NB I

„Forró szív és jéghideg fej”

A bajnokcsapat új edzője, Horváth Ferenc sok mindenben követi példaképe, José Mourinho munkásságát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagy változással indult az idei év a bajnoki címvédő Győri ETO életében. Vezetőedzőjük elköszönt, majd a válogatottnál beköszönt, így a megüresedő kispadra új tréner kellett.

A győriek Horváth Ferencet, a Paks trénerét választották, és kivásárolták élő szerződéséből. A játékosként is nagy népszerűségnek örvendő Horváth fiatal, motivált, és kijelenthető, hogy a legkeresettebb magyar edző, hiszen bő fél év alatt a harmadik NB I-es klub kispadjára ülhet.

A SportKlub televíziónak adott nyilatkozatából kiderül, hogy számára a forró szív és jéghideg fej a legfontosabb a kispadon.

– Nem egy rosszul működő gépezetet kell kijavítani, hanem egy teljesen jól működő dolgot kell átvenni. Örülök, hogy Pintér Attila lett a szövetségi kapitány, azért is, mert így ide tudtam kerülni. Ez egy nagyon nagy lehetőség nekem, ami hatalmas felelősséggel is jár – kezdte Horváth Ferenc, aki belátja, hogy elődje vehemensebb edző volt, ő viszont inkább a higgadtságot képviseli és kedveli a pályán. – Hidegfejű profinak kell lenni. Mindig azt mondom, hogy forró szív és jéghideg fej, ez a legfontosabb.

Példaképe egyébként José Mourinho, ezért a tőle látottakat igyekszik saját karrierjében is kamatoztatni. Habár címet még nem nyert korábbi csapataival, a Kecskemét és a Paks élén is volt része sikerekben. Ebben társa volt pályaedzője, Szamosi Tamás, akivel évek óta együtt dolgoznak. Sőt, együtt is nevelkedtek a Bp. Honvédban.

– Ferinek nagyon határozott elképzelése van a futballról, az életről, mindenről, úgyhogy talán ez is segít neki abban, hogy nagyon szép karriert fusson be, mint edző – vélekedett Szamosi Tamás.

Horváth Ferenc népszerű edzőnek számít. Végigjárta a szamárlétrát, edzősködött már U6-os, NB III-as és másodosztályú csapatnál is. Persze, nem tagadja, hogy az ETO a legnagyobb kihívás számára.

– Egy ilyen nagy klubot vezeti ennyi idősen nagyon nagy felelősség. Természetesen félek attól, hogy egy kicsit gyorsan történnek velem a dolgok, és egyre magasabbra kerülök, ahonnan nagyobbat is lehet esni. De ez egy olyan lehetőség volt, amin nem illik gondolkodni egy olyan embernek, akinek az a célja, hogy magyar bajnok legyen – folytatta Horváth.

Habár új csapatával még csak nemrégiben kezdték a munkát, játékosainak már van véleménye az új edzőről.

– Nagyon jó ember, aki nagyon jó edzéseket tart, és szerintem nagyban segíteni fogja a csapat munkáját – kezdte Koltai Tamás.

– Pozitív mentalitású, és tényleg hajtós, minden szálon izzó emberről van szó, úgyhogy szerintem megtalálta az ETO azt az edzőt, akire szükségünk van, és ez eredményességgel is fog párosulni – folytatta Lipták Zoltán.

Egy fiatal edző előnye, hogy játékosai még láthatták aktív labdarúgóként a pályán. Az is előfordulhat, hogy valakivel még játszott is.

– Szerintem Feri nem emlékszik rá, de kilenc-tíz évvel, ezelőtt amikor még az NB I-ben, a Diósgyőr színeiben szerepelt, akkor játszottunk egyszer egymás ellen. Nagyon jó játékosnak számított akkor, és sikeres pályafutás állt mögötte. Én még emlékszem rá, de ő már biztos, hogy nem – mesélte Lipták Zoltán.

Negyven évével az edzők között fiatalnak számít Horváth Ferenc, de csak Magyarországon.

– Tanulmányt kellett készítenem a spanyol futballról, amikor a pro licencre jártam, és abban az időben öt negyven év alatti edző vezetett spanyol klubokat. Azt gondolom, csak nálunk ennyire idegen dolog, hogy egy fiatal szakvezető oda tud kerülni – tette hozzá Horváth Ferenc.

Vincze Ottó, az ETO frissen kinevezett klubigazgatója is végigkísérte Horváth edzői pályafutását, és örül, hogy most együtt dolgozhatnak.

– Feri mindig agilis és gólerős játékos volt. Játszottam vele együtt a Fradiban, és nagyon jól együtt tudtunk működni. Ettől függetlenül sokszor előfordult, hogy Feri azoknak a csapatoknak rúgott gólt, amelyekben én is játszottam – emlékezett vissza Vincze Ottó.

Ami pedig a családját illeti, nagyon büszke feleségére és gyermekeire. Párjával, a korábbi kézilabdázó Becz Mariannával négy gyermeket nevelnek együtt Szigetszentmiklóson.

– Megegyeztünk abban – ez is egy Mourinho-féle dolog – hogy addig maradok a pályán, amíg minden ügyemet el nem intézem, és hogyha hazamegyek, akkor onnantól kezdve nincs telefon, nincs semmi más, ami a labdarúgással kapcsolatos lenne. Ez most egyelőre elég jól működik, még ha lényegesen kevesebb is az idő, amit együtt tölthetünk, de jóval intenzívebb – mondta a negyvenéves edző.

Horváth Ferenc célja hozni a tavalyi szintet, ami nem egyszerű, hiszen az ETO rosszul kezdte a szezont. Az első helyezett Videotontól hét pontra lemaradva harmadikok a tabellán, ennek ellenére Horváth motivált, és ahogy mondja: bajnoki címet jött nyerni Győrbe.

Olvasói sztorik