NB I

Potyagól, kiállítás, öngól, tizenegyes, kiütés…

Rendkívül eseménydúsra sikeredett a Debrecen, és az ősi rivális Nyíregyháza Magyar Kupa-visszavágója, amelyet végül a címvédő nyert meg 6-1-re.
Magyar Kupa, negyeddöntő, visszavágó
Debreceni VSC-TEVA – Nyíregyháza Spartacus 6-1 (3-1)
Debrecen, 2500 néző. Játékvezető: Oláh G.
DVSC: Verpecz – Bernáth, Króner, Brkovics, Vadnai (Dombi, 63.) – Kovács Á., Spitzmüller, Ludánszki (Bódi, a szünetben), Ferenczi J. – Seydi (Kulcsár T., 58.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Nyíregyháza: Ovszijenko – Polényi, Rubus, Jánvári (Benkő, 66.), Patály – Máté J. (Kákonyi, 43.), Kis R., Csordás, Reznek, Szilágyi P. – Molnár M. Edző: Lucsánszky Tamás
Gólszerzők: Seydi (6.), Sidibe (38., 78. – a másodikat tizenegyesből), Ferenczi J. (45.), Króner (53.), Kulcsár T. (65.), illetve Króner (öngól 29.)
Kiállítva: Polényi (37.)
Továbbjutott: Debrecen, kettős győzelemmel (9-2)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ősi riválisok találkoztak a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján, de a debreceni és a nyíregyházi vezetőedző is tartalékosan küldte pályára csapatát, hiszen a továbbjutás már a DVSC 3-1-es idegenbeli sikerét hozó első meccsen eldőlt.

Ennek ellenére alaposan bekezdett a Loki, hiszen előbb Sidibe 17 méterről, középről leadott lövése suhant el a jobb felső sarok mellett, majd Bódi Ádám közeli kísérletét blokkolta egy védő. A hatodik percben Ludánszki beadását követően Seydi 15 méterről, félfordulatból, gyönyörű mozdulattal a hálóba bombázott (1-0).

A 17. percben Reznek hajszálpontos ívelésével Molnár Marcell megindult, de még mielőtt nyolc méterről, tiszta ziccerben lőtt volna, Króner szögletre mentett előle. A 23. percben egy lapos labdát az ötösön berobbanó Szilágyi Péter elől az utolsó pillanatban tisztázott Króner. Nagy mentés volt, mert az ex-debreceni játékos az üres kapura lőhetett volna. Hat perc múlva egy nyíregyházi szabadrúgás után középen ide-oda pattogott a labda, végül Máté Jánosról az ötös magasságában éppen Króner lábára pattant, onnan pedig a hálóba (öngól, 1-1).

A 36. percben Ferenczi Jánost senki nem támadta, ezért 17 méterről lőtt, nem sokkal ment a kapufa mellé. Egy perccel ezután Kovács Ádám éles szögből leadott lövését nagy bravúrral, vetődve védte Ovszijenko, de a kipattanó Sidibe elé pattant, akinek gólba tartó lövését az elcsúszó Polényi kézzel kiütötte. A bíró piros lapot és tizenegyest adott, amit Sidibe magabiztosan a bal alsó sarokba passzolt. A kapus érezte az irányt, de nem érte el (2-1).

A szünet előtt tovább növelte a különbséget a házigazda: Seydi remek ütempasszával Ferenczi János a leshatáron kilépett, majd 15 méterről gyengén lőtt, de a labda Ovszijenko hóna alatt becsúszott a kapuba (3-1). A viszonylag jó színvonalú első félidőben a debreceniek kezdtek aktívabban, többet birtokolták a labdát, de a Szpari kontrái rendre veszélyesek voltak. A kapu elé nagyjából ugyanannyiszor került a két csapat, de míg a hazaiak többnyire lövéssel fejezték be az akciót, a szabolcsiakat az utolsó pillanatban többször is szerelték, vagy elpepecselték a lehetőségeiket. A kiállítás után azonban már semmilyen ellenállást nem tudtak kifejteni a vendégek, és átgázoltak rajtuk a hazaiak.

A fordulás után Kovács Ádám lőtt 17 méterről nem sokkal a kapufa mellé. Az 53. percben Bódi harmincméteres szabadrúgását Ovszijenko nagy bravúrral kiütötte a léc alól, de éppen Króner elé, aki 12 méterről a fekvő kapus felett a kapuba fejelt (4-1). Két perc múlva Bernáth beadását a rövid oldalon Sidibe ígéretes helyzetben megcsúsztatta, de végül nem lett veszélyes a fejes. Szinte felborult a pálya, majdnem mindig az emberhátrányban játszó vendégek térfelén járt a labda.

A 65. percben Bódi szögletét Sidibe sarokkal, gyönyörű mozdulattal Kulcsár Tamáshoz passzolta, ő pedig a tizenegyespontról Ovszijenko mozgásával ellentétesen a kapu közepébe lőtt (5-1). Három perccel később Sidibe tíz méterről a kapu fölé lőtt. A 75. percben Bódi szögletét Sidibe a fejelte kapura 13 méterről, a nyíregyházi hálóőr nagy bravúrral a keresztlécre tolta a labdát, a lepattanót pedig egy védő kirúgta. Ezután Dombi 17 méteres lövése megpattant, így lett jó Spitzmüllernek, aki az ötös sarkáról a keresztlécet lőtte telibe!

Nem volt megállás: Dombi beadását a középen magasra emelkedő Sidibe tíz méterről a hálóba fejelte (6-1). Az NB I listavezetője tehát alaposan ellátta a másodosztály éllovasának baját, persze a nagy különbségű végeredmény kialakulásához nagyban hozzájárult az első félidőben történt kiállítás is.

– Gólzáporos meccs volt, de Seydi korai találata miatt már az első percekben eldőltek a legfontosabb kérdések, ezután pedig jöttek folyamatosan az újabb gólok – kezdte elemzését a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC vezetőedzője. – A hazai vereség miatt a Nyíregyháza sem az alapcsapatával állt ki, mégis úgy gondolná az ember, hogy az NB II-es listavezető sokkal nagyobb erőbedobásra készteti a riválisát. Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán érdemes alkalmazni, fizetni azokat a játékosokat, akik most pályán voltak a Spartacusnál, mert ez a mentalitás és hozzáállás borzasztó volt. Ha az én csapatomban ilyen hozzáállást tapasztalnék, azok az emberek soha többet nem játszhatnának. A hazaiak sorra rugdosták a gólokat, nem volt azonos súlycsoportban a két csapat. A vendégeknek nem lett volna szabad így feladniuk, hiszen lehet veszteni, de nem így, hanem emelt fővel, ebből pedig megalázás lett. A második félidő demoralizáló volt a Nyíregyházára nézve. A szélen akkor mentek el a debreceniek, amikor akartak. Amikor a nyíregyháziak szereztek egy labdát, rögtön eladták. Vajon mit csinálnak egész héten?

A további program

Március 26. szerda

18 óra: Diósgyőri VTK – Lombard Pápa (2-2)

18 óra: Győri ETO – MTK (0-2)

18 óra: Újpest FC – Pécsi MFC-Matias (3-1)

Olvasói sztorik