NB I

Kiesett a bajnokcsapat a kupából

A Magyar Kupa-specialista MTK 3-3-as döntetlent játszott a Győri ETO otthonában, ezzel bejutott a négy közé.
Magyar Kupa, negyeddöntő, visszavágó
Győri ETO FC – MTK 3-3 (2-1)
Győr, 1300 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Győr: Kamenár – Svec, Lipták, Kamber (Illés D., 59.), Had – Kronaveter, Pátkai, Dinjar – Rudolf G. (Burgos, 75.), Strestik (Andrics, 58.), Varga R. Edző: Horváth Ferenc
MTK: Groppioni – Nagy T., Rodenbücher, Kelemen, Poór (Vukmir, a szünetben) – Batik (Pölöskei Zs., a szünetben), Kanta J., Vass Á. – Horváth Zs., Eppel, Ladányi (Vass P., 73.). Edző: Garami József
Gólszerzők: Pátkai (21.), Varga R. (23.), Andrics (85.), illetve Kanta J. (45., 87.), Eppel (47.)
Továbbjutott: MTK (5-3)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az első meccset 2-0-ra megnyerő MTK-nál sérülés miatt Baki Ákos, Csiki Norbert, Fejes András és Bese Barnabás, eltiltás miatt pedig Kálnoki Kis Dávid nem állt rendelkezésre. Bár az alapemberek közül Vukmir, Pölöskei Zsolt és Torghelle Sándor ott volt a keretben, de nem kerültek a kezdőbe. Hazai részről a sérült Martínez, az eltiltott Kalmár Zsolt, illetve a fegyelmi okok miatt a keretből száműzött Völgyi Dániel nem játszhatott. Az ünnepélyes kezdőrúgást a Rába ETO és az MTK egykori legendás edzője, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a 73. születésnapját ünneplő Verebes József, a Mágus végezte el.

A harmadik percben Svec pontos beadása után Rudolf Gergely lőtt a kapufa mellé. Két percben múlva Strestík lövését fogta Groppioni, majd Rudolf a kapufát találta el. A fővárosiak a kezdés pillanatában visszaálltak, nagyon mélyen védekeztek, ezért óriási területe volt a támadásépítésre a győri együttesnek. A tizedik percben Pátkai beadása után Kronaveter fejesét védte a kapus. A 14. percben Poór Patrik kísérletét hárította Kamenár. A huszadik percben villámgyors MTK-kontra futott a pályán, de a győriek kétszer is fontos pillanatban blokkoltak.

Egy perccel később Rudolf Gergely beadása kipattant a kapusról, Varga Roland lecsapott a labdára, visszagurított Pátkai Máténak, aki közelről korábbi klubja hálójába passzolt (1-0). A 23. percben Varga Roland távoli szabadrúgása bombaként csapódott a dermedten álló Groppioni mellett a hálóba (2-0). A 28. percben Horváth Zsolt, aztán Poór veszélyes lövését védte Kamenár. A 37. percben Strestík hajszálpontos emelését Groppioni ujjheggyel a háló tetejére piszkálta.

A folytatásban Kelemen Dávid kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, de a bíró nem adott büntetőt. A szünet előtt Kanta József a tizenhatos vonaláról a hálóba bombázott (2-1).

A szünet után ismét egy villámgyors MTK-ellenakció futott a pályán, Ladányi kitűnő ütemben ugratta ki Eppel Mártont, aki Kamenár lábai között a hálóba lőtt (2-2). A 64. percben Eppel a tizenegyespontról lőhetett volna gólt, de nagyon gyengén találta el a labdát. Öt perccel később Pölöskei Zsolt egymás után kétszer lőtt, a győri kapus mindkétszer bravúrral védett. A 75. percben Dinjar szabadrúgását Groppioni elvetődve hárította. A hazaiak nyomás alatt tartották ellenfelüket, szinte folyamatosan támadtak, de nem volt átütőerő az akcióikban. Aztán a hajrában Illés Dávid passzát Andrics értékesítette középről (3-2).

Ezt sem hagyta annyiban a vendégcsapat, ugyanis a másik kapu előtt Kanta József a Vass Patriktól visszakapott labdát mesterien lőtte a hálóba (3-3).

Érdekesség, hogy szombaton a bajnokságban is az MTK csapatát fogadja a címvédő Győri ETO.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott játékosa elemezte:

A két győri szélső védővel, Sveccel és Dinajrral azt csináltak a vendégek, amit akartak. Vagy passzal játszották ki őket, ha pedig futni kellett, akkor gyorsabbak voltak náluk. Az első félidőben egyébként megfontoltak, jól játszottak a hazaiak, bár már akkor is voltak jelek… Két olyan hibára gondolok, amit kihasználhatott volna az MTK. Az első hazai gólnál Rodenbüchernek ki kellett volna rúgnia a labdát, de nem tette, utána pedig Varga Roland nagyon jól megcsinálta a helyzetet. Hogy a második győri gólnál az a távoli szabadrúgás hogyan mehetett be, nem tudom.

Ami az első félidő folytatását illeti: a tizenegyest meg kell adni, nem számít, hogy vétlen a kezezés, csak az, hogy gólba tartott a labda. Utána Rudolf Gergely elől Kelemen kézzel elpiszkálta a labdát, ez pedig kiállítás. A második felvonásban megfogta a hazaiakat az MTK második gólja, ezt kihasználva a vendégek lehiggadtak, és szépen járatták a labdát. Érdekes meccs lesz a szombati, kíváncsi vagyok, a két edző mit fog játszani a csapatával, de szerintem az alaptaktika ugyanez lesz. Ha Horváth Ferenc nem tud két szélső védőt betenni Svec és Dinjar helyett, ismét bajba kerülhet az ETO.

Edzői értékelések

Horváth Ferenc, Győr: – Az első félidőben nagyon jól játszottunk, ledolgoztuk a hátrányunkat. Jó csapat vagyunk, de mindent azért mi sem bírunk el. Nagyon nehéz így játszani, ez már a második olyan meccs, amelyen nem kapunk meg tizenegyeseket. Néha azon gondolkozom, hogy kellene csinálnom egy emlékkönyvet azoknak az embereknek, akik bocsánatot kérhetnek, amiért elrontották a több hónapos munkánkat. Nehéz szakmáról beszélni, amikor ilyen döntések születnek egy mérkőzésen. Nem tudom, mit kellett volna mondani a csapatnak. Hogy álljanak vissza? Bele voltunk kényszerítve egy olyan helyzetbe, hogy folyamatosan támadjunk. A srácok mentek is becsülettel, de ez ma ennyire volt elég.

Garami József, MTK: – Nagyon jól játszott a Győr az első félidőben, nehezen találtuk meg az ellenszerét, de megúsztuk két góllal, és nekünk is voltak azért lehetőségeink. A második felvonásban jól sikerültek a támadásaink, rögtön az elején gólt tudtunk szerezni, ami megnyugtatta a játékosokat, akik utána jobban futballoztak. Nagyon sajnálom, hogy Kanta József a múlt héten nem játszhatott. Érett játékos, nagyszerű dolgokat tud a pályán, összefogja a csapatot, ráadásul időnként gólokat is rúg, ami nem mindegy. Most ő rúgta talán a legtöbb gólt a csapatban, és nagyszerűen játszott ma is. A sors iróniája, és többször előfordul, hogy a csapatok kétszer-háromszor játszanak egymással. Most is ez történik. Nyilvánvaló, hogy az egy bajnoki meccs, és nem kettő-nullás vezetéssel jövünk. Voltak jó teljesítményeink az elmúlt évben és idén is. A pécsi meccset nagyon sajnálom. Most nehéz a helyzetünk, mert a csapatok az alsó régióban foggal-körömmel hajtanak a pontokért, és nüanszokon múlik a végeredmény.

Olvasói sztorik