NB I

Új irány a női futballban

Az új szövetségi kapitány, Hérincsné Markó Edina a férfi szakág körülményeire tart igényt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Január végén lemondott Vágó Attila, akit az MLSZ egy éve nevezett ki a női válogatott élére. A női bizottság bevonásával megszületett a döntés: a távozó szakember helyére Hérincsné Markó Edina lépett, aki február 11-én vette át a szövetségi kapitányi tisztséget.

A korábbi 55-szörös válogatott játékos dolgozott másodedzőként a nemzeti csapat mellett, és ő irányította az U19-es együttest a hazai rendezésű, 2005-ös Európa-bajnokságon. A Rangadó.hu megkeresésére Hérincsné Markó Edina elmondta, nem szeretne a múlttal foglalkozni, és az a terve, hogy a női válogatott hasonló körülmények között készülhessen, mint a férfi szakág képviselői.

– Mikor keresték meg a szövetségtől a feladattal?
– Decemberben, amikor eldőlt, hogy Vágó Attila nem tudja tovább folytatni a munkáját. Utána keresett meg a női bizottság. Megkérdezték, vállalnám-e, hogy lennék-e egyáltalán jelölt. Ekkor kértem néhány nap gondolkodási időt, hiszen van egy két és fél éves kisfiam és egy kilencéves lányom – kezdte Markó Edina. – Mellette Szombathelyen tanítok a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, tehát van egy kialakult egzisztenciám, ezért mindenképpen át kellett gondolnom a dolgot. De miután a családdal és az iskolával is egyeztettem, arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy olyan lehetőség és kihívás, amit nem szabad visszautasítani, meg kell próbálni.

– Ön a szombathelyi Viktória csapatának a szakmai igazgatója is. Marad a pozíciójában, vagy feladta a válogatott miatt?
– Kétezer-tizenegyben született a fiam, akkor év végén átadtam az edzősködést másnak. Szakmai igazgató, de inkább klubmenedzser voltam mostanáig, viszont ezt a feladatot a csapat volt játékosa, Kovács Lilla fogja továbbvinni, mert a válogatott miatt nem vállalhatok a klubnál semmilyen hivatalos pozíciót.

– Vágó Attila idejében az élcsapatok állítólag elhatárolódtak a szövetségi kapitánytól. A Viktória is az élcsapatok között van…
– Nem akarok foglalkozni az elődömmel, csak előre szeretnék nézni. Az biztos, hogy a klubok és a válogatott közötti kapcsolatot és kommunikációt újra kell építeni. Szeretnék valamennyire a klubedzőkre hagyatkozni, és sokkal jobb kapcsolatot kialakítani velük.

– Voltak már lépések ez ügyben, vagy ehhez még túl friss a kinevezése?
– Ez a közeljövő egyik fő feladata lesz, de nemrég Angliában voltunk egy – az UEFA által rendezett – fejlesztési programon, ahol ott voltak a női csapatok edzői, és szerencsére abban a négy napban elég sok mindenről tudtunk beszélgetni. Úgy érzem, egyet akarunk, mert nekik is az a fontos, hogy a női labdarúgás jó irányba fejlődjék, amihez nagymértékű összefogás szükséges. Csak együtt fog menni, máshogy nem.

– Amikor kinevezték a válogatott élére, szóba kerültek konkrét célok?

– Kedden neveztek ki, de előtte vázolnom kellett egy rövid és egy hosszú távú szakmai elképzelést. A rövid távú a hátralévő világbajnoki selejtezők lejátszása, lehetőleg tisztességes eredménnyel. A könnyebb mérkőzések megvoltak, mert akik mögöttünk vannak a világranglistán, Kazahsztán és Bulgária ellen is letudtuk már a hazai mérkőzéseket. Ezen kívül az osztrákoktól kikaptunk itthon három-nullra, úgyhogy innentől kezdve nehéz meccsek jönnek. A finnek és franciák ellen két összecsapásunk lesz, de utaznunk is kell még Bulgáriába, Kazahsztánba, és megyünk az osztrákokhoz is. Kemény mérkőzések következnek, de egyértelmű cél, hogy a mögöttünk álló csapatokat, vagyis Bulgáriát és Kazahsztánt is legyőzzük idegenben. Ez nem lesz könnyű, de az osztrákok ellen is szeretnénk egy döntetlen-közeli mérkőzést játszani, amibe minden belefér, de a hazai pályán elszenvedett három-nullás vereséget mindenképpen ki kell javítanunk. Az előttünk álló Finnország és Franciaország ellen pedig tisztességes mérkőzést kell játszanunk, de csodák nincsenek. Egy-két hónap alatt nem lehet varázsolni. A játékosokat nem tudom megváltoztatni, mert akik alkalmasak a nemzetközi szintre, azok eddig is a válogatott keret tagjai voltak, de apróbb lépéseket lehet tenni azért, hogy javítsunk a teljesítményen. Ami a vesszőparipám lesz, hogy a játékosokat folyamatosan tesztelni fogjuk, és mindig a legjobb formában lévő játékosok kapnak majd lehetőséget. A másik fejlesztésre szoruló terület a mentális felkészítés, ahol szeretnék majd új dolgokat bevezetni a válogatottnál.

– Milyen új dolgokat vezetne be?
– Nem titok. A fizikális teszteket másféle irányba kell vinni. A funkcionális mobilitás teszteket szeretnénk fejleszteni. Használni akarjuk a pulzusórákat, a mellényeket. Szeretném, ha olyan körülmények között dolgozhatnánk, mint a magyar férfi válogatott tagjai. Ez a dolog fizikális oldala. A mentális oldalról pedig szeretnék egy sportpszichológust alkalmazni a csapat mellé, aki az egyéni és a csapattréninget is megtartja, és felkészíti a játékosokat ezekre a komoly feladatokra, mert ez egy nagyon fontos terület, ami eddig elhanyagolt volt.

– Úgy tudom, az UEFA-nak le kell adni a szövetségi edző licencét, de önnek nincs ilyen papírja. Leülhet a csapat kispadjára?
– Nem igaz, hogy nem ülhetek le a kispadra! A szövetségnek tudomása van róla, hogy nincsen A-licencem, jelenleg B-licencel rendelkezem. Eddig sem azért nem végeztem el, mert nem akartam tanulni. Én egy klubnál voltam edző, ahol két magyar bajnoki és három Magyar Kupa-győzelmet szereztem a csapatommal, ezen kívül az U19-es válogatottnál is voltak eredményeim. Mellette még dolgoztam, és két gyereket is nevelek, úgyhogy eléggé elfoglalt ember voltam, de úgy gondolom, hogy elsősorban az eredményeim minősítenek felnőtt szinten. De most azon vagyok, hogy a következő képzésre beiratkozzam, és el is fogom végezni. De ettől még leülhetek a kispadra, mert az elnökség engem nevezett ki. Nincs semmiféle olyan előírás, hogy nem ülhetek le, de van egy kifutása, hogy amikorra szükséges, el kell végeznem a tanfolyamot, és ezt a vizsgát le is fogom tenni – zárta a beszélgetést Hérincsné Markó Edina, a magyar női válogatott kedden kinevezett szövetségi kapitánya.

Pozícióharc a háttérben?

„Az elmúlt nyolc hónap során a klubok és a Vágó Attila közötti munkakapcsolatot konfliktusok sora árnyékolta be. Markó Edina a szombathelyi Viktória FC vezetőedzője, a Női Bizottság tagja, valamennyi női NB I-es klub véleményét képviselve megerősítette, hogy a szakágvezető és a klubcsapatok kapcsolata nem harmonikus” – ezt írta tavaly november végén az MLSZ honlapja.

A noilabdarugas.hu éppen erre utalva írta, hogy Markó Edina kinevezése öngól lenne, hiszen tagja a bizottságnak, ezért úgy is tűnhet, hogy saját magának csinált helyet Vágó Attila eltávolításával, hiszen a szövetségi edző távozását a női bizottság kezdeményezte. Az, hogy az edzőnő nem rendelkezik A-licenccel, újabb támadási felületet adhat másoknak…

A szakportál hangsúlyozta azt is, hogy a női edzők közül kétségkívül ő érte el a legtöbbet, hiszen a Viktória-Szombathely csapatát bajnoki címig és kupagyőzelemig vezette, korábban ő is válogatott labdarúgó volt, irányította az utánpótlás-válogatottat, szóval sok mindent letett már az asztalra.

Szintén a noilabdarugas.hu írta, hogy az élcsapatok (MTK, Szombathely, Ferencváros) szakvezetői egyértelműen elhatárolódtak Vágó Attilától, ez is vezetett az előző kapitány lemondásához, de ahogy harmadik kérdésünkre adott válaszában Markó Edina elmondta, nem volt hajlandó kommentálni a közelmúlt háttéreseményeit.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik