NB I

Thomas Doll illik a Fradihoz

Orosz Pál vezérigazgató elmondta, hogy Leonardo és Besics, de akár Pavlovics és Jenner is maradhat, de nyáron tovább szeretnék erősíteni a csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Thomas Doll elégedett volt a hétvégén, hiszen a Ferencváros labdarúgói úgy győzték le a Honvédot, ahogy a német szakember előzőleg elképzelte. A Fradi pontszámban beérte a Videotont, így fél lábbal ott van a dobogón, és harcol az Európa Liga-indulást érő helyezésért. A Ligakupa elődöntőjében szerdán a Diósgyőrrel játszanak a zöld-fehérek. A klub vezérigazgatója, Orosz Pál a DigiSport kedd reggeli műsorában beszélt arról, hogy a télen érkező német tréner tökéletesen passzol a Fradihoz – néhány hónappal ezelőtt Ricardo Monizról is pontosan ez mondta –, valamint kitért arra is, hogy a nyáron további erősítések érkezhetnek a csapathoz.

– Innentől kezdve már csalódás lenne nem a dobogón végezni?
– Természetesen csalódás lenne, hiszen már olyannyira elérhető közelségben van, hogy tulajdonképpen azonos pontszámmal ott vagyunk a dobogón. Jó a sorsolásunk is, de azért nehéz meccsek következnek. Nagyon jó szériában vagyunk, de mindenkit óva intek attól, hogy emiatt mindenkin át fogunk gázolni. Van olyan csapat is, amely a kiesés ellen küzd, és fogunk még játszani vele, úgyhogy nagyon össze kell kapnunk magunkat – kezdte Orosz Pál.

– A Doll-korszak első négy meccse után gondolta volna, hogy most itt fog tartani a csapat?
– Abszolút! Azok a meccsek is nekünk álltak, és csak rajtunk mentek el, gondolok a Győr és a Debrecen elleni mérkőzésre. Bíztam a jó eredményekben, és úgy gondolom, nagyon jó irányba haladunk.

– A tavasz játékosa eddig Leonardo?
– Nem feltétlenül mondanám azt, hogy csak ő. Kiemelném Gyömbér Gábort is, aki nagyon jó teljesítményt nyújt, és nem véletlenül lett ő a csapatkapitány. Lipcsei Péterrel beszélgettük éppen, hogy a legjobb helyen van a karszalag. Nem csak őket emelném ki azonban, hanem az egész csapatot. Végre egy csapat vagyunk, és egymásért is küzdenek a srácok. Természetesen Leonardo is nagyot változott, előnyére.

– Leonardo sorsa a Fradiban egyértelmű?
– Igen. Egy fantasztikus képességű játékosról van szó. Azt már nem az én kompetenciám eldönteni, hogy magyar színekben folytatja-e a jövőben. A magyar labdarúgásnak mindenképpen szüksége van ilyen kreatív, nagy tudású játékosokra, és nagyon fontos, hogy az ilyen labdarúgókat megfelelőképpen védjük a pályán.

– Sikerült megerősíteni a védelmet tartósan is? Pavlovics vagy éppen Besics megtartható a nyáron?
– Besics nem kérdés, hiszen neki kétezer-tizenhat nyaráig szerződése van a Ferencvárossal. Ha valaki hoz egy szabad szemmel jól látható összeget, amiből tudunk venni egy másik Besicset, meg még másik játékost, akkor persze beszélgethetünk róla. Ez mindenképpen euró-milliókban értendő. Pavlovics kapcsán az a kérdés, hogy vissza kell-e mennie a Werder Bremenhez. Tárgyalunk a brémaiakkal, van rá esély, hogy maradjon, és ő is szeretne maradni.

– A magyar igazolások mennyire váltak be?
– Szerintem Dibusz nagyon bevált. Ugrai egy út elején van, és én nagyon hiszek benne. Laczkóval majd meglátjuk, hogy mi lesz. Ő egyelőre nem azt hozta, amit vártunk tőle, de ez ilyen dolog, nincs ezzel baj. Van még hátra öt forduló, ha lesz lehetősége, biztos akar bizonyítani. Nyilvánvalóan lesz játékosmozgás a nyáron, mert szeretnénk erősíteni a keretet. Ha úgy alakul a sorsunk, hogy indulhatunk a nemzetközi porondon, akkor mindenképp szükségünk van erősítésre.

– Mely posztokon kell erősítés a nemzetközi porondra?
– Úgy vélem, mindenféleképpen gólerősebbnek kellene lennünk. Böde Dánielen óriási teher van, ha neki épp nem megy a játék, akkor gólszegényebbek vagyunk. Az elmúlt időszakban azonban talán ez még csak ez sem mondható, hiszen hoztuk a meccseket. A koncepció viszont az, hogy a támadósorban erősödnünk kell.

– Mi lesz a stratégia az igazolások terén?
– Állandó kérdés a Fradinál, hogy hány légiós van, de lehet látni, hogy szép számmal érkeztek magyar játékosok is. Sokszor elmondom, ha például jobb áron meg tudok szerezni a holland U21-es Európa-bajnok Jennert, mint egy magyar játékost, akkor nyilván az anyagi szempontokat is figyelembe kell venni. Hosszú és középtávon természetesen az a cél, hogy egyre több magyar játékos legyen, ezért is hozzuk a fiatal játékosokat, és a jövőben is szeretnénk tehetséges magyar fiatalokat igazolni.

– Julian Jenner él-hal a Fradiért, de közben nagyon nagy marhaságokat tud csinálni…
– Ez így van. Az MTK-meccs után leültünk vele beszélgetni, és voltak következményei házon belül annak, amit csinált. Hátra van öt forduló, minden rajta múlik. Lehet bizonyítani és gólokat lőni. Amikor valakinek lejár a szerződése, akkor fejben ott kell lennie, a pályán és azon kívül is úgy kell teljesítenie, hogy a szerződését megújítsa a klub.

– Feltűntek már ígéretes fiatalok Nagy Dominik és Péter Antal személyében. Hogy látja az ő jövőjüket a következő évek Fradijában?
– Ők még nincsenek készen arra, hogy kezdőként pályára lépjenek a Ferencvárosban bajnoki mérkőzéseken. Reméljük, hogy el fognak odáig jutni. Thomas Doll hisz ezekben a játékosokban, és úgy gondolja, van bennük lehetőség. Sok múlik persze a játékosokon is. Nem kell azt várni, hogy valaki felkerül az első csapat keretéhez, és onnantól kezdve meg van oldva az élete. Úgy kell teljesíteniük, hogy odakerülhessenek, hiszen gyerekkorukban futballisták szerettek volna lenni, és egy olyan lehetőség előtt vannak, hogy a Ferencváros első csapatában játszhassanak. Ennél nagyobb lehetőséghez nem fognak jutni, úgyhogy minden rajtuk múlik.

– Figyelik a kölcsönadott Orosz Márkot és Batik Bencét?
– Figyeljük őket, és számítunk rájuk. Remélhetőleg jövőre velünk lesznek.

– Idegenben jobban szerepel a csapat, mint otthon. Ezen az új stadion segíthet?
– Természetesen! Azt szoktam mondani, hogy nem volt most otthonunk. A Puskás-stadionban játszottuk a meccseket, de aki a sportban otthon van, az tudja, hogy a hazai pálya miliője egészen más dolog. Óriási differencia lesz, és nagyon nagy lökést fog adni a csapatnak, hogy egy ilyen csodálatos stadionban játszhat jövőre.

– Legutóbb azt ígérte, hogy a megnyitóra Bajnokok Ligája-győztes csapat érkezik…
– Abban egészen biztos vagyok, hogy Bajnokok Ligája-résztvevő csapat fog érkezni. Majd meglátjuk, hogy győztes, vagy sem. Reméljük, nagyon jó mérkőzést fogunk játszani. A lényeg, hogy telt ház előtt játszhassunk, és nem csak a nyitómeccsen, hanem a bajnoki mérkőzéseken is. Az a nemzetközi tendencia, ha valahol egy új stadion épül, akkor a nézőszám jelentősen megnő az első évben. Ha a csapat hozza azt, amit elvár tőle a közönség, akkor ez a nézőszám meg is marad. Az a célunk, hogy a hazai mérkőzéseinken húszezer néző előtt játszhassunk.

– A bajnokságban és a Ligakupában a Diósgyőr következik, ezek kulcsmérkőzések lesznek…
– Fontos mérkőzések, de akik focistának készülnek, azok azért mennek futballistának, hogy ilyen meccseket játszanak. A tét nélküli meccsek nem jelentenek semmit, akkor kell felpörögnie egy csapatnak, ha tét van. Az egész csapat nagyon várja már ezeket a mérkőzéseket.

– Miközben a dobogóra hajt a Ferencváros, a Ligakupa megvédése mekkora jelentőséggel bír?
– Nagy jelentőséggel. A Ligakupában lehetőséget kapnak olyan játékosok is, akik a bajnoki meccseken nem biztos, hogy kulcsszerepet kapnak. Nekik bizonyítaniuk kell. A Ferencvárosnak teljesen mindegy, hogy melyik címért harcol, mindenhol maximálisan kell teljesítenie. Ha maximálisan teljesítettünk, akkor nyugodtan alhatunk.

– Hány ponttal kalkulálnak ahhoz, hogy a bajnokságban meglegyen a harmadik hely?
– Nem számolgattunk pontokat. Thomas Doll-lal arról beszéltünk, hogy mindig a következő meccsre figyelünk oda, és ami tőlünk telhető, azt megtesszük. Minden meccsre úgy megyünk, hogy szeretnénk megnyerni. Úgy gondolom, a sorsolásunk nem a legnehezebb, de olyan szempontból még nehéz is lehet, hogy a kiesés ellen küzdő csapatok százszázalékosan oda fogják tenni magukat. Főleg, amikor a Ferencváros ellen kell játszani, az mindenkinek extra motiváció. Nagyon észnél kell lennünk, de ha olyan összeszedettek leszünk, és Gyömbér Gábor így vezeti tovább a csapatot, akkor szerintem rendben leszünk.

– Thomas Doll mely tulajdonságait emelné ki, amelyek a Fradi szempontjából a legfontosabbak?
– Olyan embert találtunk, aki figurájában, szakmai tudásában és az egész élethez való hozzáállásában illik a Ferencvároshoz. Nagyon jó dolog, hogy komoly játékosmúltja van, tehát tudja a játékosok lélektanát. Ugyanakkor nem lesz valaki Bundesliga-bronzérmes edző, tehát fiatal kora ellenére nagy szaktudású ember. Beszélgettünk arról, hogy belátható idő belül nemzetközi kupában a főtáblán szerepeljünk.

– Ezek szerint bevált az új tréner, és hosszútávon számol vele a Fradi?
– Mindenféleképpen, és ő is velünk.

Olvasói sztorik