NB I

Kötelező a harmadik hely

Csank János szerint a magyar válogatott játékosai még az ebédlőben is tolódni fognak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap kisorsolták az első 24 csapatos Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait, amelyekből az első két helyezett mellett a legjobb harmadik is eljuthat a 2016-os franciaországi tornára, a többi harmadik pedig pótselejtezőn vehet részt. A korábbi szövetségi kapitány, Csank János a DigiSport televízió kedd reggeli adásában latolgatta a magyar válogatott esélyeit. A Vác mestere kifejtette, hogy amennyiben stabil védekezést tud majd hozni a csapat, és egyéni hibák sem lesznek, akkor nem lesz könnyű felbontani a magyarok védekezését.

– Először lesz huszonnégy csapatos az Európa-bajnokság. Mondhatjuk, hogy ugyanolyan nehéz lesz bejutni, mint kimaradni?
– Bejutni, vagy bajnokságot nyerni minden országban vagy osztályban nehéz. Kétségkívül jelentős előny, hogy már harmadikként is be lehet kerülni. Nagyobb az esély, ez egyértelmű – kezdte Csank János.

– Mennyire óvatosan tekint előre? Ha a játékosok értékét nézzük, akkor ebben a csoportban mi csak az ötödikek vagyunk.

– Ezekben én annyira nem hiszek. Tegnap is néztem egy angol második ligás meccset, és vannak olyan játékosok, akiktől nem ájulnék el, akkor sem, ha itt az NB I-ben játszanának. Az ilyen adatokból mindig rosszul jövünk ki, de kétségtelenül a pályán dőlnek el a dolgok. Tény, hogy mi szeretünk nagyon hamar tervezni, túlzottan is. De ez valahol jogos is, hiszen kell egy optimista gondolkodás. Egyébként én is úgy érzem, hogy van sanszunk. Az első kalapból a görögöket jó csapatnak tartom, de extra játékosaik nincsenek. A románokat és a szlovákokat nem szerettem volna, de sajnos az előbbit kihúztuk. A legutóbbi budapesti meccs alapján szerintem van sanszunk. Nem hinném, hogy a játékvezető, vagy a védelmünk még egyszer olyan hibát követne el, mint azon a találkozón. Azt a meccset hozni kellett volna. Én ismerem a románokat, voltam is ott edző, és nem írnám le őket. Most vannak ilyen pletykák, hogy nincs válogatottjuk, de nagyon jó mentalitásúak, sok jó futballistájuk van. Ha elkapják a fonalat, akkor egy nagyon veszélyes csapat.

– Az Európa-bajnokságra való kijutáshoz milyen úton vezet számunkra az út?
– A görög egy rendkívül jól motivált nép, bár hullámzik kicsit a teljesítményük, de ha elkapják a fonalat, akkor fel is gombolyítják azt. Ebből a kalapból szerintem a görögök ellen itthon is van sanszunk nyerni. Kint már nem olyan egyszerű, de a döntetlen is benne van, ahhoz viszont extrát kell nyújtania a magyar válogatottnak, mert közepes teljesítménnyel nem lehet eredményt elérni a románok és a görögök ellen. Az észak-írek nekem kicsit sötét lovak, míg a finnekről megvan a véleményem, de most fel is értékelődött a jövő heti barátságos meccs szerepe. Mostanában kevésbé figyeltem a finn csapatot, de régebben azért Litmanen-féle futballisták játszogattak ott. Sok olyan futballista van az északi országokból, akik jó bajnokságokban edződnek, ráadásul jó mentalitásúak, és fizikálisan is erősek, tehát jó ellenfelek.

– A finnek a világbajnoki selejtezőcsoportjukban a spanyolok és a franciák mögött a harmadik helyen végezetek…
– Itt most a harmadik hely kötelező. Azon kívül már negatív a dolog, de azért jobb lenne a második hely. A görögök esetében mindenki másként nézi a dolgot, mert nincs akkora nevük, mint az első kalap többi résztvevőjének.

– Ha megnézzük, ki a görögöknél a legnagyobb név, akkor Papasztatopulosz, a Borussia Dortmund belsővédője, aki csak sérüléshullámok alkalmával tud a németek kezdőcsapatába bekerülni.
– Vannak nagyon jó futballistáik, de nálam kategóriában nem nagyon verik a magyarokat. Egy-két jobb futballistájuk van, de a pályán tizenegyen vannak, és most nem érzem őket olyan erősnek, még kapusposzton sem, mint régen, amikor még Nikopolidisz védett.

– A szavaiból úgy veszem ki, hogy a románoktól jobban tart, mint a görögöktől…
– Mindenképpen. Engem meglepett, hogy itt Budapesten gyengén játszottak. Ismerem a stílusukat, a mentalitásukat. Nagyon nehéz ellenfelek. Régen vertük meg őket. Emlékszem, amikor főiskolás voltam, és néztük a román mérkőzéseket Debrecenben, és eszméletlenül rossz meccsek voltak. Később aztán robbantak, és nagyon jó futballjuk lett.

– Milyen játékot vár Pintér Attila válogatottjától?
– Nyilván nem tud senki kibújni a bőréből. Pintér Attila keze alatt a Győr egy jól megtervezett játékot játszott, ahol a védekezés meg volt szervezve. De ez ma már alapdolog. Nézzük meg a budapesti román meccset, ha ott jobban meg van szervezve a védekezés, akkor nem kapjuk azt a buta gólt a találkozó végén. Pintér Attila ezekre nagyon oda fog figyelni, és a játékosok még az ebédlőben is tolódni fognak. Biztos vagyok benne, hogy ha ezt tudják majd hozni, és nem lesznek egyéni hibák sem, akkor nem lesz könnyű felbontani a magyar védekezést. Hogy abból hogyan tudnak majd elindulni, az ellenféltől is függ. Bízom benne, hogy tudjuk majd uralni is a játékot. Relatíve a Győrnek labdabiztos a játéka, sokpasszos játéka van, gondolom Pintér Attila a válogatottnál is ezt akarja majd megvalósítani. Remélem, nem lesz könnyű majd elvenni tőlünk a labdát, mert ezek az ellenfelek le fognak minket támadni bárhol. Remélem, tudunk majd dominálni.

– Vannak olyan játékosok, posztok, ahol sejteni véli, hogy kik lesznek Pintér Attila kulcsemberei?
– Ilyen mélységekbe nem mennék bele, mert most van ez a ligaválogatott variáció, hogy itthon edzegetnek az NB I-es játékosok. Azért a magyar válogatott jó része a külföldön játszó futballistákból áll. Pozitívum volt, hogy a csapat el tudott menni a törökországi edzőtáborba, így semmiképpen sem a nulláról indulnak a finnek ellen. A játékosaink talán jobban fogják egymást ismerni, ha többet vannak együtt, és majd kitalálják egymás gondolatait is talán. Nem tudom a választ őszintén szólva, de Pintér Attilának biztosan vannak olyan emberei, mondjuk Győrből, akikre támaszkodhat. A külföldön futballozók közül én is figyelek mindenkit, aki pályára lép. Gondolom, mindenki meg lesz hívva, aki veretes csapatban játszik.

– Ha már a védekezésről beszéltünk, akkor ön szerint lesznek új felfedezettek a védelem közepén, vagy a szélén?
– Tényleg nem szeretnék jósolgatni, vagy olyan neveket mondani, ami adott esetben nem biztos, hogy bejön. Nem féltem a magyarokat, mert vannak jó futballistáink. Kicsit túllihegjük ezt a negatív szemléletet, ami az NB I-et körülveszi. Sok olyan meccs van Magyarországon, amit ha úgy közvetítenének, úgy tálalnának, akkor azt simán el lehetne adni Hollandiába. Az emberek szinte mindig csak az élcsapatokat követik. De ha megnézünk egy Bundesliga-mérkőzést két olyan csapattal, amelyik a tabella alján van, akkor már koránt sincs akkora különbség. Annak idején Borbély Pál írta a Népsportban, hogy ha valakit öregnek, lassúnak, rossznak akarunk látni, akkor előbb-utóbb annak is látjuk. Én úgy gondolom, hogy annyira nem rossz a magyar futball, mint amilyennek be van állítva.

Olvasói sztorik