NB I

Gól nélküli kupameccs

Az MTK és az Újpest sem talált a hálóba a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén.
Magyar Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés
MTK – Újpest FC 0-0
Hidegkuti-stadion, 1500 néző. Játékvezető: Solymosi
MTK: Groppioni – Nagy T., Kelemen, Kálnoki Kis, Poór (Fejes A., 79.) – Frank (Horváth Zs., a szünetben), Vass Á., Vass P., Kanta J. (Pölöskei Zs., a szünetben) – Eppel, Ladányi. Edző: Garami József
Újpest: Balajcza – Heris, Juanan, Ngawa, Antón – Vasziljevics, Simon K. (Zamostny, 64.), Szankovics (Lázár B., 90.), Balogh B., Szuljics – Tshibuabua (Koszovics, 74.). Edző: Nebojsa Vignjevics

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MTK némileg tartalékos összeállításban lépett pályára, hiszen az élvonalban a bennmaradásért küzd, és szükség van a kulcsjátékosok pihentetésére. Az újpestiek a legjobbakkal szerepeltek, mert ők már kis túlzással lejjebb és feljebb sem léphetnek a bajnoki tabellán, számukra a kupa lett az első a fontossági sorrendben. A vendégek kezdőjében csupán három magyar kapott helyet, a sérült Kabát Péter nem volt köztük.

A 12. percben Simon Krisztián beadása után Vasziljevics kézzel vette le a labdát a tizenhatoson belül, ezért hiába került nagy helyzetbe, a játékvezető közbefújt. A 21. percben Szuljics elől mentettek a hazaiak a tizenhatoson belül. A harmincadik percben Kanta József villámgyors szabadrúgását Frank Richárd lőtte kapura közvetlen közelről, de Balajcza nagy bravúrral védett. A hajrában némileg rákapcsolt az Újpest, de gól nem született.

A szünet után Simon Krisztián lövését Groppioni védte, ez volt a vendégek első kísérlete, amely eltalálta a kaput. Az 58. percben Horváth Zsolt ragyogó beadását Eppel középen remek érzékkel átlépte, ezáltal Vass Patrik nagy helyzetbe került, lövését Balajcza kiütötte, de éppen Horváth Zsolt elé, ám az ő kísérletét is hárította a kapus. A 66. percben Vass Ádám lökése következtében Vasziljevics a földre került a tizenhatoson belül, de nem kapott tizenegyest a vendégcsapat.

A 74. percben egy újpesti szöglet után Heris passza nagy helyzetben találta Vasziljevicset az ötös vonalán, de nem lőtt egyből, úgyhogy szerelni tudták. A folytatásban Balogh Balázs lőtt éles szögből, de Groppioni védeni tudott. A szöglet után Groppioni a labda alá futott, de Vasziljevics az üres kapu helyett mellé fejelt. Alaposan felpörgött a játék, a másik oldalon Horváth Zsolt került nagy helyzetbe, de lövés helyett cselezett, és hatástalanították.

Egy szempillantás alatt megváltozott a meccs, mindkét csapat rohamozott, de inkább az újpestiek. A 85. percben Szuljics talált a hálóba, de les miatt – tévesen – nem adták meg. Ez a néhány perc élvezetes volt, de érvényes gól ekkor sem esett.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője elemezte:

Az utolsó negyedóra elfogadhatóbb volt, de összességében a felforgatott MTK alakított ki több helyzetet. Az Újpest szinte csak Szuljics egy-egy megindulásából alakított ki lehetőségeket, egyébként gyenge támadójátékot vonultatott fel. Kíváncsian várom, ha az MTK a visszavágón komplett csapattal vonul fel, az újpestiek milyen játékot tudnak produkálni. Helyzet nélkül nem lehet meccseket nyerni.

Összességében az MTK próbált futballozni, de ebben az összetételben nem tudta megismételni, amit nyújtott a legutóbbi bajnoki mérkőzésen. Nagyon jól viszik végig a támadásaikat, de ma nem sikerültek a befejezések. Jobb mérkőzést vártam, ezzel nem lehet szórakoztatni a közönséget. Nem lesz egyszerű az újpestiek dolga. Tudom, hogy nincs még elveszve semmi, de akkor is furcsa, hogy mosolyog az edző. Én elharapnám a játékosaim torkát, mert ez a játék nem méltó az Újpesthez. Nincs is játék, csak rúgd előre és fuss, illetve egy-egy egyéni alakítás, ennyire korlátozódott a futballjuk.

Meglepő módon azt hallom, hogy kezdenek elfáradni, de nem tudom, mitől. Tomiszlav Szivics is említette, hogy sok nekik a szerda-szombat ritmus. Akkor nem tudom, mire volt jó a téli felkészülés?

Edzői értékelések

Garami József, MTK: – Nem játszottunk igazán jól. A mérkőzésnek voltak olyan szakaszai, amikor mi játszottunk jobban, volt, hogy az Újpest. A második félidőben két nagy helyzetünk volt, abból ha az egyiket értékesítjük, akkor nyerhettünk volna. Nyitott maradt a meccs, nyilván a visszavágón fog eldőlni a továbbjutás. Természetesen a cserékkel arra is gondoltam, hogy hogyan tudunk megfelelő állapotban maradni a következő meccseken ahhoz, hogy még néhány győzelmet szerezzünk.

Nebojsa Vignjevics, Újpest: – Nehéz akkor, amikor két mérkőzésen dől el a továbbjutás, és a második meccset mi játsszuk hazai pályán. Oda kell figyelnünk, hogy lehetőleg ne kapjunk gólt, hiszen nagyon sokat számíthat egy idegenben szerzett találat az MTK-nak a nulla-nullás első meccs után. Bízok benne, hogy meglesz a továbbjutás úgy, mint a Fradi ellen. Úgy éreztem, néhány játékosom fáradtabb volt a kelleténél, ez fejben is meglátszott. Azért vagyok itt, hogy ebben segítsek nekik, de mindent nem oldhatok meg helyettük sem.

Keddi eredmény

Debreceni VSC – Diósgyőri VTK 4-2 (3-1)

A további program

Május 6. kedd: Újpest FC – MTK (18 óra)

Május 7. szerda: Diósgyőri VTK – Debreceni VSC (18 óra)

Május 25. vasárnap: döntő (20.30)

Olvasói sztorik