NB I

Megvan az új Loki-aréna üzemeltetője

Az MSE Kft-nek Debrecen városa, a helyi egyetem, és egy helyi rendezvényszervező is tulajdonosa.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Pancho Arénát már átadták, hamarosan pedig jöhet a debreceni és a ferencvárosi stadion avatása is. Ennek alkalmából a Sport TV Sportgazdaság című műsorának Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Szalay-Berzeviczi Attila, a Ferencváros igazgatótanácsának elnöke, Szekeres Tamás, az FTC-stadiont a jövőben üzemeltető LUSS Kft. ügyvezető igazgatója és András Krisztina, a Corvinus Egyetem adjunktusa volt a vendége.

Nem stadionok épülnek, hanem rendezvényközpontok, rendezvényterek – ez a műsor első üzenete. A vendégek egyetértettek abban, hogy az új arénákra már negyedik generációs futballstadionként kell tekinteni.

– Itt már nem csupán futballmeccsek lesznek, hanem fesztiválok, koncertek, kiállítások. Sőt, üzleti érdeklődők is vannak, az egyik autós cég például az új stadionunkban akarják bemutatni az új modelljüket – fogalmazott Kósa Lajos. – A célunk, hogy éves szinten a stadionban lefoglalt egyéb eseménynapok száma legalább harmincöt-negyven legyen. Arra ma már nagyon drága stadiont építeni, hogy csak futball legyen benne. Aki vagy, süket vagy szándékosan félrehall mindent, annak persze jó érv, hogy csak a focira használnak egy ilyen létesítményt. Ma már mindenki több funkcióra építi az arénáját. Azt gondolom, másfél-két millió emberenként szükség lenne egy-egy ilyen létesítményre. Annyira nem vagyunk szegények, hogy a fővárosban ne legyen egy minden igényt kielégítő, húszezres aréna. Ott is meg lehet tölteni, ahogyan egy négyszázezres agglomerációs Debrecenben is. Ráadásul költséghatékonyan dolgoztunk, a külföldi kivitelezők húszmilliárd forintért vállalták volna az építkezést, mi magyar kivitelezőkkel, magyar szellemi termékekkel tizenkét és fél milliárdból kihoztuk. Az üzemeltetésből is lehet pozitívumot kihozni.

Az üzemeltetést eltérően képzeli el a két klub. A Ferencváros arénáját az ezen a téren már tapasztalt Lagardere cég üzemelteti majd.

– Az árképzést a magyar piacokhoz kellett alakítani, de voltak olyan területek, ahol a Lagardere eltérően gondolkozott – fejtegette Szekeres Tamás. – A kiemelt ügyfelek vendéglátásánál például azt mondták, ez exkluzív terület, az jöjjön, aki megteheti, cserében pedig olyat kap, ami minden igényt kielégít. A számokat majd egy év után elemezzük, akkor lehet megnézni, milyen döntéseket hoztunk az elején. Meg kell találnunk a piaci rést, azt a szegmenst, ahol a versenytársakhoz képest más, jobb lehetőséget tudunk kínálni.

Szalay-Berzeviczi Attila hozzátette, a Lagardere nagy lehetőség a Ferencváros számára, hiszen nyugati típusú lesz a reklámfelületek értékesítése, illetve az anyacég nyugati csomagjait is igénybe lehet venni, továbbá a klubnak évtizedre előre tervezhető lesz a bevétele. Az igazgatótanács elnöke ugyanakkor kiemelte, a névhasználat szigorú feltételekhez kötött, a klub és az üzemeltető rögzítette a szabályokat, az Albert-stadion esetleges átkeresztelése csak közös döntés után születhet meg.

Debrecenben viszont magyar kézbe került az üzemeltetés. Kósa Lajos ugyanis bejelentette: a jövőben az MSE Kft. működteti az új stadiont.

– Mi is tárgyaltunk a Lagardere-rel, de a cég nagyobb volumenű városokban dolgozik. Kétszázezres településen ugyanannyi tapasztalatuk van, mint nekünk. A vak vezet világtalant jellegnek nincs értelme. A száz feletti eseménynap egy másik modell, ezt ők is megmondták. Konzultációs partnernek szerződtünk a Lagardere-rel, az üzemeltetést viszont rábíztuk az MSE Kft-re. A cégben Debrecen városa és a helyi egyetem huszonkét-huszonkét százalékos tulajdonos, a fennmaradó ötvenhat százalék pedig egy debreceni rendezvényszervező cégé.

András Krisztina még kiemelte, a két város több területen is hasznot húzhat az új létesítményekből.

– Debrecen például meríthet a lokálpatriotizmusból, a Ferencváros pedig abból, hogy egy nemzetet átható márka, annak nyújthat szórakozást. Debrecennek nagy lehetőség a helyszín, a Nagyerdő, a közösségi területeken, így például a kultúrában pedig mindkettő példamutató lehet, ahogyan az utánpótlás-nevelésben is.

A Sport TV Sportgazdaság című műsora április 25-én, pénteken 21:15-től látható a Sport1 csatornán.

Korábban írtuk:

Megkapta a használatbavételi engedélyt pénteken a debreceni Nagyerdei Stadion – közölte az MTI-vel a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós (NSR) Kft. kommunikációs vezetője.

A stadion teljesen elkészült, akár máris fogadhatná a vendégeit – tette hozzá Krecz Tibor megjegyezve, hogy a május 1-jei stadionavatóra rendkívüli az érdeklődés. A 20.340 fős befogadóképességű Nagyerdei Stadion megnyitójára 160 pótszéket is betesznek, így 20.500-an követhetik nyomon a helyszínen az eseményeket.

Olvasói sztorik