NB I

Otthon bizakodhat a Videoton

Az elmúlt években kihasználták a hazai pálya előnyét a székesfehérváriak a Debrecen ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Igazi rangadót hoz az élvonal 22. fordulója: a listavezető Debrecen a második helyezett Videoton otthonába látogat vasárnap délután. A hajdúságiak 45 pontot gyűjtöttek eddig, míg a bajnoki címre áhítozó székesfehérváriak 38 egységgel várják a folytatást.

A két alakulat ebben a szezonban eddig egyszer találkozott: Debrecenben 2-1-re nyert a Loki, de a Rangadó.hu összeállításából kiderül, hazai pályán jóval magabiztosabban szerepelt a Videoton a keleti rivális ellen a közelmúltban.

Címvédőként egy pofon

A Videoton 2011 nyarán ünnepelte első bajnoki címét. A nagy siker évében a huszadik fordulóban találkozott egymással a címvédő DVSC, és a Videoton a székesfehérváriak pályaválasztásával. A hazai együttesnek nem adott nagy lökést a 2-1-es bajnokverés, hiszen a következő fordulókban több pontot is elbukott, ám végül ez is elég volt az elsőség megtartásához. A Debrecen a következő szezonban visszavágott a trónfosztásért: 2012 márciusában idegenben, a Sóstói Stadionban nyert 1-0-ra.

Azóta háromszor bosszulta meg a hazai vereséget a székesfehérvári csapat. 2012 nyarán Székesfehérváron rendezték a Szuperkupa-mérkőzést, és bár a találkozón a Debrecen korán vezetéshez jutott – Bódi Ádám a második percben volt eredményes –, Kovács István egyenlített a hajrában. Több gól már nem született, így tizenegyes-párbajban dőlt el a kupa sorsa, és végül a hazaiak nyertek 5-3-ra.

A 2012–2013-as szezonban további két Debrecen elleni rangadónak adott otthont a Sóstói Stadion: a bajnokság 12. fordulójában magabiztos, 3-1-es hazai győzelem született – Torghelle Sándor, Oliveira és Nemanja Nikolics góljaira csak Coulibaly tudott válaszolni a vendégek részéről –, és a Ligakupa negyeddöntőjében is a Videoton nyert, Nikolics góljával.

Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség Gólkül.
Székesfehérváron 5 3 0 1 7-4
Összesen 11 4 1 6 11-14

Idegenben nem megy

Saját pályáján kívül már nem ilyen magabiztos a Videoton: Debrecenben az elmúlt négy szezon során nem tudott nyerni, sőt döntetlent is csak egyet tud felmutatni – a tavalyi Ligakupa-negyeddöntőben 0-0-ra végeztek a csapatok, amivel a székesfehérváriak jutottak tovább. A 2010-es debreceni Szuperkupa-mérkőzésen 1-0-ra nyert a Loki, és a bajnokságban is rendre a Debrecen győzött: három éve 3-1-re, a két évvel ezelőtti, a tavalyi és a mostani szezonban pedig 2-1-re.

A gyenge idegenbeli mutatónak köszönhetően összesítésben még mindig a Debrecen felé billen a mérleg: a legutóbbi tizenegy találkozón összesen hat alkalommal nyertek a hajdúságiak, négy Vidi-győzelem született (közte egy tizenegyes-párbajban), és csak egyszer végeztek döntetlenre.

Olvasói sztorik