest mellett szól a hazai pálya előnye, attól függetlenül, hogy nyertünk ott hétvégén. Az Újpestnek ez az utolsó lehetősége, hogy megmentse a szezonját. A szombati mérkőzés után is finoman fogalmazva kiborultak a hazai szurkolók. Biztos vagyok benne, hogy az újpesti játékosok kárpótolni akarják a közönséget. Mi akár ki is használhatjuk majd, hogy az Újpest görcsösen bizonyítani akar. A lényeg, hogy higgadtak maradjunk, mert biztosan lesznek helyzeteink a mérkőzésen.

– Mitől tartják az emberek nagy előnynek a hazai pályát? Az első mérkőzés gól nélküli döntetlent hozott. Ha betalálnának a Szusza Ferenc Stadionban, arra az Újpestnek két góllal kellene válaszolnia. Ez minden csak nem előny!
– Ebben is van igazság. Nem is voltunk elégedetlenek az első meccs után, mert azt szokták mondani, hogy sokkal jobb, ha null-null az első mérkőzés. Győrben is ezt történt, bár hazai pályán akkor megnyertük az első meccset kettő-nullra. Az ETO a visszavágón ledolgozta a hátrányát, de egy idegenben lőtt góllal teljesen megváltozott a játék képe. Ha az Újpest esetleg vezetést szerezne, akkor is nyugodtnak kell maradnunk, mert egy góllal még mindig jobbak lehetünk. Ebből a szempontból való igaz, hogy hátrány is lehet a hazai pálya egy null-nullás első mérkőzés után. Először is meg kell teremtenünk a lehetőséget, hogy gólt rúgjunk, mert beszélni sokkal könnyebb róla. Az biztos, hogy egy igazi izgalmas kupacsata lesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik